Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης σε Σταυρό και Ασπροβάλτα

Μνήμες από την ζωή των προσφύγων και πρώτων κατοίκων αναβιώνουν με αναπαραστάσεις, χορούς και τραγούδια σε δυο συγκινητικά δρώμενα


Την άφιξη των προσφύγων από τη Μικρά Ασία στα παράλια του Στρυμονικού κόλπου, με τη δημιουργία των οικισμών του Σταυρού και της Ασπροβάλτας, θυμίζουν με δυο εκδηλώσεις μνήμες οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Σταυρού και Ασπροβάλτας, αυτό το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Αυγούστου 2015, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Βόλβης.
ΣΤΑΥΡΟΣ: Η αρχή γίνεται σε ένα μαγευτικό περιβάλλον το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015 στις 21.00 το βράδυ, στο πλατανόδασος του Σταυρού. Την εκδήλωση με τίτλο «Μικρά Ασία: Ψυχής Πατρίδα» οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρού «Μέγας Αλέξανδρος» κοντά στο εκκλησάκι του Άη-Γιάννη.
Η Ομάδα Βιωματικών Δράσεων του Γυμνασίου Ρεντίνας, πρόκειται να παρουσιάσει το συγκινητικό θεατρικό δρώμενο «Το δέντρο της μνήμης» για τους πρόσφυγες από το Κατιρλί της Μικράς Ασίας, που έφθασαν στην περιοχή του Σταυρού το 1923. Την εκδήλωση πλαισιώνουν τα χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων Σταυρού και Καλαμαριάς, που θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς από τις αλησμόνητες πατρίδες.
ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ: Οι εκδηλώσεις μνήμης για την άφιξη των προσφύγων από το Ρένκιοϊ της Μικράς Ασίας στην Ασπροβάλτα το 1923, πρόκειται να γίνουν στο Αμφιθέατρο της Ασπροβάλτας την Κυριακή 30 Αυγούστου, στις 21.00 το βράδυ, με μια σειρά από εντυπωσιακές αναπαραστάσεις της ζωής των πρώτων κατοίκων. Η εκδήλωση «Μνήμες του Τόπου μας», οργανώνεται από τον Μικρασιατικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπροβάλτας «Ελλήσποντος».

Το θεατρικό τμήμα του συλλόγου, με αυθεντικά ρούχα και έπιπλα εποχής, θα αναβιώσουν μια σειρά από στιγμές της ζωής των προσφύγων του Ρένκιοϊ. Με αφηγήτρια τη Μαρία Λαδά, συνοδεία της μικτής χορωδίας του δήμου Βόλβης υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Καραμάνη και χορευτικών τμημάτων του συλλόγου, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν πως έπαιζαν τα παιδιά, το παιχνίδι «τσιλίκι». Σειρά έχουν στιγμές από τη ζωή της νοικοκυράς μέσα στο σπίτι, αλλά και από καφενείο της εποχής, όπου οι άνδρες θα χορέψουν τον «αϊβαλιώτικο». Μπροστά τους θα αναβιώσει ο διωγμός και η άφιξη των προσφύγων στη νέα πατρίδα τους, αλλά και η ελπίδα για τη συνέχιση της ζωής, μέσα από την παραδοσιακή τελετή ενός μικρασιάτικου γάμου

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI