Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

ΘΕΡΜΑγΙΚΟΣ-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.




Φίλες και Φίλοι,

Δεν μου αρέσει να κοροϊδεύω, ούτε να χαϊδεύω αυτιά. Δεν μου αρέσει να κρύβομαι πίσω από τις αρμοδιότητες, ούτε να βρίσκω άλλοθι για να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα. Δεν μου αρέσει τέλος να παίζω πολιτικά παιγνίδια σε βάρος των λύσεων, ούτε να διχάζω τους συμπολίτες μου για να κερδίζω τις εντυπώσεις.

Ξέρω τις δυσκολίες. Δεν αρκούν οι ασπιρίνες για να στηρίξουμε όσους δοκιμάζονται, ολόκληρη την κοινωνία. Γνωρίζω ότι τα σημαντικά απαιτούν σημαντικούς πόρους και μεγάλες προσπάθειες. Γι αυτό θεωρώ την ενότητα και τη συμμετοχή ως βασικές προϋποθέσεις για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά μπροστά.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πυλώνας, το μετερίζι της κοινωνικής συνοχής. Είναι η φωνή και ταυτόχρονα το στήριγμα του πολίτη. Άμεσα και ειλικρινά. Για το λόγο αυτό αποφάσισα να αφήσω τη Διοίκηση της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και μαζί να ξεκινήσουμε ένα δύσκολο αλλά αποφασιστικό αγώνα να αλλάξουμε την εικόνα στο Δήμο Θερμαϊκού. Είτε είναι το φυσικό κι αστικό περιβάλλον, είτε η κοινωνική αλληλεγγύη, είτε η ασφάλεια και η ευταξία, είτε η ανάπτυξη και οι ευκαιρίες, είτε ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση, είτε η πρωτογενής παραγωγή, οι επιχειρήσεις και ο τουρισμός, όλα απαιτούνε σχέδιο, όραμα και αποφασιστικότητα. Πάμε μαζί, ενωμένοι κερδισμένοι, για την αναγέννηση του Δήμου μας, της γειτονιάς μας, της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, με καλύτερη ζωή για όλους!




Οι αξίες και το Πρόγραμμά μας

Δημιουργούμε - Διεκδικούμε

Συνθέσαμε και είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο που έχει σαν στόχο την ανάπτυξη της περιοχής μας. Εκτείνεται από τα απλά και καθημερινά μέχρι τα μεγάλα και επείγοντα που μπορεί να δρομολογήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε άμεσα, με συγκεκριμένα έργα και δράσεις, είτε έμμεσα, με παρεμβάσεις που θα στηρίξουν ουσιαστικά την κοινωνία.

Αξιοποιούμε

Τους πόρους της Αυτοδιοίκησης, των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων, ιδιωτικά κεφάλαια, κάθε δημόσιο περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, τη θάλασσα, το έδαφος, το υπέδαφος, τα ενεργειακά αποθέματα, τις ομορφιές και το κλίμα, τη γειτνίαση με την πόλη και το Αεροδρόμιο, κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα. Αξιοποιούμε ακόμη το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας, τους επιστήμονες και εθελοντές, για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις αναβάθμισής τους και απασχόλησης σε υγιείς και δυναμικές θέσεις εργασίας.

Ζούμε

Όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις και προτιμήσεις τους, θα απολαύσουν τα αποτελέσματα του αναπτυξιακού σχεδιασμού μας. Κοντά στον πολίτη, δίπλα του όταν έχει ανάγκη. Ενότητα, αγώνας, πίστη στις δυνατότητές μας, ειλικρίνεια και αμεσότητα, ρήξεις και αποφασιστικότητα, συνθέτουν το μίγμα των αξιών που υπηρετούμε χωρίς συμβιβασμούς και εγγυώνται τα αποτελέσματα των κοινών προσπαθειών μας.




Οραματιζόμαστε

Το όραμά μας είναι «Η ανάδειξη του Δήμου Θερμαϊκού σε τουριστικό και πολιτιστικό πόλο με την υιοθέτηση και εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης».

Γι' αυτό το λόγο, το Πρόγραμμά μας, έχει συγκεκριμένη δομή και συγκεκριμένη στρατηγική εφαρμογής. Το πλέγμα το πολιτικών μας χωρίζεται σε πέντε επί μέρους άξονες: .



1ος Άξονας: Καθαρίζουμε και περιποιούμαστε τον τόπο μας

2ος Άξονας: Θερμαϊκός ο νέος τουριστικός πόλος της Μακεδονίας

3ος Άξονας: Πολιτικές για τον άνθρωπο και την οικογένεια

4ος Άξονας: Επένδυση στους νέους τον πολιτισμό και τον αθλητισμό

5ος Άξονας: Υπηρεσίες φιλικές προς τον δημότη



Το Πρόγραμμά μας είναι ένας «οδικός χάρτης προς την ανάπτυξη» που θα εξασφαλίσει καλύτερη ζωή για όλους…










1ος Άξονας: «Καθαρίζουμε και περιποιούμαστε τον τόπο μας»

Ο λαός μας λέει «η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά». Σε αυτό τον τόσο κρίσιμο τομέα της καθημερινότητάς μας πρέπει να κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά. Σχέδιο και αγώνας για έναν καθαρό, φωτεινό, όμορφο κι ασφαλή Δήμο, με σεβασμό στο περιβάλλον, με ανακύκλωση υλικών και εξοικονόμηση ενέργειας με περισσότερο πράσινο, με περισσότερη ασφάλεια μέρα και νύχτα.



Καθαριότητα

Þ Δημιουργούμε τον θεσμό «Ο καθαριστής της γειτονιάς» έτσι ώστε σε κάθε συνοικία του Δήμου μας οι Δημότες να γνωρίζουν τον επόπτη της περιοχής και η ευθύνη για τα προβλήματα της καθαριότητας να έχουν ονοματεπώνυμο.

Þ Καθιερώνουμε γραμμή βοήθειας Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα επιχειρησιακό κέντρο που θα επιλαμβάνεται άμεσα των προβλημάτων. Παράλληλα οι πολίτες θα αξιολογούν την παρέμβαση του Δήμου ώστε να επιτυγχάνεται διαρκής βελτίωση των υπηρεσιών.

Þ Επανασχεδιάζουμε τις διαδρομές των απορριμματοφόρων στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοτικότητα, την εξοικονόμηση πόρων, τη μείωση του χρόνου παραμονής των απορριμμάτων στους κάδους, τη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου και του θορύβου τις ώρες κοινής ησυχίας, την απολύμανση των κάδων κ.α., με την αξιοποίηση της τηλεματικής.

Εφαρμόζουμε πρόγραμμα εξυγίανσης για όλα τα επιβαρυμένα σημεία του Δήμου μας που περιλαμβάνει, απομάκρυνση όλων των μπαζών, ογκωδών αντικειμένων και των συσσωρευμένων απορριμμάτων,Þ απολύμανση των περιοχών, καθαρισμό σε πλατείες, κοινόχρηστους χώρους, πεζόδρομους και πεζοδρόμια

Þ Αντικαθιστούμε τους κάδους παλιάς κατασκευής και προσθέτουμε κάδους ανακύκλωσης σε κάθε γειτονιά.

Þ Τοποθετούμε υπόγειους κάδους – containers όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο μετά από μελέτες.

Þ Εκσυγχρονίζουμε τον εξοπλισμό καθαριότητας με τη χρησιμοποίηση νέων σύγχρονων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων

Þ Παρεμβαίνουμε στην παράκτια και θαλάσσια ρύπανση με τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για τη συστηματική παρακολούθηση και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τον καθαρισμό, σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες.

Þ Ενθαρρύνουμε την ανακύκλωση «στην πηγή» και τη διακριτή διαχείριση των διαφόρων υλικών, με σύγχρονες πολιτικές και τεχνολογίες.

Þ Καθιερώνουμε το πρόγραμμα «οικολογικά γραφεία» και «οικολογικά σχολεία». Βασικό περιεχόμενο του προγράμματος θα είναι η ανακύκλωση υλικών, οι πράσινες προμήθειες και η βιώσιμη διαχείριση πόρων (υλικών, νερού, ενέργειας). Επίσης διοργανώνουμε προγράμματα στα σχολεία της περιοχής με σκοπό την ενημέρωση για την ανακύκλωση, την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στα προγράμματα βελτίωσης της καθημερινότητας.



Φυσικό Περιβάλλον - Πράσινο

Þ Δημιουργούμε μικτά συνεργεία τεχνικής υπηρεσίας, καθαριότητας και πρασίνου για καθημερινές ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στην πόλη και σε τακτά χρονικά διαστήματα υπό την άμεση εποπτεία και έλεγχο του επόπτη της γειτονιάς και του ίδιου του Δημάρχου

Þ Υλοποιούμε δράσεις βελτίωσης και συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων, αναβάθμισης κι ενίσχυσης του ηλεκτροφωτισμού τους, βελτίωσης της προσβασιμότητας και ενεργοποίησης των υπηρεσιών φύλαξης – προστασίας των χώρων

Þ Αξιοποιούμε τους ανεκμετάλλευτους δημόσιους χώρους για τη δημιουργία πράσινων κοινόχρηστων χώρων και πάρκων ή τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης.

Þ Φυτεύουμε 1000 νέα δένδρα κάθε χρόνο σε πάρκα, σχολεία και δρόμους. Αυξάνουμε το πράσινο σε όλους τους οικισμούς του Δήμου με ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων.

Þ Δημιουργούμε το θεσμό «Υιοθεσία δένδρων» και δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να αναλάβουν τη φροντίδα του δένδρου που επιθυμούν με το όνομά τους.

Þ Αναβαθμίζουμε όλες τις Παιδικές Χαρές με ενίσχυση της ασφάλειας, αλλά και αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμη έκταση για δημιουργία μικρών και μεγάλων χώρων ψυχαγωγίας για τα παιδιά, με πρόγραμμα υιοθεσίας και προσέλκυση χορηγών στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης.





Ανθρωπογενές Περιβάλλον – Κινητικότητα – Ασφάλεια

Þ Εφαρμόζουμε άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη βελτίωση των πεζόδρομων, αλλά και πεζοδρομίων, με διαπλατύνσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα με αναπηρίες και τους τυφλούς και με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας με πράσινο, καθιστικά, φωτιστικά κ.α. και με χαμηλές ταχύτητες.

Þ Καθιερώνουμε γραμμή βοήθειας για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, την κατασκευή έργων σήμανσης και διαγράμμισης, τις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις και το δημοτικό εξοπλισμό.

Þ Προχωράμε σε συντήρηση κι αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτροφωτισμού σε όλους τους δημόσιους χώρους του Δήμου, όχι μόνον με την αξιοποίηση των ανταποδοτικών εσόδων, αλλά και με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και νέων τεχνολογιών (π.χ. led) ώστε να επιτυγχάνεται περισσότερη οικονομία, λιγότερη ρύπανση και περισσότερο φως!

Þ Σχεδιάσουμε δίκτυα ποδηλατοδρόμων με ασφαλείς διαδρομές για όλους τους κατοίκους κι επισκέπτες της περιοχής, παρέχοντας έτσι τα απαραίτητα κίνητρα για φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις.

Þ Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τη δημιουργία του ποδηλατικού γύρου του Θερμαϊκού Κόλπου σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους που βρέχονται από αυτόν, ώστε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη παραθαλάσσια ποδηλατική πρόσβαση από την Παραλία της Επανομής μέχρι το Δέλτα του Αξιού.

Þ Ωριμάζουμε άμεσα μελέτες για αναπλάσεις δημοσίων χώρων με σκοπό να τις εντάξουμε για Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στη νέα Προγραμματική περίοδο (ΣΕΣ).

Þ Μεριμνούμε για την οριοθέτηση και αισθητική τραπεζοκαθισμάτων και τον έλεγχο κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από περίπτερα, πάγκους κ.α. ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση πεζών και ποδηλατών, ενώ συμβάλλουμε στον έλεγχο του παραεμπορίου σε συνεργασία με τις αρμόδιες διωκτικές αρχές.

Þ Δημιουργούμε νέες προσβάσεις για άτομα με αναπηρίες και μεριμνούμε για τη διασφάλιση «καθαρών» διελεύσεων σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια.



Διαχείριση υδατικών πόρων

Þ Αντικαθιστούμε άμεσα τους απομείναντες αμιαντοσωλήνες στο δίκτυο ύδρευσης και περιορίζουμε τις διαρροές σε όλη την έκτασή του με σύγχρονα συστήματα ελέγχου και έργα συντήρησης

Þ Εξασφαλίζουμε την υδροδότηση με νέες γεωτρήσεις προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα καθιζήσεων και κλείνουμε υφιστάμενες γεωτρήσεις που τα δημιουργούν.

Þ Εξετάζουμε, σχεδιάζουμε και επιλύουμε αποχετευτικά προβλήματα σε όλες τις περιοχές του Δήμου

Þ Δρομολογούμε αντιπλημμυρικά έργα που θα έπρεπε ήδη να έχουν υλοποιηθεί, για την προστασία των παραθαλάσσιων περιοχών, με διευθέτηση ρεμάτων και χειμάρρων, σχεδιασμό νέων ή βελτιστοποίηση υφισταμένων δικτύων ομβρίων υδάτων, καθαρισμό σχαρών και φρεατίων.





2ος Άξονας: «Θερμαϊκός ο νέος τουριστικός πόλος της Μακεδονίας»

Η καθαριότητα, το πράσινο, ο φωτισμός, οι δρόμοι και οι κοινόχρηστοι χώροι, δεν είναι μόνον κυρίαρχοι παράγοντες για καλύτερη ζωή για τους κατοίκους, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη τους Δήμου Θερμαϊκού. Στη σημερινή εποχή όπου η οικονομική κρίση έχει κτυπήσει όλα τα σπίτια, όπου σε κάθε οικογένεια το φαινόμενο της ανεργίας είναι κυρίαρχο, τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με «ασπιρίνες» κι ευχολόγια. Ο τόπος μας χρειάζεται μια στρατηγική στοχευμένης επιχειρηματικότητας κι επενδύσεων. Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα πάνω στον οποίο θα κτίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα της περιοχής μας. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που παρέχονται από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και το θεσμικό πλαίσιο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη σταθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσουμε επενδυτικά κεφάλαια, ώστε με σχέδιο και όραμα να αλλάξουμε ολοκληρωτικά την εικόνα του Δήμου μας.

Þ Δημιουργούμε την ALEXANDERLAND, ένα θεματικό πάρκο που θα προσφέρει την ευκαιρία σε παιδιά κάθε ηλικίας να ζήσουν την επική εμπειρία της ζωής και των κατορθωμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε ένα διαδραστικό όσο κι εκπαιδευτικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο.

Þ Διεκδικούμε την αξιοποίηση των ακινήτων της Αγίας Τριάδας από το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης όχι για τη μελλοντική δημιουργία νέων κατοικιών, αλλά για την άμεση δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων έντασης εργασίας, όπως ξενοδοχεία, κέντρα ευεξίας κ.α. με σκοπό, όχι μόνον την ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και την τόνωση των επιχειρήσεων της περιοχής.

Þ Προωθούμε τη λύση της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας που θα συνδέσει αμφίδρομα τη Θεσσαλονίκη αρχικά με τις δυτικές ακτές του Δήμου Θερμαϊκού και στη συνέχεια με τις ανατολικές ακτές του, ενισχύοντας την επισκεψιμότητα του ενός εκατομμυρίου κατοίκων του μητροπολιτικού κέντρου, αλλά και δίνοντας αντίστοιχα την ευκαιρία στους επισκέπτες του Δήμου Θερμαϊκού να επισκέπτονται την πόλη με ευκολία.

Þ Σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενυδρείου στη Μηχανιώνα για την ανάδειξη του πλούτου της θάλασσας και την προσέλκυση, για εκπαιδευτικούς λόγους, εκατομμυρίων κάθε χρόνο επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.

Þ Σχεδιάζουμε τη δημιουργία υφάλου για προώθηση του καταδυτικού τουρισμού σε θαλάσσια περιοχή της Επανομής, με εναπόθεση κουφαριών πλοίων και άλλων χρησιμοποιημένων υλικών προς εξερεύνηση, με εγκεκριμένους πάντα περιβαλλοντικούς όρους και διαμόρφωση σύμφωνα με τα διεθνή περιβαλλοντικά και καταδυτικά πρότυπα.

Þ Σχεδιάζουμε τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου στον υδροβιότοπο της Επανομής με διαδρομές περιπάτου, αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, βοτανικό κήπο και άλλες διαδραστικές περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις και τα ενδιαφέροντα για να επισκεφθεί κανείς το Δήμο Θερμαϊκού καθώς και τις απαραίτητες υποδομές πρόσβασης αλλά και φιλοξενίας, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών που θα συμβάλει στην αύξηση της τουριστικής δαπάνης που δημιουργεί άμεσα και έμμεσα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.



Πρωτογενής τομέας και εξαγωγές



Παράλληλα με τις παραπάνω παρεμβάσεις για την ενίσχυση του τουρισμού παίρνουμε πρωτοβουλίες ώστε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και να προωθήσουμε τις εξαγωγές, να στηρίξουμε τη γεωργική, κτηνοτροφική κι αλιευτική παραγωγή και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, δημιουργώντας υπεραξία στα τοπικά προϊόντα, υπεραξία που θα καρπούνται οι ίδιοι οι παραγωγοί.




Þ Αναδεικνύουμε τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και προωθούμε εξαγωγικά, τόσο αυτά, όσο και τις παραδοσιακές παραγωγές σε βαμβάκι, σιτάρι, λάδι, οπωροκηπευτικά.

Þ Προωθούμε τα προϊόντα του Δήμου Θερμαϊκού στους επισκέπτες που αναμένεται να προσελκύσει ο τουριστικός αναπτυξιακός σχεδιασμός μας με την εμπειρία και τη δοκιμή στον τόπο παραγωγής, με εκδηλώσεις, εγκαταστάσεις, διαδρομές και ευκαιρίες γευσιγνωσίας και «δειγματισμού».

Þ Στηρίζουμε την προβολή των τοπικών μονάδων παραγωγής και συσκευασίας σε όλους τους επισκέπτες αλλά και τα ίδια τα προϊόντα στις αγορές τροφίμων του εξωτερικού με συμμετοχή σε ειδικές εκθέσεις με εξειδικευμένο προσωπικό και με καμπάνιες προώθησης.

Þ Δημιουργούμε τμήμα προώθησης εξαγωγών στον Οργανισμό Τουρισμού Θερμαϊκού, για την προώθηση όχι μόνον των προϊόντων της φυτικής, αλλά και της ζωικής παραγωγής, καθώς και της αλιείας.

Þ Αξιοποιούμε τις εθνικές πρωτοβουλίες του ΟΠΕ και των συλλογικών εξαγωγικών φορέων, όπως ο ΣΕΒΕ και διαμορφώνουμε ένα νέο μοντέλο άμεσης εξαγωγικής δραστηριότητας, προωθώντας τα προϊόντα της περιοχής μας απευθείας στα σημεία κατανάλωσης και πώλησης, στα ράφια των εμπορικών καταστημάτων με καμπάνιες ενίσχυσης της αναγνωρισιμότητάς τους, στη διάθεση των χονδρεμπόρων μέσω διεθνών εκθέσεων τροφίμων, για όσα από αυτά υπάρχει μαζική παραγωγή και με άλλες ενέργειες.

Κοινωνική Οικονομία

Στην Ευρώπη αποτελεί πάνω από το 10% του ΑΕΠ και απασχολεί πάνω από το 5% των εργαζομένων. Στην Ελλάδα της κρίσης τώρα την ανακαλύπτουμε. Εμείς την προωθούμε και τη στηρίζουμε.

Þ Με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με τους συλλογικούς φορείς και την εθελοντική πρωτοβουλία, συνεργαζόμαστε και υποστηρίζουμε τις μη κερδοσκοπικές δράσεις εκείνες που ενισχύουν την κοινωνική απασχόληση και την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Þ Επεκτείνουμε το θεσμό της κοινωφελούς εργασίας που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια και δίνει την ευκαιρία σε πολλούς ανέργους να προσφέρουν στο Δήμο και το κοινωνικό σύνολο.

Þ Αξιοποιούμε το επιστημονικό υπόβαθρο των ανέργων, με την οργάνωση εθελοντικών επιστημονικών ομάδων που θα συμβάλλουν στην προώθηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού μας (π.χ. μηχανικοί), στην παροχή υπηρεσιών στους πολίτες (π.χ. γιατροί) και θα αποκτήσουν, με την κάλυψη των εξόδων τους, περαιτέρω εμπειρίες κι ευκαιρίες για την πλήρη επαγγελματική αποκατάστασή τους.

3ος Άξονας: «Πολιτικές για τον άνθρωπο και την οικογένεια»

Την σημερινή εποχή όπου όλοι ζούμε σε ένα οικονομικά αβέβαιο περιβάλλον, με δυσάρεστες συνέπειες σε ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας, η βασικότερη πρόκληση για το Δήμο μας είναι η φροντίδα για την κοινωνική ανάπτυξη, την πρόνοια και την υγεία των πολιτών της. Όπου υπάρχει πόνος, υπάρχει καθήκον. Κάθε πολίτης που βρίσκεται σε ανάγκη, μας έχει σύντροφο και σύμμαχο.



Για τις μητέρες και τα παιδιά

Þ Αναβαθμίζουμε και αυξάνουμε τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στόχος μας είναι η λειτουργία ενός τουλάχιστο σε κάθε Δημοτική Κοινότητα. Παράλληλα ενισχύουμε τα προγράμματα λειτουργίας, σίτισης, καθαριότητας και φύλαξης των υπαίθριων χώρων.

Þ Δρομολογούμε τη «Συμβουλευτική Γονέων» με στόχο την ενημέρωση των γονέων σε θέματα που αφορούν την οικογένεια και τα παιδιά - μαθητές, τις σχέσεις με το σχολείο και τη γειτονιά.

Þ Υλοποιούμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα Οικογενειακής Μέριμνας & Υποστήριξης της Μητρότητας. Λειτουργία Γραμμής Επικοινωνίας & Συμβουλευτικής για την προστασία από συμπεριφορές ενδοοικογενειακής βίας ή κακοποίησης της γυναίκας, για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας, για την υποστήριξη της γυναίκας στην ανεύρεση και διατήρηση εργασίας, στη φροντίδα των παιδιών (ιδίως για νέες μητέρες), στην επιμόρφωση σχετικά με θέματα προληπτικής οικογενειακής ιατρικής και υγιεινής ζωής.

Þ Υλοποιούμε ειδικό πρόγραμμα στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών. Μέσα από συγχρηματοδοτούμενες δράσεις εξασφαλίζουμε πρόσβαση στην αγορά εργασίας και υποστηρίζουμε τις ανάγκες τους, με ειδικές τιμές στα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Υποστήριξη των απόμαχων της δουλειάς, όχι όμως και της ζωής

Þ Αναβαθμίζουμε τα (ΚΑΠΗ) μέσω της εθελοντικής προσφοράς και της αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής. Δημιουργούμε νέους και αναβαθμίζουμε υφιστάμενους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους για τη φιλοξενία και τη φροντίδα των ηλικιωμένων ατόμων καθώς και των ατόμων με αναπηρίες, με στόχο ένα τουλάχιστο ΚΑΠΗ σε κάθε οικισμό.

Þ Αναβαθμίζουμε τις δράσεις «Βοήθεια στο Σπίτι» και φροντίζουμε για την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα. Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της υγείας ηλικιωμένων.

Þ Παρέχουμε Συμβουλευτική και Ψυχοσυναισθηματική φροντίδα στους ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη και τους υποστηρίζουμε σε θέματα υγείας, υγιεινής, νοσηλείας και θεραπείας. Κανείς δεν αισθάνεται μόνος στο Δήμο Θερμαϊκού.

Þ Ενημερώνουμε και παρεμβαίνουμε στη διευθέτηση κοινωνικοπρονοιακών θεμάτων, τις βασικές νοσηλευτικές υπηρεσίες, τη συμβουλευτική υποστήριξη, την πραγματοποίηση εξωτερικών εργασιών, τη βοήθεια στην ατομική υγιεινή, την οικιακή βοηθητική φροντίδα, ειδικότερα σε ότι αφορά:

• Υπηρεσίες Υποστήριξης Στο Σπίτι

• Υπηρεσία γευμάτων

• Συντήρηση σπιτιού

• Κοινοτικές μεταφορές

• Κοινωνική στήριξη

• Προγραμματισμένες Ομαδικές Δραστηριότητες

• Πρόγραμμα Κοινωνικών Επισκεπτών







Για τους άπορους και άστεγους συμπολίτες μας

Þ Υποστηρίζουμε το έργο της Εκκλησίας για τη σίτιση και στέγαση των άστεγων συμπολιτών μας και των ατόμων με προβλήματα.

Þ Ενισχύουμε και δημιουργούμε δομές, όπου παρέχεται σίτιση και συμπαράσταση σε άπορους ανθρώπους και οικογένειες.

Þ Ιδρύουμε το τοπικό Κοινωνικό Φαρμακείο με στόχο τη φροντίδα και την περίθαλψη των ατόμων που βρίσκονται στα όρια της φτώχιας.

Þ Δημιουργούμε το τοπικό Κοινωνικό Παντοπωλείο στο οποίο θα προσφέρονται τρόφιμα και ρούχα στους άπορους ανθρώπους και στις οικογένειές τους σε συνεργασία με τους τοπικούς επαγγελματίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Þ Φροντίζουμε και παρέχουμε βοήθεια στα άτομα με ψυχικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας.

Þ Προσφέρουμε νομική βοήθεια σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα.



Για τους τετράποδους φίλους μας

Þ Δημιουργούμε υπηρεσία δημοτικής μέριμνας κατοικίδιων με στόχο την πρόσβασή τους σε ειδικούς χώρους ελεύθερων δραστηριοτήτων και σε κοινόχρηστους χώρους ελεγχόμενης κίνησης με εξοπλισμό καθαριότητας.

Þ Υλοποιούμε σύγχρονα προγράμματα συλλογής, περίθαλψης και επανένταξης αδέσποτων ζώων αλλά και ειδική γραμμή προσωρινής φιλοξενίας, σε περίπτωση που οι κάτοχοί τους δηλώνουν αδυναμία να συντηρήσουν τα κατοικίδιά τους.




4ος Άξονας: Επένδυση στους νέους τον πολιτισμό και τον αθλητισμό



Εκπαίδευση και γνώση

Þ Υλοποιούμε ένα «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων» που αφορά την καταγραφή των ελλείψεων και των προβλημάτων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε υποδομές και εξοπλισμό, των αναγκών και των έργων που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Þ Αναβαθμίζουμε αισθητικά τα εκπαιδευτικά συγκροτήματα του Δήμου με εικαστικές και άλλες παρεμβάσεις.

Þ Υποστηρίζουμε και βελτιώνουμε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών και την προστασία του σχολικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Þ Εξασφαλίζουμε τους απαραίτητους υλικοτεχνικούς πόρους σε όλα τα σχολεία του Δήμου, ώστε να λειτουργούν με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Þ Σχεδιάζουμε προγράμματα υποτροφιών με την προσέλκυση χορηγών, για την επιβράβευση και υποκίνηση των μαθητών.

Þ Δημιουργούμε το θεσμό της «κοινωνικής κυψέλης» σε όλα τα σχολεία του Δήμου μέσα από τους Συλλόγους Γονέων ώστε να δημιουργήσουμε ένα δίαυλο κατανόησης, επικοινωνίας κι εξυπηρέτησης ανάμεσα στο Δήμο και την οικογένεια.







Αθλητισμός για όλους

Þ Εφαρμόζουμε ένα «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα βελτίωσης, επέκτασης και ολοκλήρωσης του δικτύου αθλητικών εγκαταστάσεων», το οποίο στοχεύει στην αποτελεσματική βελτίωση και συντήρηση των υποδομών και εγκαταστάσεων που αφορούν τις αθλητικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής.

Þ Δίνουμε έμφαση στη συντήρηση, την ασφάλεια, την καθαριότητα, το φωτισμό και τη λειτουργική υποστήριξη όλων των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων της περιοχής.

Þ Σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός νέου δημοτικού κολυμβητηρίου.

Þ Διοργανώνουμε εκδηλώσεις μαζικού αθλητισμού καθώς και εθελοντικά προγράμματα στα οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι.

Þ Συνεργαζόμαστε και υποστηρίζουμε τις δράσεις των αθλητικών σωματείων και συλλόγων.

Þ Ενισχύουμε το μαθητικό πρωταθλητισμό με τη διοργάνωση τοπικών σχολικών πρωταθλημάτων σε ομαδικά αλλά και τα ατομικά αθλήματα.



Επενδύουμε στον πολιτισμό

Þ Προωθούμε το θεσμό των «σχολικών πολιτιστικών μονάδων» καθώς και το θεσμό της «πολιτιστικής γειτονιάς», ενώ αντιμετωπίζουμε τα ΚΑΠΗ ως «πολιτιστικά κέντρα ηλικιωμένων».

Þ Διοργανώνουμε εκδηλώσεις που αφορούν τον πολιτισμό και την προβολή των προσωπικοτήτων της περιοχής.

Þ Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τη διάσωση και συντήρηση μνημείων.

Þ Προωθούμε προγράμματα και δράσεις καλλιτεχνικής παιδείας και κουλτούρας.

Þ Στηρίζουμε τα μαθητικά και μη μουσικά φεστιβάλ και δημιουργούμε νέους θεσμούς πολιτισμού.

Þ Διοργανώνουμε και υποστηρίζουμε τοπικές καλλιτεχνικές δράσεις, όπως εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.

Þ Αναπτύσσουμε νέους πολιτιστικούς χώρους και βελτιώνουμε ποιοτικά τους ήδη υπάρχοντες.




5ος Άξονας: «Δήμος ως οργανισμός» φιλικός προς τον δημότη

Οραματιζόμαστε τη λειτουργία ενός Δήμου φιλικού προς το δημότη, στον οποίο θα παρέχονται πρωτίστως ποιοτικές αλλά και ελκυστικές υπηρεσίες.



Εσωτερική αναδιοργάνωση και ανάπτυξη των υπηρεσιών του Δήμου

¨ Εκσυγχρονίζουμε το σύστημα διοίκησης, (εφαρμογή συστήματος «Διοίκηση με στόχους», θεσμοθέτηση δεικτών μέτρησης αποτελεσματικότητας, μέτρησης αποδοτικότητας, αξιολόγηση στελεχών και μονάδων και μέτρηση βαθμού ικανοποίησης πολιτών).

¨ Εφαρμόζουμε πληροφορικό σύστημα διαχείρισης πολιτών (Citizen Relations Management) για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων.

¨ Εφαρμόζουμε πληροφορικό σύστημα διοίκησης για την παρακολούθηση έργων και υπηρεσιών.

¨ Βελτιώνουμε την προσβασιμότητα των πολιτών στο αρχείο των κανονιστικών αποφάσεων του Δήμου και σε κάθε δραστηριότητα και υπηρεσία.

¨ Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, τα ευρυζωνικά δίκτυα και τα συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη λειτουργία των υπηρεσιών και των οργάνων του Δήμου.

¨ Αναβαθμίζουμε το στελεχιακό δυναμικό με την καλλιέργεια δεξιοτήτων, την εκπαίδευση και κατάρτιση σε όλους τους κλάδους (τεχνικούς, διοικητικούς, εργατοτεχνιτών) και σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας των υπηρεσιών.



Υποστήριξη διαδικασιών δημοκρατίας και διαφάνειας

Þ Ενισχύουμε το αίσθημα της ενεργούς συμμετοχής κάθε δημότη σε θέματα που αφορούν το Δήμο Θερμαϊκού. Αναπτύσσουμε ένα σύστημα «μίνι» δημοψηφισμάτων μέσω διαδικτύου και ερωτηματολογίων, που θα καταγράφει τη γνώμη των πολιτών.

Þ Λειτουργούμε τις υπηρεσίες και τα όργανα του Δήμου με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες.

Þ Προωθούμε τη διαφάνεια δίνοντας ευρεία δημοσιότητα στις αποφάσεις που λαμβάνουν τα όργανα και οι υπηρεσίες του Δήμου.

Þ Προωθούμε τις διαδικασίες των διαδικτυακών διαγωνισμών στις προμήθειες.

Þ Εκλέγουμε το συνήγορο του δημότης και της επιχείρησης με αυξημένη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο κι ενότητα, όπως υπαγορεύει ο νόμος.



Αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου

Þ Σχεδιάζουμε και προωθούμε προγράμματα που αφορούν την εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου.

Þ Αξιοποιούμε τη δημοτική περιουσία και κάθε στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί και να φέρει πόρους σε Δήμο και πολίτες.

Þ Εφαρμόζουμε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και κατανάλωσης νερού.





Μπορούμε!

Φίλες και φίλοι,

Αισθάνομαι ότι χρωστάω πολλά στον τόπο αυτό και τους ανθρώπους του και το λιγότερο που είχα να κάνω μέσα από το πρόγραμμα του Συνδυασμού «Θερμαγικός» είναι να σας στείλω το μήνυμα της αισιοδοξίας για το μέλλον, παρά το ζοφερό παρόν και τις αβεβαιότητες και δυσκολίες που εγκυμονεί για όλους.

Ξέρουμε και μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα. Αρκεί να πορευθούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι, με σχέδιο και όραμα, να παραμερίσουμε τα μικρά που μπορεί να μας χωρίζουν και να επικεντρωθούμε στα πολλά και μεγάλα και κυρίως στα επείγοντα που μας ενώνουν.

Αντίπαλός μας μοναδικός είναι τα προβλήματα και πρόκλησή μας η αντιμετώπισή τους, τόσο εντός όσο κι εκτός ορίων αρμοδιοτήτων πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, γκρεμίζοντας τα τείχη της ανευθυνότητας που υψώνουν τα όρια των αρμοδιοτήτων κι ανάγοντας την τέχνη της αποτελεσματικότητας σε θεμελιώδες κίνητρο και κριτήριο του έργου μας.

Ο τόπος μας είναι ευλογημένος. Με τη βοήθεια του Θεού και τη συμβολή όλων σας είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.

Μπορούμε!











{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI