Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Ο δήμος Θερμαϊκού, η τουριστική ανάπτυξη και οι πρόσφυγες

του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Το Σωματείο Καταστηματαρχών Επισιτιστικών Επαγγελμάτων Δήμου Θερμαϊκού, με ανακοίνωση που εξέδωσε, τάσσεται μεν κατά της εγκατάστασης προσφύγων στα Τσαϊρια, κάνει όμως μία πολύ σωστή επισήμανση: «Δεν είμαστε αντίθετοι με την έλευση προσφύγων-μεταναστών στον Δήμο μας, αλλά λόγω των μεγάλων εκτάσεων που υπάρχουν, μπορούμε να υποδείξουμε εκτάσεις τέτοιες που δεν θα επηρεάσουν την τουριστική ανάπτυξη».
Είναι ακριβώς το ίδιο, με άλλα λόγια, που πρότεινε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» στην τελευταία, θυελλώδη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, στις 30 Μαρτίου 2016: Τι είπαμε τότε; Το παραθέτουμε επί λέξει στη συνέχεια:
«Θέλουμε να διατυπώσουμε μία πρόταση: Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που γνωρίζει τους διαθέσιμους χώρους και τις προσφερόμενες εκτάσεις, να διενεργήσει έρευνα και να φέρει σχετική εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να προταθεί και από εμάς κάποιο σημείο για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας. Ο δήμος Θερμαϊκού διαθέτει αναξιοποίητες εκτάσεις και θα μπορούσε να υποδειχτεί ένας σωστός χώρος, που αφενός δεν θα βρίσκεται κατ’ ανάγκη δίπλα σε τουριστικές υποδομές και αφετέρου θα μπορούσε να εξασφαλίσει αξιοπρεπή προσωρινή διαβίωση».

Τι έγινε όταν καταθέσαμε αυτή την πρόταση; Ορυμαγδός. Μόνο που δεν έπεσαν πάνω μας να μας φάνε κάποιοι της διοίκησης.  Αποκαλώντας μας αναίσχυντα ως… «απεσταλμένους» και περίπου… πράκτορες δημάρχων γειτονικών δήμων. Ενώ άλλοι αναιδώς μας αποκαλούσαν… «Ρομπέν των Δασών», υπήρξαν δε και ορισμένοι οι οποίοι σε ρόλο αστυνομικού ανακριτή, κραύγαζαν ιταμά και αυθάδικα ότι …. «έπεσαν οι μάσκες».

Να λοιπόν τώρα που μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, τα γεγονότα μας επιβεβαιώνουν πλήρως: Τελικά το Κέντρο Φιλοξενίας και Μετεγκατάστασης προσφύγων αποφασίστηκε να γίνει οριστικά στα Τσαϊρια, ενώ η διοίκηση Μαυρομάτη εμφανίζεται για μία ακόμη φορά πολλαπλά εκτεθειμένη. Πρωτίστως απέναντι στους συνδημότες μας, καθώς δεν τους είπε εξαρχής την αλήθεια. Στη συνέχεια απέναντι στις κρατικές δομές, με τις συνεχείς ασάφειες και αμφισημίες της. Και τέλος, με τον γειτονικό Δήμο Θέρμης, με τον οποίο, αντί να καθίσει και ήρεμα, με διάλογο, να συζητήσει το ζήτημα που προέκυψε, άνοιξε βαθύ πολεμικό μέτωπο και ένας Θεός ξέρει πλέον πως θα γεφυρωθεί αυτό το χάσμα.
Το γενικότερο αλαλούμ στο χειρισμό του σοβαρού θέματος που λέγεται «προσφυγικό», επιτάθηκε με τα συνεχή είπα-ξείπα της διοίκησης Μαυρομάτη. Με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Γιώργο Φεστερίδη, να δηλώνει στις 10 Μαρτίου, ότι η διοίκηση προτείνει για χώρους φιλοξενίας τα Τσαϊρια και τα δύο κάμπινγκ, Αγίας Τριάδας και Επανομής. Και λίγες ημέρες μετά, - ποιος ξέρει υπό το βάρος ποιών πιέσεων- να παίρνει πίσω εκείνη την πρόταση, προσπαθώντας μάλιστα να μας την φορτώσει, μιλώντας για …. «κοπτοραπτική Κουζινόπουλου»!
Κι όμως, όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν η δημοτική αρχή του δήμου Θερμαϊκού επιδείκνυε εξ αρχής μία εχέφρονα και συνετή στάση, κάνοντας αυτό που προτείναμε εμείς πριν ένα μήνα και υποδεικνύουν σήμερα και οι καταστηματάρχες των επισιτιστικών επαγγελμάτων Θερμαϊκού: Με βάση την έρευνα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, να υποδεικνύαμε εμείς το χώρο, έτσι ώστε και αυτό το αλαλούμ να αποφευχθεί, αλλά και να μπορούμε να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη.
Άσε που θα ήταν ο Δήμος Θερμαϊκού στον αφρό, αν υιοθετούνταν η πρόταση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», να φιλοξενηθούν στην κατασκήνωση του Απόδημου Ελληνισμού για μία κατασκηνωτική περίοδο, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, από αυτά που έχασαν τους γονείς τους στον πόλεμο. Καθώς έτσι, και ένα μέρος της υποχρέωσης για υπόδειξη χώρων θα υλοποιούνταν, αλλά και θα έδειχνε την κοινωνική ευαισθησία του Δήμου.

Εμείς δυστυχώς, δηλαδή η διοίκηση του κ.Μαυρομάτη, έτσι όπως λειτουργεί πάντα εν θερμώ, χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και παρορμητικά, χωρίς να ακούει κανέναν, ενήργησε και αυτή τη φορά, στο προσφυγικό ζήτημα, κατά πως λέει η σοφή λαϊκή παροιμία: «Έβαλε τα χεράκια της και έβγαλε τα ματάκια της». Πολύ φοβόμαστε ότι τα επίχειρα αυτών των συμπεριφορών, θα τα πληρώσουμε πολύ ακριβά στο Δήμο Θερμαϊκού. Και μακάρι οι εξελίξεις να μας διαψεύσουν.

Υ.Γ.  Διαφωνούμε έντονα με την επισήμανση των καταστηματαρχών επισιτιστικών επαγγελμάτων, ότι η εγκατάσταση προσφύγων-μεταναστών από την πρώην Σοβιετική Ένωση (Γεωργιανών, Αρμένιων, Πόντιων, Αλβανών, Σέρβων κλπ) «ανέστειλε την τουριστική ανάπτυξη». Τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου, αποτέλεσαν όχι οι πρόσφυγες, που έδωσαν ζωή στο Δήμο μας, αλλά η ανυπαρξία πολιτικής για το συγκεκριμένο θέμα από τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου. Οι οποίες, ενώ είχαν στα χέρια τους ένα θησαυρό, τον άφησαν αναξιοποίητο. Και δυστυχώς, την ίδια πορεία ακολουθεί σήμερα και η διοίκηση Μαυρομάτη, με τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα για τον τόπο. Αλλά περί όλων αυτών, θα επανέλθουμε σύντομα. 


*Ο Σπύρος Κουζινόπουλος είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI