Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Δελτίο Τύπου Συμπολιτείας

Σπύρος Κουζινόπουλος: «Να αντιταχθούμε στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ»



Έκκληση στη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ που οργανώνουν οι άλλοι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης για την ημέρα των δημοτικών εκλογών της 18ης Μαίου, απηύθυνε ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Κουζινόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Συμπολιτεία ΘερμαΪκού».

Παράλληλα, προτρέπει τους άλλους υποψήφιους δημάρχους της περιοχής να δεσμευτούν ότι πέρα και πάνω από κομματικές σκοπιμότητες, θα αντιταχθούν στο σχεδιαζόμενο από την κυβέρνηση και την τρόϊκα ξεπούλημα της «Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης». Καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, οι επιπτώσεις στους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού θα είναι άμεσες και καταστροφικές.

Όπως υπογραμμίζει ο Σπύρος Κουζινόπουλος, το θέμα της ΕΥΑΘ ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού, δεδομένου ότι η εταιρία έχει την εκμετάλλευση του δικτύου αποχέτευσης της περιοχής και μία ιδιωτικοποίησή της, έτσι που λειτουργεί μονοπωλιακά, θα μπορούσε να εκτινάξει στα ύψη τα τέλη αποχέτευσης.

Η ΕΥΑΘ, λέει ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, έχει την εκμετάλλευση του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή «Αίνεια», μεταξύ Μηχανιώνας και Αγγελοχωρίου, όπου καταλήγουν όλα τα λύματα από τις ανατολικές τουριστικές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης.

Η «Αίνεια», σύμφωνα με στοιχεία της ΕΥΑΘ, δέχεται προς το παρόν ένα μέρος των αστικών λυμάτων από τους δήμους Θερμαϊκού και Θέρμης, καθώς και μεγάλο αριθμό βυτίων καθημερινά, ενώ με την ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων θα καλύψει όλες τις τουριστικές περιοχές. Η εγκατάσταση, η οποία εγκαινιάστηκε το 1997, μπορεί να επεξεργάζεται στο πρώτο στάδιο σχεδιασμού της α’ φάσης 29.000 m3 την ημέρα. Αρχικά επεξεργαζόταν μικρές ποσότητες αστικών λυμάτων από τη Μηχανιώνα και το Αγγελοχώρι μέσω δικτύου και τριών αντλιοστασίων αλλά κυρίως βοθρολύματα, τα οποία οδηγούνταν εκεί με βυτιοφόρα οχήματα. Σημειώνεται ότι ήδη σήμερα λειτουργούν ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός των τουριστικών περιοχών, τα οκτώ νέα αντλιοστάσια, καθώς και το αποχετευτικό δίκτυο των άνω της οδού Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας περιοχών του δήμου Θερμαϊκού, τα λύματα των οποίων οδηγούνται στην «Αίνεια» προς επεξεργασία.

Ήδη η ΕΥΑΘ, όπως λέει ο Σπύρος Κουζινόπουλος, καθώς δεν υπάρχει ανταγωνιστής, έχει επιβάλει δυσβάσταχτα τέλη αποχέτευσης, που ανέρχονται στο 80% της αξίας του νερού που καταναλώνουν οι κάτοικοι των περιοχών της Περαίας, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας, του Αγγελοχωρίου, της Νέας Κερασιάς και της Νέας Μηχανιώνας. Ενώ το ίδιο θα συμβεί και με την Επανομή και το Μεσημέρι, όταν θα ενταχθούν στο ενιαίο αποχετευτικό δίκτυο του δήμου Θερμαϊκού.

Αυτό χονδρικά σημαίνει ότι αν ο λογαριασμός του νερού κάποιου δημότη είναι 100 ευρώ, πληρώνει επιπλέον άλλα 80 ευρώ, για τέλη αποχέτευσης, δηλαδή συνολικά 180 ευρώ, κι αυτό επειδή τα οικιακά λύματά του διοχετεύονται στο δίκτυο αποχέτευσης.

Το ποσοστό αυτό θεωρείται δυσβάστακτο για τη σημερινή οικονομική συγκυρία, πολύ περισσότερο που ένα μεγάλο μέρος των κατοικιών της περιοχής είναι μονοκατοικίες και το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού που καταναλώνουν οι δημότες ξοδεύεται στον κήπο του σπιτιού και επομένως δεν καταλήγει στο δίκτυο αποχέτευσης.

«Ο φόβος είναι μήπως ο ιδιώτης που θα αναλάβει την ΕΥΑΘ, επιδιώκοντας το κέρδος, και καθώς θα είναι μονοπώλιο, προσπαθήσει να ανεβάσει και άλλο το τέλος αποχέτευσης, επιβαρύνοντας τους δημότες, ιδιαίτερα αυτούς με τα χαμηλότερα εισοδήματα και μάλιστα σε μία εποχή ανεξέλεγκτης οικονομικής κρίσης», παρατηρεί ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού Σπύρος Κουζινόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, με ψήφισμά του πριν ένα χρόνο,  στις 28 Μαίου 2013, είχε ταχθεί υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ, υπογραμμίζοντας ότι η εταιρία θα πρέπει να περάσει σε διαδημοτική διαχείριση είτε στους δήμους που επιθυμούν να συμμετέχουν, είτε ως άλλου τύπου φορέας των ΟΤΑ.

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI