Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Πήραμε δύσκολες αποφάσεις

Συνέντευξη στον-ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ-fpetalidis@ekdotiki.gr
«Η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ σίγουρα έβλαψε τη ΝΔ, ωφέλησε όμως τη χώρα», δηλώνει στον «ΑτΚ» ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης, γιατί όπως είπε, «ενόχλησε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της παράταξης». Ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει πως η ΝΔ «πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της», ενώ δεν πιστεύει στο σενάριο της μικρής κυβερνητικής παρένθεσης του ΣΥΡΙΖΑ και όπως λέει «δεν την εύχομαι ούτε την επιθυμώ, γιατί δεν πρέπει να φύγουν ως θύματα ανατροπής, αλλά ως το κόμμα που εξαπάτησε το λαό».
Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία της συγκυβέρνησης και τη διαπραγμάτευση που κάνει με τους εταίρους και δανειστές;
Eλεγα στις προεκλογικές μου ομιλίες ότι θα μπορούσα να κατανοήσω την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει την εξουσία αν πίστευα ότι έχουν ένα σχέδιο που θα οδηγούσε τη χώρα εκτός κρίσης… Σήμερα η τοποθέτησή μου εκείνη επιβεβαιώθηκε περίτρανα, αφού είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η κυβέρνηση δεν είχε κανένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αυτοσχεδιάζει, αυτοαναιρείται, άλλα λέει στο εξωτερικό, άλλα υπόσχεται στο εσωτερικό και συνεχίζει να προπαγανδίζει σαν να βρίσκεται ακόμη στην αντιπολίτευση.
Θα έλεγα λοιπόν ότι η μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης αποτελεί συντριβή για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εγκατέλειψε τελείως τις προεκλογικές του υποσχέσεις και θέσεις, εγκατέλειψε ουσιαστικά τον ευατό του.
Βέβαια είναι παρήγορο το γεγονός ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε τους λεονταρισμούς και αφού προσγειώθηκε στην παραγματικότητα, συμφώνησε να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Τώρα αν άλλαξε τις λέξεις και βάφτισε την τρόικα θεσμούς και το μνημόνιο συμφωνία - γέφυρα, δεν έχει καμία σημασία, αφού η ουσία παραμένει η ίδια και οι δηλώσεις περί σκληρής και περήφανης διαπραγμάτευσης νέας εποχής και αλλαγής σελίδας, προκαλούν τη νοημοσύνη του Eλληνα. Βάφτισαν το κρέας ψάρι, όπως είπε ο σύντροφός τους Γλέζος.
Φυσικά είναι πολύ νωρίς ακόμη, περιμένουμε να δούμε πώς θα πορευτεί στη συνέχεια.
Μέχρι σήμερα αυτό που βλέπουμε είναι επικοινωνιακός μαραθώνιος και πολλά λάθος βήματα.
Εσείς θα κάνατε καλύτερη διαπραγμάτευση και θα έβγαινε η Ελλάδα από το μνημόνιο;
Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε ουσιαστική διαπραγμάτευση χωρίς τυμπακρουσίες. Αλλωστε αυτό είναι γνωστό και από τις διαφωνίες που υπήρχαν στην τελευταία αξιολόγηση μεταξύ κυβέρνησης και τροϊκανών που είχε σχέση με τα μέτρα που ήθελαν να μας επιβάλουν οι δανειστές μας. Η ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης θα οδηγούσε στο τέλος του μνημονίου, κάτι που ήταν εφικτό και δυστυχώς τώρα η πιθανότητα αυτή απομακρύνεται.
Πιστεύετε στο σενάριο της μικρής κυβερνητικής παρένθεσης του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι;
Δεν πιστεύω στο σενάριο της μικρής κυβερνητικής παρένθεσης του ΣΥΡΙΖΑ και δεν την εύχομαι ούτε την επιθυμώ. Θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει το χρόνο και να προσπαθήσει να εφαρμόσει αυτά που υποσχόταν ανέξοδα και με μεγάλη ευκολία προεκλογικά. Δεν πρέπει να φύγουν ως θύματα ανατροπής, αλλά ως το κόμμα που εξαπάτησε το λαό.
Η συγκυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ πιστεύετε ότι ωφέλησε ή έβλαψε το κόμμα σας;
Η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ενόχλησε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της παράταξής μας, οι οποίοι προσδοκούσαν να ασκηθεί εντονότερη κριτική προς τη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που μας έβαλε στο μνημόνιο. Δυστυχώς όμως ο λαός επέλεξε κυβέρνηση συνεργασίας. Η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ σίγουρα έβλαψε τη ΝΔ, ωφέλησε όμως τη χώρα.
Η ΝΔ έκανε λάθη στον προεκλογικό της αγώνα και ποιοι κατά τη γνώμη σας είναι οι υπεύθυνοι της ήττας;
Θα μπορούσαν να είναι καλύτερα τα πράγματα επικοινωνιακά στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά δεν πιστεύω ότι φταίει μόνο αυτό για την ήττα που έχουμε υποστεί. Πιστεύω ότι πήραμε δύσκολες αποφάσεις για την κοινωνία, αναγκαίες όμως για τη χώρα και αυτές ήταν ένας λόγος που η κοινωνία μάς γύρισε την πλάτη. Βεβαίως παρασύρθηκε και εξαπατήθηκε από τις παροχολογίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Αρχισαν οι πρώτες αμφισβητήσεις της ηγεσίας και κάποιοι ζητούν την αλλαγή της. Πώς η ΝΔ μπορεί να ανακάμψει σύμφωνα με τη δική σας εκτίμηση;
Είναι αλήθεια ότι έχουμε υποστεί μία καθαρή ήττα. Τώρα από εδώ και πέρα πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει μία διεξοδική συζήτηση για τα αίτιά της, αλλά και για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας. Η ΝΔ οφείλει να κάνει την αυτοκριτική της, να επισημάνει τα λάθη της, για να μπορέσει να τα διορθώσει. Είναι ιστορικό και δημοκρατικό κόμμα και είμαι σίγουρος ότι θα δρομολογήσει τις εσωτερικές της διαδικασίες χωρίς χαρακτηριστικά εσωστρέφειας, χωρίς να διαταραχθεί η ενότητα της παράταξης. Με ψυχραιμία και σύνεση. Ο εσωκομματικός διάλογος είναι ωφέλιμος και για να χαράξει τις νέες γραμμές της αντιπολιτευτικής τακτικής.
Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία χτυπήθηκαν από την κρίση εδώ και χρόνια. Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας για την αντιστροφή αυτής της πορείας;
Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία δυστυχώς οι ευάλωτοι κοινωνικά συμπολίτες μας εξαιτίας αυτής της κρίσης πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Πάντως παρ' όλη τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε είμαι αισιόδοξος, γιατί πιστεύω ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει από την περιφέρεια. Στη Μακεδονία διαθέτουμε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που αν αξιοποιηθούν σωστά, θα ανακάμψει η τοπική μας οικονομία γρηγορότερα και θα εξασφαλιστεί η προοπτική για τον τόπο μας.
Ποια είναι αυτά; Είμαστε κοντά στις οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης λόγω της γεωγραφική μας θέσης, διαθέτουμε δίκτυο υποδομών στον τουρισμό, έχουμε ισχυρή παραγωγική βάση καθώς στην Κεντρική Μακεδονία παράγεται το 20,8% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του Πρωτογενούς Τομέα της Ελλάδας. Είμαστε η δεύτερη περιφέρεια στις εξαγωγές γενικά και πρώτοι στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
Ολα τα παραπάνω διευκολύνουν την ανάπτυξη της εξωστρέφειας, δημιουργούν προοπτικές και μπορούν να αναστρέψουν σε ένα μεγάλο βαθμό το αρνητικό κλίμα στην πόλη μας, αλλά και σε ολόκληρη τη Μακεδονία. Βεβαίως γνωρίζουμε ότι η επιτυχία έρχεται μετά από σκληρή δουλειά, επιμονή και προσήλωση σε αυτό που κάνουμε.


{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI