Web Informer Button

Οι Απόψεις

Στείλτε μας τις απόψεις σας να τίς δημοσιεύσουμε.

Το Θέμα της Ημέρας .

Η ποιο σοβαρή είδηση της ημέρας.Διαβάστε εδώ .

Οικονομία .

Διαβάστε εδώ.Κατατίθενται τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Πολιτική .

Εκλογές 2015: Νικητής των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε εδώ.

Εγκληματικότητα .

Μαχαιρωμένος βρέθηκε υπαξιωματικός του στρατού στην Κάρπαθο.Διαβάστε εδώ.

Κοινωνικά .

Πώς κατανέμονται οι 40000 θέσεις στους Δήμους.Διαβάστε εδώ.

Τοπικά νέα .

Ολα τα νέα της περιοχής μας. Διαβάστε εδώ.

Περιβάλλον .

Σύνοψη της νομοθεσίας της Ευρωπαικής Ένωσης.Διαβάστε εδώ.

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.

www.smart-press.gr

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

ΣΚΟΠΙΑ: Ένα κείμενο με 6 “βαριές” υπογραφές μας θυμίζει ποια ήταν η εθνική μας θέση!

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μας ταλαιπωρεί κοντά τρεις δεκαετίες! Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση που όλοι οι “μεγάλοι”, με πρώτες τις ΗΠΑ, θέλουν να το κλείσουν. Στο εσωτερικό της χώρας επικρατεί…τσίρκο! Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντί να δουν πως θα αντιμετωπίσουν τις πιέσεις από το εξωτερικό και πως θα κερδίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε συζητούν…για εκλογές! Δεν ενδιαφέρονται για το ποια θα ΄ναι η εθνική θέση, αλλά για άλλες μικρότητες.
Τα χρόνια πέρασαν και όπως συμβαίνει συχνά σ΄ αυτή τη χώρα ξεχνάμε. Το κείμενο που ακολουθεί είχε δημοσιοποιηθεί το 1992. Μας το θύμισε η ιστοσελίδα stontoixo.com η οποία και το αναδημοσίευσε. 
Διαβάστε τι έγραφαν έξι προσωπικότητες της χώρας το 1992, για να θυμηθείτε και να θυμηθούμε ποια ήταν η εθνική θέση. Είναι ακόμη; Οι υπογραφές στο τέλος θα σας πείσουν για το ποια πρέπει να ΄ναι.
Οι υπογραφόμενοι θεωρούμε υποχρέωση μας τόσο απέναντι στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Ελλάδα, όσο και απέναντι στη μεγαλύτερη πατρίδα μας την Ευρώπη, να απευθυνθούμε σε εσάς και να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα. 
Σας είναι ασφαλώς γνωστή η προσπάθεια που άρχισε παλιότερα και συστηματοποιήθηκε μετά το 1944 με την ίδρυση, στο πλαίσιο της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, ενός ομοσπονδιακού κρατιδίου υπό το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” με αποκλειστικό στόχο, τότε και τώρα, την αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων εντός των οποίων περικλείεται η ελληνική Μακεδονία, ως περιοχή της Βόρειας Ελλάδας με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη, κατοικούμενη από αμιγώς ελληνικό πληθυσμό. 
Μέχρι σήμερα η αυθαίρετη χρήση της ιστορικής ονομασίας “Μακεδονία” από το ομόσπονδο κρατίδιο των Σκοπίων, αποτελούσε τυπικά τουλάχιστον, εσωτερική υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας. Από τη στιγμή όμως που θα συμβεί να αναγνωριστούν το Σκόπια ως χωριστά κυρίαρχο κράτος, υποκείμενο του διεθνούς δικαίου και αποκτήσουν έτσι διεθνή υπόσταση ως “Μακεδονία” η επιβουλή κατά της Ελλάδος καθίσταται κατάφωρη και αναπόφευκτη. 
Διότι αυτό το νέο κράτος με το όνομα “Μακεδονία”, καθώς δεν καλύπτει το σύνολο, αλλά μέρος μόνο του γεωγραφικού χώρου τον οποίο υποδηλώνει το όνομα του, θα τείνει, τόσο αντικειμενικά, όσο και υποκειμενικά να λειτουργεί ως “εθνικό κέντρο”, πράγμα που συνεπάγεται “δυνάμει” εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος των γειτονικών κρατών, καλλιεργώντας έτσι τον αλυτρωτισμό στους κατοίκους του, παρά το ότι αυτοί διαφέρουν εθνολογικά (είναι Σλάβοι, Αλβανοί και Τούρκοι) από τους κατοίκους της ελληνικής Μακεδονίας. 
Η ειρήνη στα Βαλκάνια προϋποθέτει το σεβασμό των συνόρων. 
Η χρήση ονομασίας “Μακεδονία” από ένα αναβαθμισμένο πλέον σε ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων συνιστά απροκάλυπτη αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων, μια αμφισβήτηση που δεν εκτοπίζεται και δεν εξουδετερώνεται ούτε με διεθνή σύμφωνα ούτε με συνταγματικές διατάξεις. 
Με το σφετερισμό και την ιδιοποίηση της ονομασίας “Μακεδονία” τα Σκόπια – αν το κράτος τους τύχει της αναγνώρισής σας – δημιουργούν ένα πλάσμα (fiction), το οποίο θα δηλώνει καθημερινά στη διεθνή κοινότητα και καλλιεργεί στους κατοίκους του, ως “εθνικό όραμα”, την προοπτική μιας “ενιαίας Μακεδονίας”, τμήμα της οποίας θεωρείται και η λεγόμενη “Μακεδονία του Αιγαίου” – όπως σκοπίμως και μονίμως αποκαλούν την ελληνική Μακεδονία – με στόχο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που κατοικείται 100% από Έλληνες. 
Τέτοια ήταν, άλλωστε, καθώς το μαρτυρούν πάμπολα στοιχεία, η προοπτική που αρχικά., όταν το 1944 ο Τίτο ίδρυσε το ομόσπονδο κρατίδιο της “Μακεδονίας” και κατασκεύασε αντίστοιχη “εθνότητα”. 
Εν όψει όλων των ανωτέρω η εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας τυχόν αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων με την ονομασία “Μακεδονία” θα αποτελούσε επίσημη αμφισβήτηση των συνόρων της Ελλάδας και συνακόλουθα βαρύτατο πλήγμα κατά ενός μέλους της Κοινότητας. Ο ελληνικός λαός – αυτό έδειξαν και οι 1.000.000 διαδηλωτές που ξεχείλισαν τους δρόμους της μακεδονικής πρωτεύουσας, της Θεσσαλονίκης, στις 14 Φεβρουαρίου, δεν ξέρουμε κατά πόσο θα μπορέσει να παραμείνει απαθής μπροστά σ’αυτήν την απειλή κατά της εθνικής του υπόστασης και της εδαφικής του υπόστασης και της εδαφικής του ακεραιότητας. 
Ελπίζουμε ότι θα θελήσετε να λάβετε υπόψη σας όσα θεωρήσαμε σκόπιμο, όχι από απλή ευαισθησία, αλλά ως ηθική, νομική και πολιτική υποχρέωση μας, να θέσουμε υπόψη σας. Για μας η ψυχή μας είναι το όνομά μας
Ανοιχτή Επιστολή  στην Ε.Ο.Κ. Μάρτιος 28, 1992 
Υπογράφουν: Οδυσσέας Ελύτης, Μελίνα Μερκούρη, Γιάννης Γεωργάκης, Ελένη Γλύκαντζη Άρβελέρ, Δημήτρης Τσάτσος,  Αριστόβουλος Μάνεσης

η NITRO FASHION συμμετέχει στο ATHENS FASHION TRADE SHOW

η NITRO FASHION συμμετέχει στο ATHENS FASHION TRADE SHOW παρουσιάζοντας την νέα της Collection Nitro Fashion shoes ss2018 
από 26 έως 29 Ιανουαρίου στην Αίθουσα 2 διάδρομο Α στον αριθμό 18.


Ευχόμαστε  Καλή Επιτυχία.

860 καινούργιοι κάδοι απορριμμάτων σε διαδικασία τοποθέτησης στο Δήμο Θερμαϊκού

Ένα σοβαρό πρόβλημα, που δυσχεραίνει την καθημερινότητα των πολιτών, μειώνει αισθητικά την εικόνα του Δήμου και εντοπίζεται σε διάφορες περιοχές της επικράτειάς του, ανέλαβε να αποκαταστήσει η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, με την προμήθεια και την τοποθέτηση 860 καινούργιων κάδων απορριμμάτων.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για 760 μεγάλους κάδους και 100 μικρούς, οι οποίοι προορίζονται για τις μονοκατοικίες. Η τοποθέτησή τους έχει ξεκινήσει ήδη και θα καλύψει όλες τις Δημοτικές Ενότητες και τα Δημοτικά Διαμερίσματα.

Αισιόδοξος για τη επίλυση του προβλήματος, δηλώνει ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, επισημαίνοντας ότι : «Μετά τη θεομηνία, που υπέστη ο Δήμος Θερμαϊκού στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου του 2016, η Υπηρεσία Καθαριότητας ήρθε αντιμέτωπη με μία  μεγάλη έλλειψη κάδων, αφού πάνω από 400 παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Το ζήτημα αυτό διευθετείται με την προμήθεια 860 κάδων απορριμμάτων, που θα τοποθετηθούν σε όλες τις περιοχές του Δήμου και θα εξυπηρετήσει στην αποκομιδή. Ας τονίσουμε επίσης, ότι είναι η πρώτη φορά, που ο Δήμος Θερμαϊκού εφοδιάζεται με έναν τόσο μεγάλο αριθμό κάδων και η κίνηση αυτή συνεισφέρει με ουσιαστικό και πρακτικό τρόπο στην εξυγίανση της εικόνας του τόπου μας, αφενός μεν για την ποιότητα της καθημερινής ζωής των συνδημοτών μας και αφετέρου, για τους επισκέπτες του.»


Να σημειωθεί επίσης, ότι σε διαδικασία δρομολόγησης είναι η προμήθεια κι άλλου αριθμού κάδων μέσα στο 2018, ώστε πλέον να έχουν καλυφθεί όλες ανεξαιρέτως οι περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού.

Δ.ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ: ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΕΤΟΥΣ 2002

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΕΤΟΥΣ 2002

Οι γεννημένοι άρρενες του έτους 2002 , οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αρρένων του Δήμου Θερμαϊκού (ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ, ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΟΜΗΣ) ανεξάρτητα από την Δημοτολογική τους εγγραφή, υποχρεούνται να επικοινωνήσουν με το τμήμα Δημοτικής Κατάστασης του Δήμου για την κατάρτιση του Στρατολογικού Πίνακα από 15/1/2018 έως και τις 2/3/2018 Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 08.00 έως τις 14.00 .

Οι κάτοικοι της Δ.Ε. Θερμαϊκού στην Περαία τηλ. 23923 30035,

23923 30040, 23923 30078

Οι κάτοικοι της Δ.Ε. Μηχανιώνας στη Ν. Μηχανιώνα τηλ. 23923 30336, 23923 30335

Οι κάτοικοι της Δ.Ε. Επανομής στην Επανομή τηλ. 23923 30106.Η Προϊσταμένη του Τμήματος

Μαρία Βενετικίδου


Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Σχολείων όπως ενημερώσουν όλους τους άρρενες που φοιτούν στο Σχολείο τους και εφόσον τα Μητρώα Αρρένων τους βρίσκονται στο Δήμο μας .

Οι Καλικάντζαροι.

Οι καλικάντζαροι είναι μαυριδεροί, τριχωτοί, με ουρά και μακριά χέρια. Ζουν στα έγκατα της γης και με ένα μεγάλο πριόνι αγωνίζονται να κόψουν τον τεράστιο ξύλινο στύλο που κρατά στη θέση της τη γη. Ο στύλος όμως είναι πολύ χοντρός και γι αυτό χρειάζεται μεγάλη και μακρόχρονη προσπάθεια.

Τις παραμονές των Χριστουγέννων τα έχουν σχεδόν καταφέρει και το στήριγμα της γης είναι έτοιμο να κοπεί και να πέσει. Χαρούμενοι που τα κατάφεραν επιτέλους, οι καλικάντζαροι βγαίνουν επάνω τη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους και για να μην σωριαστεί η γη στα κεφάλια τους.

Οι καλικάντζαροι είναι χιλιάδες και ξετρυπώνουν στην επιφάνειά της από κάθε τρύπα. Φοβούνται πολύ το φως και γι' αυτό τη μέρα κρύβονται. Βγαίνουν όμως από τους κρυψώνες τους τη νύχτα και πειράζουν τους ανθρώπους. Μικρά και ευκίνητα, καθώς είναι, μπαίνουν στα σπίτια απ' όπου βρουν. Από τις καμινάδες, τις κλειδαρότρυπες, τις χαραμάδες των πορτών και των παραθυριών.

Τους αρέσει να πλατσουρίζουν μέσα στα δοχεία που έχουν οι νοικοκυρές το λάδι, στα τηγάνια, στα τσουκάλια, στα πιάτα. Λερώνουν τα φαγητά με τα ακάθαρτα νύχια τους και αφήνουν τις ακαθαρσίες τους όπου βρουν. Τίποτε βέβαια δεν κλέβουν, αλλά αναστατώνουν τόσο πολύ το σπίτι που το κάνουν αγνώριστο.

Η ονομασία Καλικάντζαροι προέρχεται από το επίθετο «καλός» και από το «κάνθαρος». Η αρχή των μύθων που είναι σχετικοί με τους καλικάντζαρους βρίσκεται στην αρχαιότητα. Οι Αρχαίοι πίστευαν πως οι ψυχές σαν έβρισκαν την πόρτα του ‘Aδη ανοιχτή, ανέβαιναν στον απάνω κόσμο και τριγύριζαν παντού χωρίς έλεγχο και περιορισμούς.

Πολύ αργότερα οι Βυζαντινοί, γιόρταζαν το Δωδεκαήμερο με μουσικές, τραγούδια και μασκαρέματα. Οι άνθρωποι, έχοντας κρυμμένα τα πρόσωπά τους, έκαναν με πολύ θάρρος και χωρίς ντροπή ό,τι ήθελαν. Πείραζαν τους ανθρώπους στους δρόμους, έμπαιναν απρόσκλητοι σε ξένα σπίτια κι αναστάτωναν τους νοικοκύρηδες: ζητούσαν λουκάνικα και γλυκά για να γλιτώσουν απ' αυτούς έκλειναν πόρτες και παράθυρα. Οι μασκαρεμένοι όμως έβρισκαν πάντα κάποιους τρόπους να εισβάλλουν στα ξένα σπίτια, ακόμα κι από τις καμινάδες. Κι όλα αυτά για δώδεκα μέρες, ως την παραμονή των Φώτων, οπότε με το Μεγάλο Αγιασμό όλα σταματούσαν κι οι άνθρωποι ησύχαζαν. 

Ετσι και σήμερα, οι καλικάντζαροι εξαφανίζονται τα Φώτα με τον αγιασμό των νερών. Φεύγουν τότε λέγοντας: «Φεύγετε να φεύγουμε κι έφτασε ο τουρλόπαπας με την αγιαστούρα του και με τη βρεχτούρα του...»πηγή

Τα Θεοφάνεια στο Δήμο Θερμαϊκού

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων κλείνει με μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες γιορτές της Χριστιανοσύνης, η οποία συνδέεται με πλήθος παραδόσεων και συμβολισμών, αυτή της γιορτής των Θεοφανείων, η οποία περιλαμβάνει, ως γνωστόν, τη ρίψη του Σταυρού και τον Αγιασμό των Υδάτων.

Στο Δήμο Θερμαϊκού ανήμερα των Θεοφανείων, Σάββατο 6 Ιανουαρίου, και μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και το Μεγάλο Αγιασμό εντός της Εκκλησίας, θα πραγματοποιηθεί η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των Υδάτων, γύρω στις 11.00 και συγκεκριμένα, στους χώρους της Σκάλας στην Περαία, στους Ν. Επιβάτες, στην Αγ. Τριάδα, στην Επανομή και στο λιμάνι του Αγγελοχωρίου και της Ν. Μηχανιώνας.

Στην εκδήλωση στη Ν. Μηχανιώνα θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κ. κ. Ιουστίνος, παρουσία του Δημάρχου Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη, ενώ οι συμμετέχοντες, αψηφώντας το κρύο, θα πέσουν για να πιάσουν τον Σταυρό, η ρίψη του οποίου θα γίνει, ως είθισται, από καΐκι και να δεχθούν την ευλογία και την φώτιση.


«Καλούμε όλο τον κόσμο να παραστεί σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού, σε αυτή τη μέρα κάθαρσης των υδάτων, αλλά συνάμα κάθαρσης και των ψυχών, που παραδοσιακά, αποτελεί ένα συμβολικό προσκλητήριο αναγέννησης, εξόδου από το σκοτάδι και αναζήτησης του φωτός. Ο Χριστός προσέφερε ένα δώρο προς τον άνθρωπο, όταν αγίασε τα ύδατα, μετατρέποντάς τα σε μέσο εξαγνισμού, σε πηγή αφθαρσίας. Το βάπτισμα, είναι και το εισιτήριο συμμετοχής των ανθρώπων στη Βασιλεία του Θεού, μέσω του πνευματικού μπολιάσματος που συντελείται.», δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μαυρομάτης και προέτρεψε τον κόσμο, να μετατρέψει «αυτή τη γιορτή σε μια αφορμή για βαθύ συλλογισμό, εξυγίανση, ταπείνωση και αναγέννηση και σε μια υπενθύμιση του καθήκοντος του κάθε ανθρώπου να θέτει τον εαυτό του σε αρμονία με το Σύμπαν, αποζητώντας τη λύτρωση και τη σωτηρία.»   

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ.(Απόσπασμα από το βιβλίο του Α,Ματζάρη)

Την παραμονή των Χριστουγέννων στο Γαλατά βγαίναμε τα παιδιά και λέγαμε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, παίρνοντας αράδα όλα τα σπίτια του χωριού. Συνήθως είμαστε παρέα και μοιράζαμε το καλάντισμα23, αλλά είχε και μονοφαγάδες που πήγαιναν να τα πουν μόνοι τους. 
Μας δίνανε το μπαξίσ’ μας, που συνήθως ήταν καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, γλυκά και σπάνια κάνα μετζίτ’24. 
Για να πηγαίνουμε σε περισσότερα σπίτια και να είμαστε από τους πρώτους, κουτσουρεύαμε τα κάλαντα και λέγαμε λιγοστούς από τους ακόλουθους στίχους:

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα
Χριστούγιννα, πρωτούγιννα, πρωτογιορτή του χρόνου!
 Ιβγάτι, διέστι, μάθιτι πως ου Χριστός γιννιέτι.
Την Παναΐα φύλαγα και το Χριστό κινούσα
και την κερά την Παναϊά την ιπαρακαλούσα
, για να μι δώσει τα κλειδιά, κλειδιά του παραδείσου,
ν’ ανοίξου τουν παράδεισου, να τόνε σουριανίσου.
Καθώς τουν εσουριάνιζα, είδια
 τσι τρεις μάγοι γονατ’στοί στη φάτνη του,
 Αυτόν να προσκυνούνε.
Βαλτάσαρ, η μαυριδιρός, τη σμύρνα εκεί απλώνει,
 γιατί έτσι σε ούλους μας τον άνθρωπο δηλώνει.
Η Μελχιόρ, η γέροντας, χρυσάφι του δωρίζει,
γιατί μεγάλο βασιλιά Αυτόν αναγνωρίζει.
Η Γάσπαρ, ως η πιο μικρός, Τ’ αφήνει το λιβάνι,
γιατί σι ούλους έδειξε πως σα Θεό Τον βάνει.
διέστι, μάθιτι, τώρα Χριστός γιννιέτι,
 γιννιέτι κι ανατρέφιτι στου μέλι και στου γάλα.
Του μέλ’ του τρών’ οι άρχουντις, του γάλα οι αφεντάδις
και του μιλισσουβότανου του λούζ’νται οι κιαράδις26.
Δώστι μιλισσουβότανου σ’ ούλα τα παλικάρια,
για να του φάν’, για να του πιουν, να κρέν’νε27 και του χρόνου.
Αφέντη μ’, αφεντάκη μου, δέκα φορές αφέντη,
αφέντη μου στην αφεντιά σ’ χρυσή καντήλα φέγγει.
 Αν βάλ’ς του λάδ’ και του κερί, φέγγεις την κάμαρά σου
 κι απ’ τα παναθύρια σου φέγγεις τη γειτονιά σου.
Αν βάλ’ς και περ’σότερο, φέγγεις τουν κόσμου ούλου.
Κιαρά μ’ καμαροτράχηλη και γαϊτανοφρυδούσα
 κιαρά μου, σα στολίζεσι να πας στην εκκλησιά σου,
κάμνεις τουν ήλιου πρόσωπο και το φεγγάρ’ αγκάλη,
 βάνεις και τον αυγερινό ασ’μένιο δαχτυλίδι.
Κιαρά μ’, η θυγατέρα σου, η ακριβή σου κόρη
να ’χει τα μάτια σαν ιλιές, τα φρύδια σα γαϊτάνι,
να ’χει τα ματουτσάμπουρα28 σαν της ιλιάς τα φύλλα,
να ‘χει και μακριγιά μαλλιά σαράντα πέντι πήχις.
Κιαρά μου, τόνε γιόκα σου, τον μοσχοκανακάρη,
να σ’ αξιώσει ο Θιός παπά να τόνε κάνεις,
να μπαινοβγαίν’ στις εκκλησιές τις μαρμαρουστρουμένις.
Ιμείς ιδώ δεν ήρταμι να φάμι και να πιούμι
ιμείς σας αγαπούσαμι κι ήρθαμι να σας δούμι.
Δώστι μας και τον κόκορα, δώστι μας και την κότα,
δώστι μας και πεντ’ έξι αβγά να πάμι σ’ άλλη πόρτα.
Ιδώ που τραγουδήσαμι, πέτρα να μη ραγίσει
κι η νοικοκύρης του σπιτιού πολλούς χρόνους να ζήσει!

Εκείνη τη χρονιά με τα καλά μαξούλια29 και τα μεγάλα μπερεκέτια, ίσως επειδή ήμουνα κι εγώ στο σπίτι, κάναμε τις καλύτερες γιορτές. Έλαμπε το σπίτι με χριστουγεννιάτικα στολίδια και οι γυναίκες μας ετοίμαζαν τα χριστόψωμα. Ζύμωσαν το καλύτερο αλεύρι με γλυκάνισο και με μαγιά που γινόταν από ξεραμένο βασιλικό, προσθέσανε σπόρους, που είχανε για σπορά την άνοιξη (πεπόνι, καρπούζι, ντομάτα), αν έβρισκαν, κομμάτια από φλούδα πορτοκαλιού ή μαχλέπι, λίγο σουσαμόλαδο και το αφήσανε να φουσκώσει. Μετά τη χωρίσανε σε τόσα κομμάτια, όσα ψωμιά θέλανε να κάνουνε, τα ξαναπλάσανε, στολίσανε το καθένα μ’ ένα σταυρό, ώστε να πιάνει όλη την επιφάνεια, στη μέση βάλανε ένα άσπαστο καρύδι κι από πάνω τα πασπαλίσανε με σουσάμι, τα βάλανε σε πινακωτές μέχρις ότου ξαναφουσκώσουν και μετά τα έψησαν. Το χριστόψωμο, λέγανε, ήταν το ψωμί που έγινε με συνταγή της Παναγίας και ζήτησε να της το κάνουνε, όταν ήταν ετοιμοθάνατη. Αποβραδίς την παραμονή, στο τραπέζι μας έβαλαν τα εννιά πιάτα, που συμβόλιζαν τους εννιά μήνες που ο Χριστός έμεινε στην κοιλιά της Παναγίας, νηστίσιμα φαγητά στολισμένα με σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο. Στη μέση το πιάτο με τα χριστόψωμα, δίπλα ένα ποτήρι κρασί και τρία ψωμιά για την Αγία Τριάδα, όπου στο καθένα ήταν μπηγμένο ένα κερί μελίσσιο. Όλοι καθίσαμε γύρω από το τραπέζι, η μάνα μας άναψε τα κεριά και μετά με το θυμιατό θυμιάτισε στη σειρά πρώτα το τραπέζι, μετά τα φαγητά, τη γιαγιά Ανέζω, την οικογένεια, το σπίτι μας, το μαγαζί, τις αποθήκες, τους στάβλους και, τέλος, τα ζώα. Μόλις τέλειωσε, ήρθε και κάθισε στο τραπέζι κι ανέλαβε ο πατέρας να ολοκληρώσει τη γιορτή. Έβγαλε από την τσέπη του την παραδοσακκούλα, τηνάφησε πάνω στο τραπέζι και είπε:

- Αυτοίνοι είν’ οι παράδες του Χρστού. Θα πάν’ στ’ σπουδές τ’ Αλέξανδρου. Αφού φάγαμε, σηκώθηκε ο πατέρας, πήρε το ποτήρι το κρασί και το θυμιατό, έριξε λίγο κρασί στη γωνία του σπιτιού που βρισκόταν πιο κοντά, προς τη μεριά της εκκλησίας, κι έβαλε το θυμιατό στο τζάκι, όπου θα έμενε όλο το Δωδεκάμερο, πριν να ξαναγυρίσει στο εικονοστάσι. 
Αφήσαμε στο τραπέζι λίγο από όλα τα φαγητά, μετά το πήγαμε κάτω από τα εικονίσματα, να τα ευλογήσει ο Χριστός, για να έρθουν οι ψυχές και τα τελεσίμια τη νύχτα να φάνε. 
Το πρωί φάγαμε χριστόψωμα, αλλά η μάνα μας κράτησε ένα πιάτο γεμάτο για το βραδινό τραπέζι, ένα πιάτο για την παραμονή του Αγίου Βασιλείου κι ένα πιάτο για την παραμονή των Φώτων. 
Μερικά από τα χριστόψωμα που ψήσαμε, τα μοιράσαμε στην γειτονιά και σε συγγενικά μας σπίτια. Ανήμερα πήγαμε όλοι στη λειτουργία των Χριστουγέννων και ο παππούς μου με έβαλε να ψάλλω τον Απόστολο. «Αδελφοί, ότε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, εξαπέστειλεν ο Θεός τον Υιόν…». Ίσως εξαιτίας αυτού έγινα και ψάλτης.
Τα Χριστούγεννα είχε μαγειρέψει η μάνα μας καπούσκα, χοιρινό κρέας με λάχανο, γιατί το είχαν σε καλό. Όλα τα σπίτια έτρεφαν γουρούνι, την παραμονή το έσφαζαν και παίρνανε το κρέας και το αίμα του. 
Από το κρέας χωρίζανε το καθαρό λίπος, που το παστώνανε και κάνανε το λαρδί30, ενώ το υπόλοιπο το τσιγαρίζανε, βγάζανε το βούτυρο της χρονιάς και τις τσιγαρίδες31. Με το αίμα έβαζαν μια βούλα στο μέτωπο των μελών της οικογένειας, για να μην τους τσιμπούν κουνούπια και να μην τους πιάνει η ελονοσία ή η ευλογιά, λέγανε.

23. Καλάντισμα: εδώ, η είσπραξη από τα κάλαντα. 24. Μετζίτι (τουρκ.): τούρκικο ασημένιο νόμισμα του σουλτάνου Αβδούλ Μετζίτ (18391861), το 1/5 της λίρας, ίσο με 20 γρόσια ή 80 μεταλλίκια. Λέγεται και ‘κοσάρι.

25. Γρεκάτι (ιδιωμ. θρακ.): γροικάτε (αρχ. αγροικάτε), ακούστε. 26. Κιαράδις (ιδιωμ. θρακ.): κυράδες. 27. Κρέν’νε (ιδιωμ. θρακ. <κρίνουν): απαντούν, λένε. 

28. Ματουτσάμπουρα (ιδιωμ. θρακ.): ματοτσίνορα, ματόφρυδα. 29. Μαξούλι (τουρκ.): παραγωγή, σοδειά, εισοδήματα. 30. Λαρδί: παστό χοιρινό λίπος. 31. Τσιγαρίδες: καβουρντισμένα κομματάκια χοιρινού, διατηρημένα μέσα σε λίπος.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΥ
‘ΧΑΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ  ΧΑΜΕΝΕΣ ΑΓΑΠΕΣ΄’  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΛΤΑ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΤΖΑΡΗΣ

ΕΟΦ: Η λίστα με τα βρεφικά γάλατα που ανακαλούνται στην Ελλάδα.

Mετά από σχετική ανακοίνωση των Γαλλικών Αρχών για περιστατικά σαλμονέλλωσης από το στέλεχος Salmonella agona που συνδέονται με τα αντίστοιχα προϊόντα που είχαν παραχθεί στο εργοστάσιο της εταιρείας LACTALIS  στη Γαλλία, o ΕΟΦ ανακαλεί προσωρινά παρτίδες βρεφικών γαλάτων.
Το μέτρο αυτό είναι προσωρινό, για προληπτικούς λόγους, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση. Αφορά σε παρτίδες βρεφικών γαλάτων που παρήχθησαν μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2017 στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και επισυνάπτεται σχετικός Πίνακας (για τον Πίνακα πατήστε εδώ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΦ,  από τα βρεφικά γάλατα που περιλαμβάνονται στον Πίνακα, έχουν διατεθεί στην ελληνική αγορά όσα φέρουν την κίτρινη επισήμανση και είναι:
FREZYLAC AR 400G X12 GRECE- 17C0012772 08/05/2019
FREZYLAC AR 400G X12 GRECE 17C0013639 16/10/2019
FREZYLAC AR STICK 18Gx100 17C0013363 05/09/2019
FREZYLAC HA 400 G X12 GRECE 17C0012636 11/04/2019
FREZYLAC HA 400 G X12 GRECE 17C0012817 22/05/2019
FREZYLAC HA 400 G X12 GRECE 17C0013261 16/08/2019
FREZYLAC HA 400 G X12 GRECE 17C0013673 23/10/2019
FREZYLAC HA STICK 18GX100 17C0012634 11/04/2019
FREZYLAC HA STICK 18GX100 17C0013665 18/10/2019
FREZYLAC OK DIGEST 400G X12 GRECE 17C0012824 24/05/2019
FREZYLAC OK DIGEST 400G X12 GRECE 17C0013636 16/10/2019
FREZYLAC OK STICK 18Gx100 17C0013385 06/09/2019
FREZYLAC PURE BIO 1 27G X100 17C0012584 04/04/2018
FREZYLAC PURE BIO 1 27G X100 17C0013707 03/11/2018
FREZYLAC PURE BIO 1 400G X12 17C0012448 07/03/2018
FREZYLAC PURE BIO 1 400G X12 17C0012586 05/04/2018
FREZYLAC PURE BIO 1 400G X12 17C0012781 10/05/2018
FREZYLAC PURE BIO 1 400G X12 17C0012921 07/06/2018
FREZYLAC PURE BIO 1 400G X12 17C0012971 19/06/2018
FREZYLAC PURE BIO 1 400G X12 17C0013509 26/09/2018
FREZYLAC PURE BIO 1 400G X12 17C0013752 08/11/2018
FREZYLAC PURE BIO 1 900G X6 17C0012486 13/03/2018
FREZYLAC PURE BIO 1 900G X6 17C0012591 03/04/2018
FREZYLAC PURE BIO 1 900G X6 17C0012783 12/05/2018
FREZYLAC PURE BIO 1 900G X6 17C0012841 22/05/2018
FREZYLAC PURE BIO 1 900G X6 17C0013063 03/07/2018
FREZYLAC PURE BIO 1 900G X6 17C0013512 28/09/2018
FREZYLAC PURE BIO 1 900G X6 17C0013512 03/10/2018
FREZYLAC PURE BIO 1 900G X6 17C0013704 30/10/2018
FREZYLAC PURE BIO 2 27G X100 17C0012478 16/03/2018
FREZYLAC PURE BIO 2 400G X12 17C0012476 09/03/2018
FREZYLAC PURE BIO 2 400G X12 17C0012588 06/04/2018
FREZYLAC PURE BIO 2 400G X12 17C0012722 05/05/2018
FREZYLAC PURE BIO 2 400G X12 17C0012795 19/05/2018
FREZYLAC PURE BIO 2 400G X12 17C0012943 14/06/2018
FREZYLAC PURE BIO 2 400G X12 17C0013045 04/07/2018
FREZYLAC PURE BIO 2 400G X12 17C0013741 03/11/2018
FREZYLAC PURE BIO 2 900G X6 17C0012511 17/03/2018
FREZYLAC PURE BIO 2 900G X6 17C0012608 05/04/2018
FREZYLAC PURE BIO 2 900G X6 17C0012684 05/05/2018
FREZYLAC PURE BIO 2 900G X6 17C0012786 12/05/2018
FREZYLAC PURE BIO 2 900G X6 17C0012955 15/06/2018
FREZYLAC PURE BIO 2 900G X6 17C0013085 12/07/2018
FREZYLAC PURE BIO 2 900G X6 17C0013513 05/10/2018
FREZYLAC PURE BIO 2 900G X6 17C0013693 26/10/2018
FREZYLAC PURE BIO 3 400G X12 17C0012589 06/04/2018
FREZYLAC PURE BIO 3 400G X12 17C0012710 05/05/2018
FREZYLAC PURE BIO 3 400G X12 17C0012825 25/05/2018
FREZYLAC PURE BIO 3 400G X12 17C0012973 21/06/2018
FREZYLAC PURE BIO 3 400G X12 17C0013642 17/10/2018
FREZYLAC PURE BIO 3 900G X6 V2 17C0012609 05/04/2018
FREZYLAC PURE BIO 3 900G X6 V2 17C0012843 24/05/2018
FREZYLAC PURE BIO 3 900G X6 V2 17C0013012 26/06/2018
FREZYLAC PURE BIO 3 900G X6 V2 17C0013108 13/07/2018
FREZYLAC PURE BIO 3 900G X6 V2 17C0013263 16/08/2018
FREZYLAC PURE BIO 3 900G X6 V2 17C0013430 14/09/2018
FREZYLAC PURE BIO 3 900G X6 V2 17C0013662 16/10/2018
FREZYLAC PURE BIO 3 900G X6 V2 17C0013872 29/11/2018
Οι καταναλωτές-γονείς καλούνται, εφόσον έχουν προμηθευτεί τα εν λόγω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν προληπτικά και να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους για εναλλακτικό σκεύασμα.πηγή

Νέα διανομή τροφίμων σε ωφελούμενους του Προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) του Δήμου Θερμαϊκού.

Σε νέα διανομή τροφίμων θα προχωρήσει ο Δήμος Θερμαϊκού στους ωφελούμενους του Προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) των οποίων οι αιτήσεις υπαγωγής και τροποποίησης έχουν εγκριθεί  μέχρι τις 30-11-2017 στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους» (ΤΕΒΑ/FEAD).

Η 7η κατά σειρά διανομή   θα πραγματοποιηθεί  στους Ν.Επιβάτες, στο χώρο του καταστήματος (πρ.Vitro Center) που βρίσκεται στο 21ο χλμ Λ.Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας , στάση ΟΑΣΘ «Ελβετία», σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.

-         Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, ώρα από 10:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. για όλους τους ωφελούμενους. 
Τα προϊόντα που θα διανεμηθούν είναι ευπαθή, νωπά και τρόφιμα μακράς διάρκειας (ζυμαρικά, τοματοπολτό, τυρί, γάλα εβαπορέ, φασόλια, ζάχαρη, κοτόπουλο, μαναβική) τα οποία οι δικαιούχοι πρέπει να παραλάβουν αυθημερόν.

Οι ωφελούμενοι του παραπάνω προγράμματος θα ειδοποιηθούν ατομικά ή με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο ή στο  email τους. Κατά την παραλαβή της  αντίστοιχης ποσότητας θα πρέπει να προσκομίσουν το δελτίο ταυτότητας τους ή το διαβατήριό τους, το ΑΜΚΑ τους ή εξουσιοδότηση εφόσον παραλαμβάνει τρίτο πρόσωπο.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τη μεταφορά των προϊόντων (καρότσι λαϊκής) καθώς  για κάθε δικαιούχο η ποσότητα που θα διανεμηθεί είναι αρκετά κιλά.‘’Επιδημική έξαρση ιλαράς – Εμβολιασμός’’

Με αφορμή την επιδημική έξαρση ιλαράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πρόσφατα στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει:
·         τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (εμβόλιο ΜΜR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων, που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).
·          τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή – εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό – το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει νε μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η.

   Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2017