Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Γόνιμος διάλογος στην εκδήλωση για τη συνταγματική αναθεώρηση

«Θα επιδιώξουμε μια αναθεώρηση του Συντάγματος στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης των δικαιωμάτων», διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην επιτυχημένη εκδήλωση για τη συνταγματική αναθεώρηση, που οργάνωσαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, στους Ν.Επιβάτες, οι οργανώσεις μελών ΣΥΡΙΖΑ Θερμαϊκού, Μίκρας και Θέρμης.

Η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ήταν γεμάτη από κόσμο, ενώ το σημαντικό στοιχείο της εκδήλωσης ήταν η μεγάλη συμμετοχή στη συζήτηση και ο πλούσιος προβληματισμός που κατατέθηκε, με παρατηρήσεις και προτάσεις για τις απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα.
Μετά το άνοιγμα της εκδήλωσης από τον Συντονιστή της Ο.Μ. Θερμαϊκού του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρη Τσιτούρα, τον υπουργό Επικρατείας καλωσόρισε ο παριστάμενος δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, που αναφέρθηκε στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται ο Δήμος εδώ και ένα χρόνο, αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη στο νέο Σύνταγμα για την ουσιαστική ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τη διάθεση των αναγκαίων πόρων. Τον υπουργό, καλωσόρισαν επίσης οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Παρέμβασης Πολιτών Δήμου Θέρμης», Απόστολος Πράτανος και «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Θοδωρής Τζίνας, Γιώργος Καριώτης, ΘοδωρήςTζέκος κ.α.
Η ομιλία Βερναρδάκη
Ο κ. Βερναρδάκης άρχισε την ομιλία του με αναφορά στις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, που όπως είπε είναι μια ενδεικτική κατάσταση για το τι απέφερε το «στρεβλό» αναπτυξιακό μοντέλο, που ακολουθήθηκε στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια, με ένα αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο προσπαθεί να βγάλει υπεραξίες, στη βάση ενός γενικευμένου ατομικισμού, με άναρχη ανάπτυξη και με κακές περιβαλλοντικές πρακτικές.
 «Η Μάντρα της Αττικής είναι ακριβώς η τραγική επιβεβαίωση αυτής της κατάστασης» είπε ο κ. Βερναρδάκης». και πρόσθεσε :
«Άρα, πρέπει να ξαναγυρίσουμε τη συζήτηση, από εκεί, που θα έπρεπε να την έχουμε, υπό κανονικές συνθήκες, κάνει. Τί παραγωγικό μοντέλο ανασυγκρότησης της χώρας χρειαζόμαστε και τί θεσμικό και πολιτικό μοντέλο χρειαζόμαστε; Δηλαδή, τί παραγωγική ανασυγκρότηση από τη μια, και τί πολίτευμα, τί δημόσιο χώρο, τί Σύνταγμα, σε τελική ανάλυση, θέλουμε».
Ο κ Βερναρδάκης αναφέρθηκε σε προτάσεις που θέτει προς συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση για μια σειρά από θέματα, στους άξονες που έχουν μπει στο δημόσιο διάλογο, σχετικά με την αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, την ενίσχυση του κοινωνικού ελέγχου, της ενίσχυσης της άμεσης δημοκρατίας και των εγγυήσεων για τα δημόσια αγαθά και τους δημόσιους χώρους, για τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, κ.α. Επεσήμανε, ότι ιδιαίτερα στη διάρκεια της κρίσης και των «μνημονίων» εντάθηκε η επίθεση ενάντια στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, ενώ κυριάρχησαν  «νεοφιλελεύθερες», πολλές φορές «ιδεοληπτικές», απόψεις στο δημόσιο διάλογο, διαμορφώνοντας «κατακερματισμένη εργασία, κατακερματισμένες εργασιακές σχέσεις» και ένα «συσχετισμό, τελείως ετεροβαρή υπέρ του κεφαλαίου» και πρόσθεσε ότι και σε αυτόν τον τομέα «χρειαζόμαστε πάλι κάποια αντίβαρα».
«Εμείς, προφανώς θα επιδιώξουμε μια αναθεώρηση στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης των δικαιωμάτων» είπε ο κ. Βερναρδάκης και συνέχισε: «Να υπογραμμίσω, όμως, διότι είναι μια διαδικασία που για μας έχει μια πολύ μεγάλη σημασία η συμμετοχή της κοινωνίας, γι αυτό και ανοίξαμε αυτή τη διαδικασία. Ο λαός πρέπει να φτιάξει το Σύνταγμα του, πρέπει να έχει γνώση για το Σύνταγμα του και για όλες τις λεπτομέρειες του και αυτό είναι μια καινοφανής διαδικασία στα ελληνικά πολιτικά πράγματα και νομίζω ότι μας δικαιώνει».
Ο κ. Βερναρδάκης στάθηκε και στην ανάγκη εγγύησης των δημοσίων αγαθών, όχι απαραιτήτως, όπως εξήγησε, σε ότι αφορά τη διαχείρισή τους, αλλά τη θεσμική κατοχύρωση τους, ότι π.χ. το νερό, η ενέργεια, οι παραλίες, κ.τ.λ. είναι αγαθά που θα «πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο και δημόσια εγγύηση και ο καθένας έχει πρόσβαση σε αυτά». 
«Δε μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη, χωρίς κοινωνική λογοδοσία» πρόσθεσε ο υπουργός. Τόνισε, επίσης, ότι κάποια θέματα είναι «ώριμα» για να  ψηφιστούν, π.χ. περί ευθύνης υπουργών, βουλευτικές ασυλίες, κ.α.
Σε παρέμβαση ιερωμένου για τις σχέσεις εκκλησίας - κράτους, ο κ. Βερναρδάκης απάντησε ότι το κύριο ζήτημα είναι ότι για να συντελεστεί μια «συντεταγμένη, βαθιά εκσυγχρονιστική και δημοκρατική» θεσμική αλλαγή διαχωρισμού εκκλησίας - κράτους, αυτή είναι μια διαδικασία περίπλοκη και «χρονοβόρα» και επίσης, χρειάζεται σε αυτή η μεταρρυθμιστική διαδικασία «να εμπλακεί η κοινωνία», όπως και η εκκλησία ως τμήμα της. «Θέλει βάθος χρόνου και τις κοινωνικές και δημοκρατικές δυνάμεις μέσα στην εκκλησία να ενεργοποιηθούν» και «να καταθέσουν τις προτάσεις τους», είπε ο υπουργός.πηγή

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI