Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Ηδεύτερη μέρα του Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων από το 1971 και μετά, όπου υπογράφηκε η Σύμβαση Ραμσάρ για την προστασία των υγροτόπων, στην ομώνυμη πόλη του Ιράν. Οι λίμνες, τα ποτάμια, οι λιμνοθάλασσες, τα έλη και η θάλασσα ακόμη έως τα έξι μέτρα βάθος, θεωρούνται υγρότοποι κατά τη Σύμβαση Ραμσάρ.
Το Μεσογειακό Γραφείο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA) από την ίδρυση του το 2003 έως και σήμερα, σε συνεργασία με τη Σύμβαση Ραμσάρ, ασχολείται με τη στενή και διαχρονική σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των υγροτόπων. «Η σχέση αυτή διαμόρφωνε και εξακολουθεί να διαμορφώνει το χαρακτήρα των υγροτοπικών περιοχών, αλλά και τον τρόπο διαβίωσης και συνεπώς την ταυτότητα του τοπικού πληθυσμού» θα πει στην A.V η κ. Λίλη Μορδεχάι από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων έχει θέμα «Οι υγρότοποι για το μέλλον μας-αειφόρος διαβίωση» και έχει σκοπό να αναδείξει τον ανεκτίμητο ρόλο που διαδραματίζουν στην ευημερία και στην υγεία μας αλλά και τους τρόπους που μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας. «Όσοι υγρότοποι δεν έχουν υποβαθμιστεί από τον άνθρωπο σφύζουν από βιοποικιλότητα, αποτελούν πηγή πόσιμου νερού, προστατεύουν από τις πλημμύρες, συμβάλλουν στην εξασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας ενώ βοηθούν και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι υγρότοποι είναι σημαντικοί για το μέλλον όλων μας» αναφέρει η κ. Μορδεχάι.
Παρά το γεγονός ότι λόγω φυσικών μεταβολών αλλά κυρίως λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων πολλοί υγρότοποι έχουν εξαφανιστεί εντελώς, όσοι όμως έχουν απομείνει παρέχουν μια σειρά από χρήσιμες υπηρεσίες τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον. Κατ’ αρχήν το καθαρό πόσιμο νερό, τα ψάρια και τη γεωργία, τη ρύθμιση του μικροκλίματος και την αντιπλημμυρική προστασία, ενώ καθόλου αμελητέα δεν είναι και η πολιτιστική υπηρεσία που προσφέρουν οι υγρότοποι. Εκτός από τόπους χαλάρωσης και ηρεμίας για τους τοπικούς πληθυσμούς μπορούν να αποτελέσουν και τόπους εναλλακτικού, οικολογικού τουρισμού. «Ο τρόπος εκμετάλλευσης των υγροτόπων επηρεάζει άμεσα την κατάσταση τους και είναι συνδεδεμένος με την επιβίωση των σημερινών και των επόμενων γενεών» μας λέει η κ. Μορδεχάι.
Από το σύνολο των υγροτόπων ανά τον κόσμο το 64% έχει ήδη εξαφανιστεί μέσα στον 20ο αιώνα. Ανάλογο είναι το ποσοστό και για τη χώρα μας. «Η μεγάλη πρόκληση του σύγχρονου πολιτισμού είναι να πετύχει την ισορροπία μεταξύ του τρόπου ζωής μας, της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της εξασφάλισης της υγείας κρίσιμων οικοσυστημάτων, όπως των υγροτόπων, έτσι ώστε να χτίσουμε ένα πραγματικά αειφόρο μέλλον» καταλήγει η κ. Μορδεχάι.πηγή

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI