Υπό συνθήκες απόλυτης υγιεινής και ασφάλειας, θα γίνει στον Πάλιουρα Επανομής η φιλοξενία των 250 προσφύγων, όπως διαβεβαίωσαν το δημοτικό συμβούλιο και τους εκπροσώπους των φορέων του δήμου Θερμαϊκού οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο δημοτικό κτήριο των Νέων Επιβατών.
Απαντώντας στις ανησυχίες που διατυπώθηκαν για το κατά πόσο η στέγαση των προσφύγων δεν θα δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους της γύρω περιοχής, τόσο σε θέματα μετάδοσης ασθενειών όσο και ασφάλειας, η Ελβετίδα εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, Ματθίλδη Ριντέμαν δήλωσε ότι μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες με τους κατοίκους. Υπογράμμισε όμως με έμφαση ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ επεξεργάζεται τα προγράμματά της με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα.
Σύμφωνα με τα συμπληρωματικά στοιχεία που έδωσαν τα στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας Θεόδωρος Καραγιάννης και Ελεάννα Ιωανίδου, οι δύο πολυκατοικίες στον Πάλιουρα που ενοικιάστηκαν από τον διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό, διαθέτουν 28 διαμερίσματα η κάθε μία, δηλαδή 56 διαμερίσματα συνολικά, στα οποία θα φιλοξενηθούν οικογένειες προσφύγων που πρόκειται στη συνέχεια να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε 24ωρη βάση θα υπάρχει φύλαξη του χώρου με κάμερες κλπ, ενώ θα τους διατεθεί μία ομάδα κοινωνικών λειτουργών, διερμηνέων και νοσηλευτών. Τα διαμερίσματα αυτά θα εξοπλιστούν πλήρως με τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές, ενώ στην κάθε οικογένεια θα δίδεται ένα ποσό 250 ευρώ το μήνα (90 στον αρχηγό της οικογένειας και από 50 ευρώ σε κάθε υπόλοιπο μέλος), προκειμένου να αγοράζουν τρόφιμα από τα καταστήματα της περιοχής και να μαγειρεύουν μόνοι τους.
|
Ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης ενώ προεδρεύει στη σύσκεψη |
Στην εισαγωγική του ομιλία ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης τόνισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα ασφάλειας και κανένα έκτροπο στην Περιοχή. «Είμαστε ένας Δήμος φιλήσυχος και δεν θέλουμε να διαταραχθεί η ησυχία των συμπολιτών μας», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ πρότεινε να αναβαθμιστεί εκείνη η περιοχή του Πάλιουρα, που έπαθε και μεγάλη καταστροφή με τις τελευταίες πλημμύρες. Κι ακόμη να μπορούν οι τρεις γιατροί που μετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο να ελέγχουν στο θέμα των εμβολιασμών, αλλά και να δημιουργηθεί μία διαπαραταξιακή «Επιτροπή γειτονιάς» που θα επιλύει τα προβλήματα που ανακύπτουν.
Σε δική του παρέμβαση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Τσαμασλής, επισήμανε ότι σύμφωνα με τα σχόλια που γίνονται από τους κατοίκους της περιοχής, το θέμα της ασφάλειας είναι από τα πρώτα ζητούμενα. Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Σημείωσε δε ότι η κατανομή των προσφύγων σε κάθε περιοχή θα πρέπει να γίνεται αναλογικά με τον πληθυσμό της.
Με τη σειρά του ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» Σπύρος Κουζινόπουλος αναφέρθηκε στις εθελοντικές ομάδες που είχε οργανώσει η δημοτική παράταξη για την παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ειδομένης και των Διαβατών, καθώς και στη δημιουργία της διαπαραταξιακής επιτροπής που φρόντιζε για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας. Τόνισε δε ότι οι φιλόξενοι κάτοικοι του δήμου Θερμαϊκού, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θα βοηθήσουν τις προσφυγικές οικογένειες κατά το σύντομο χρονικό διάστημα της φιλοξενίας τους στην περιοχή.
|
Οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της φιλανθρωπικής οργάνωσης |
«Δεν ξεχνάμε ότι όταν ήρθαν στα εδάφη αυτά οι πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, οι ντόπιοι κάτοικοι της Επανομής άνοιξαν τη φιλόξενη αγκαλιά τους για να τους υποδεχθούν, τους έδωσαν γη για να χτίσουν τα χωριά τους, τους χορήγησαν τρόφιμα για να στυλωθούν στα πόδια τους και χωράφια για να καλλιεργήσουν. Γιαυτό και οι σημερινοί πολίτες του Θερμαϊκού δεν θα μείνουν ασυγκίνητοι από το δράμα αυτών των καταταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας, καθώς το θέμα είναι ανθρωπιστικό», είπε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας».
Ανάλογη στήριξη στους καταδιωκόμενους πρόσφυγες, δόθηκε και από την εκπρόσωπο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ.Χατζημανώλη, η οποία ρώτησε για το κατά πόσο τα δύο κτήρια στον Πάλιουρα πληρούν τους όρους της στατικότητας αλλά και αν υπάρχει πρόγραμμα ένταξης των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία της περιοχής.
Άλλα θέματα που τέθηκαν από δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους προς την αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστίας:
-Κοκορης: Έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά σε περισσότερα κτήρια ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος γκετοποίησης
-Ζευκόπουλος Τ.: Δεν υπήρξε ενημέρωση από τη διοίκηση του δήμου για την ενημερωτική αυτή συνάντηση. Τι θα γίνει αν κάποια στιγμή διακοπεί η επιχορήγησή τους για να μπορούν να ψωνίζουν;
-Τζέκος Θ., αντιδήμαρχος: Θέλω να μεταφέρετε την κατακραυγή μου προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς για την απαράδεκτη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα για το προσφυγικό. Θα έπρεπε οι δήμοι να αναλάμβαναν την εξεύρεση διαμερισμάτων.
-Ιβάνοβιτς Χρ.: Πόσο θα διαρκέσει η φιλοξενία τους στον Πάλιουρα; Εσείς λέτε 3 μήνες, αλλού γράφτηκε για οκτώ μήνες
-Τσαουσίδης Δ.: Τι θα γίνει αν αποδειχθεί ότι κάποιοι από τους πρόσφυγες που φιλοξενηθούν είναι στρατιωτικοί;
Τέλος, ερωτήματα σχετικά με την ενδεχόμενη φοίτηση των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία της περιοχής, έθεσαν οι εκπαιδευτικοί δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Βογιατζής και Κώστας Βογιατζής.
Απαντώντας οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τόνισαν με έμφαση ότι όλοι αυτοί που θα φιλοξενηθούν στον Πάλιουρα, είναι άνθρωποι φιλήσυχοι, που έχουν περάσει από καταγραφή, έδωσαν στις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, αναγνωρίστηκαν επίσημα ως πρόσφυγες, πήραν άδεια παραμονής και περιμένουν να διαμοιραστούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Και όπως παρατήρησε η άλλοτε δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης και τώρα στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας κ.Ελεάνα Ιωαννίδου «αυτοί οι άνθρωποι που θα έρθουν εδώ ξέρουν ότι αν εμπλακούν σε οποιοδήποτε αδίκημα, τότε δεν θα έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης».
Σχετικά με τα άλλα θέματα που τέθηκαν διευκρινίστηκε ότι:
-Οι πρόσφυγες που θα εγκατασταθούν στον Πάλιουρα θα είναι κατά 95% από τη Συρία και το υπόλοιπο 5% από το Ιράκ
-Έγινε καταγραφή και ταυτοποίηση των στοιχείων τους
-Η χρηματοδότηση για τα έξοδα φιλοξενίας και την επιχορήγηση των προσφύγων γίνεται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του ελληνικού κράτους.
-Τα παιδιά τους δεν θα πάνε σε ελληνικό σχολείο καθώς θα είναι πολύ μικρός ο χρόνος παραμονής τους στα δύο κτήρια, αλλά θα απασχολούνται σε άλλες δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα
Στην ενημερωτική συνάντηση ήταν και οι εκπρόσωποι του φιλανθρωπικού, μη κερδοσκοπικού σωματείου «Caritas Hellas», που ανέλαβε εργολαβικά από την Ύπατη Αρμοστεία την υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας στον Πάλιουρα. Όπως είπαν εκ μέρους του Caritas οι κ.Υάκινθος Δελέρνιας, Μάρθα Γιαννακοπούλου και Ισσάμ Σους, έχει ελεγχθεί η στατικότητα των δύο πολυκατοικιών και βρέθηκε σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ ήδη γίνονται ενέργειες για τη σύνδεσή τους με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΘ καθώς τροφοδοτούνταν από γεώτρηση και εξυπηρετούνταν μέχρι τώρα από βόθρους. Τέλος, θα υπάρξει ένα μόνιμο προσωπικό από 25-30 άτομα για υποστηρικτικές υπηρεσίες σε 24ωρη βάση, κυρίως από ψυχολόγους, διερμηνείς κ.α., ενώ δύο μικρά λεωφορεία θα είναι στη διάθεση των προσφύγων για τις μετακινήσεις τους. πηγή