Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ιδού τι προσομοίωναν οι στόχοι της ‘Καμπέρος 2014′

Το Πεδίο Βολής (ΠΒ) Κρανέας πήρε την ονομασία και το χαρακτηριστικό κλήσης του, από το ομώνυμο χωριό που βρίσκεται βορειοανατολικά του σε απόσταση 6 χλμ. Δυτικά του ΠΒ και σε απόσταση 9 χλμ. βρίσκεται η Δεσκάτη, ανατολικά και σε απόσταση 24 χλμ. βρίσκεται η Ελασσόνα και νοτιοανατολικά, σε απόσταση 54 χλμ. βρίσκεται η Λάρισα. Επίσης ας σημειωθεί ότι το παρατηρητήριο του Πεδίου Βολής βρίσκεται σε υψόμετρο 834 μέτρων (2.750 ποδών).

Για την εκτέλεση της τελικής φάσης της άσκησης «ΚΑΜΠΕΡΟΣ 2014», εντός του ΠΒ Κρανέας είχαν κατασκευαστεί στόχοι που απεικόνιζαν τις δυνάμεις του εχθρού και οι οποίοι ήταν κλιμακωμένοι σε βάθος καταλαμβάνοντας όλο το πλάτος του. Οι στόχοι ήταν αριθμημένοι όπως φαίνεται στη συνημμένη φωτογραφία και κατά περίπτωση αντιπροσώπευαν:



>Στόχος Νο. 1. Θόλος με λευκό χρώμα στο ανατολικό άκρο του ΠΒ που απεικόνιζε ραντάρ εδάφους – αέρος.

>Στόχος Νο. 2. Όχημα με λευκό χρώμα στο νοτιοδυτικό άκρο του ΠΒ, που απεικόνιζε κέντρο επιχειρήσεων (COC) μονάδας.

>Στόχος Νο. 3. Οχήματα σε κύκλο με λευκό χρώμα στο βορειοδυτικό άκρο του ΠΒ, επί λόφου, που απεικόνιζανφάλαγγα οχημάτων.

>Στόχος Νο. 4. Όχημα άσπρο σε κύκλο με λευκό χρώμα στο βορειοανατολικό άκρο του ΠΒ που απεικόνιζε Πύργο Ελέγχου Αεροσκαφών (ΠΕΠ).



>Στόχος Νο. 5. Δεξαμενές καυσίμου αεροσκαφών με πορτοκαλί χρώμα και άσπρο κλωβό εντός λευκού πλαισίου, στο βόρειο-ανατολικό μέρος του ΠΒ που απεικόνιζαν εκτοξευτές βλημάτων εδάφους – αέρος, μαζί με το οίκημα ελέγχου (SAM site, Control Center, Launchers).

>Στόχοι Νο. 6 και Νο. 13. Δύο οχήματα μαύρου χρώματος στο βορειοδυτικό άκρο του ΠΒ, επί λόφων, που απεικόνιζαν οχήματα μετακίνησης αντιαεροπορικών (Α/Α) όπλων.

>Στόχος Νο. 7. Λευκό όχημα, μέσα σε τετράγωνο πλαίσιο άσπρου χρώματος στο βορειοανατολικό άκρο του ΠΒ που απεικόνιζε πίστα αεροσκαφών.

>Στόχος Νο. 8. Τέσσερα οχήματα μέσα σε δύο ομόκεντρους κύκλους με λευκό χρώμα, στο βόρειο-κεντρικό μέρος του ΠΒ, που απεικόνιζε κέντρο οχημάτων υποστήριξης μοίρας βλημάτων Εδάφους – Αέρος (SAM).



>Στόχοι Νο. 11 και Νο. 12. Δύο (2) οχήματα με πορτοκαλί χρώμα στο νοτιοδυτικό άκρο του ΠΒ, κατευθείαν εμπρός στο βάθος, που απεικόνιζαν τεθωρακισμένα οχήματα.

>Στόχος Νο. 14. Όχημα λευκού χρώματος στο νοτιοανατολικό άκρο του ΠΒ που απεικόνιζε αντλιοστάσιο καυσίμων.

>Στόχοι Νο. 15, 16 και 17. Καθόριζαν το ανατολικό άκρο, το κέντρο και το δυτικό άκρο του διαδρόμου, απεικονίζοντας αντίστοιχα σημεία σκόπευσης σε διάδρομο αεροδρομίου.

>Στόχος Νο. 18. Όχημα λευκού χρώματος στο νοτιοανατολικό τμήμα του ΠΒ που απεικόνιζε Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου.

>Στόχος Νο. 19. Οχήματα σε κύκλο με λευκό χρώμα, στο βορειοδυτικό τμήμα του ΠΒ που απεικονίζει φάλαγγα οχημάτων μετακίνησης στρατευμάτων.



Στο σύνολο τους οι στόχοι καταστράφηκαν (και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό τους ισχύει ότι κυριολεκτικά εξαερώθηκαν) από τα ακριβή πλήγματα των μαχητικών της ΠΑ με καθοδηγούμενα ή μη όπλα.

Όμως η κατασκευή και η χωροταξική τοποθέτηση τους ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση και απαίτησε τη διάθεση σημαντικών ανθρώπινων πόρων και μέσων.

Τα (παροπλισμένα) οχήματα, τα διάφορα υλικά (όπως για παράδειγμα οι βαμμένες με πορτοκαλί χρώμα απορριπτόμενες δεξαμενές καυσίμων αεροσκαφών που προσομοίαζαν εκτοξευτές βλημάτων εδάφους – αέρος), αλλά και οι κατασκευές μεταφέρθηκαν οδικώς στο ΠΒ Κρανέας και τοποθετήθηκαν στους προβλεπόμενους χώρους εντός του πεδίου βολής με τη βοήθεια ελικοπτέρων μέσης μεταφορικής ικανότητας CH-47D Chinook της Αεροπορίας Στρατού.

Με αυτόν τον τρόπο αφενός εκμηδενίστηκε ο όποιος πιθανός κίνδυνος για το προσωπικό από μη διαρραγέντα πυρομαχικά και αφετέρου κατέστη δυνατή η τοποθέτηση των στόχων ακόμη και σε μη προσβάσιμα σημεία όπου όμως τα εδαφικά χαρακτηριστικά αύξαναν τον βαθμό δυσκολίας προσβολής από τα φίλια μαχητικά (και κατά συνέπεια τον ρεαλισμό).

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI