Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Απόσμασμα Νο2 από το νέο βιβλίο του Αντώνη Ματζάρη "Ο θείος μου Αλέκος".

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΓΑΛΑΤΙΑΝΗ

Ένα χιλιόμετρο έξω από το Γαλατά βόρεια, πηγαίνοντας προς το Μπαΐρ υπάρχει το ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής της Γαλατιανής.

Δίπλα υπήρχε ένας τεράστιος πλάτανος όπου από τις ρίζες του ανάβλυζε νερό που το θεωρούσαν αγίασμα. 
Κτίστηκε πάνω στα θεμέλια παλιού αρχαίου ναού και λέγανε διάφορες ιστορίες για τον τρόπο που χτίστηκε και για τα θαύματα που έκανε.

Στα χρόνια που βασίλευε στη Κωνσταντινούπολη ο σουλτάνος Αχμέτ ο Γ’ ένα τελεσίμι στο Γαλατά της Καλλίπολης ήρθε στον ύπνο μιας σεβάσμιας αρχόντισσας  και της είπε:

Να χτίσετε μια εκκλησία στην πηγή του πλάτανου όπου βρίσκονται τα χαλάσματα ειδωλολατρικού ναού. Για να μπορέσει όμως να στεριώσει πρέπει να ανακατέψετε στα υλικά και την ιστορία του τόπου.

Την άδεια για να χτιστεί την έδιναν οι Οθωμανοί και έβαλαν τον όρο να είναι μικρός και το χτίσιμο να διαρκέσει μια βδομάδα αλλιώς έπαιρναν την άδεια πίσω.

Από τα χαράματα της πρώτης μέρας και μέχρι που σκοτείνιασε στάθηκε αδύνατο να φτιάξουν λάσπη με το νερό της πηγής και να ξεκινήσουν τα θεμέλια. 
Τη δεύτερη μέρα τα ίδια. Οπότε τους συνομπήκε αυτό που είπε το τελεσίμι το ανακάτεμα των υλικών με την ιστορία του τόπου. 

Κάτσανε το λοιπόν την Τρίτη μέρα οι Γαλατιανοί και βάλανε κάτω την ιστορία του τόπου για να βρούνε άκρη. Τον τόπο τους μέχρι και σήμερα τον λένε οι αιγός ποταμοί και το λόφο που χτιζότανε η εκκλησία λόφο της αιγός.

Για να έχει ο τόπος αυτό το όνομα και από όλη την περιοχή μόνο εκεί να υπάρχουν κοπάδια από κατσίκια πάει να πει ότι η ιστορία του τόπου έχει σχέση με τα κατσίκια. 

Κάποιοι πρότειναν να κάνουν λάσπη με αίμα από σφαγμένα κατσίκια μα έτσι θα καταστρέφανε τα κοπάδια. 
Ένας πρότεινε να κάνουνε λάσπη με γάλα κατσίκας. Και τα υλικά δέσανε.

Την τέταρτη μέρα φέρανε όλα το κοπάδια τα άρμεξαν και με το γάλα τους φτιάξανε τη λάσπη που χρειάστηκε για να χτιστεί η εκκλησία.
Τις τέσσερεις μέρες που απόμειναν από τα χαράματα μέχρι τη δύση του ηλίου όλο το χωριό βοηθούσε και κατάφεραν να την τελειώσουν.

Αφού με θαύμα κτίστηκε η Αγία Παρασκευή η Γαλατιανή θαύματα θα έκανε.

Από τότε όσες γυναίκες δεν μπορούσανε να κάνουνε παιδιά πηγαίνανε και κάνανε μπάνιο με το αγίασμα  νερό της πηγής και αμέσως μένανε έγκυες.

Επίσης όσες δεν είχανε γάλα μετά από τη γέννα πηγαίνανε και πλένανε τα βυζιά τους με το αγίασμα και αμέσως τους ερχόταν το γάλα.

Κάποιοι που τους άρεσαν τα μασάλια λέγανε πως μερικοί τσομπαναραίοι πηγαίνανε και κάνανε μπάνιο στη πηγή της Αγίας Παρασκευής τις στέρφες κατσίκες για να γκαστρωθούν και τις νεογέννητες για να κατεβάσουν γάλα.


{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI