Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Αρθρο του Β.Χαλκιά: Ο Ρόλος του Πολίτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

του Βασίλη Χαλκιά*
Η Αυτοδιοίκηση είναι ο μοναδικός θεσμός που στέκεται δίπλα στον πολίτη στην καθημερινότητά του και στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και θα πρέπει με συντονισμένες και προγραμματισμένες πολιτικές να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Η ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας με όλους τους πολίτες ενός Δήμου αποτελεί προϋπόθεση για την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των προοδευτικών χαρακτηριστικών της. 
Θα πρέπει ξεκάθαρα να δηλωθεί η συμμετοχή όλων των Δημοτών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεών τους, απεπλεκόμενοι από τις πρακτικές του παρελθόντος της μιζέριας , της διαπλοκής  και των προκαταλήψεων .  Θα πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει ως στόχο τη στήριξη της κοινωνίας και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η λαίλαπα των μνημονίων, χωρίς διακρίσεις μεταξύ των πολιτών της.
Εν μέσω λοιπόν μιας περιόδου όπου καλλιεργείται σε κεντρικό επίπεδο ένα κλίμα αμφισβήτησης του έργου και του ρόλου της, η Αυτοδιοίκηση οφείλει να μην επιτρέψει τη λειτουργική ισοπέδωση και τη θεσμική καταρράκωσή της.  Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να επικεντρωθεί στον πολίτη ο οποίος θα έχει τον πρώτο ρόλο στον σχεδιασμό της ανάπτυξης της περιοχής του.  Προς τούτο απαιτείται η συμμετοχή όλων, ανεξάρτητα των πολιτικών  πιστεύω , αφού σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις υπάρχουν πολίτες με πρωτοποριακές ιδέες , αντιλήψεις και ικανοί περί τη διοίκηση , καθόσον  αυτό που προέχει είναι  η πρόοδος και ευημερία  του Δήμου και όχι η κομματική  ταυτότητα.
Ποίος όμως είναι ο ικανός που θα το πετύχει; Σίγουρα όχι αυτός που:
-       Δοκιμάστηκε και απέτυχε να έχει σε διαδοχικές παρελθούσες εκλογές αν όχι το ιδανικό 100%  αλλά το 80% που σημαίνει σχεδόν καθολική αποδοχή όλων των δημοτών του . Τι μπορεί να σημαίνει αυτό ; ότι πάρα πολλοί  Δημότες είναι δυσαρεστημένοι με τη διοίκησή του ( στις δραστηριότητες του Δήμου)  ή και με την επιλογή των συνεργατών του.
-       Είχε υψηλές θέσεις στην πολιτική σκηνή της χώρας και το έργο του δεν ήταν το αναμενόμενο.
-       Έχει μείνει στις πρακτικές του παρελθόντος με κομματικά ψηφοδέλτια.
-       Δρα με υποσχέσεις ή και διάφορες παροχές σε επαγγελματικές ομάδες και σε δημότες.
Εν κατακλείδι, γίνεται σαφές ότι υπό συνθήκες κρίσης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το τελευταίο «προπύργιο» για την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη με δράσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις υπέρ  ΟΛΩΝ των πολιτών, σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται σε όλα της τα επίπεδα.

Εμείς οι πολίτες πρέπει να αγωνιστούμε για να σταθεί η κοινωνία ξανά στα πόδια της και η Αυτοδιοίκηση ΑΝΕΞΑΡΗΤΗ με όλους μας στην αγκαλιά της χωρίς χρώματα για  να μπορέσει να δώσει πάλι τον τόνο της ελπίδας και της αισιοδοξίας σε όλες τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες.

*ο Βασίλης Χαλκιάς είναι Υποστράτηγος ε.α. - Μηχανικός Δομικών Έργων και Έργων Υποδομής

2 σχόλια:

Στρατηγέ μου η πολιτική δεν είναι στρατός . Η απειρία σας στην πολιτική είναι πασηφανής . Τώρα που θα αχοληθείται θα την γνωρίσετε και θα αλλάξετε γνώμη , γιαυτό μην παρουσιάζεστε ως αλάνθαστος και κομίζων οράματα και αυριανές λύσεις . Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα να είστε σίγουρος πως θα τα έφτιαχναν και αυτοί που διοίκησαν .

Αυτοί που διοικησαν δεν εφτιαξαν ουτε5 πρόκειται να φτιαξουν γιατι ειχαν αλλες προτεραιοτητες. Το προγραμμα τους το φτιαχνουν διαφορες διαφημιστικες εταιρίες και εταιρίες μάρκετινγκ και αποτελεί το δόλωμα. Βασίζονται στο οτι ο κοσμος ξεχναει και τους ξαναψηφιζει, αλλά υπάρχει πάντα και μια δικαιολογία οτι απετυχα γιατι δεν ειχα συνεργάτες, αλλα τώρα . . . Άστο καλύτερα

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI