του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Όπως όλα δείνχουν και το pronews.gr ήδη έχει ενημερώσει, τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης φαίνεται πως ξεπερνούν το αντίστοιχο αιγυπτιακό Ζορ και χωρίς να έχει ερευνηθεί η νοτιοανατολική πλευρά λόγω των προβλημάτων με την Τουρκία.
Το Ισραήλ όμως, όπως και η Αίγυπτος δεν μπορούν πλέον να περιμένουν άλλο και πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τολμηρά στην μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ κάτι το οποίο θα αναγνωρίσουν άμεσα.
Άλλωστε οι κοινές ελληνοαιγυπτιακές αεροναυτικές ασκήσεις αυτό το σκοπό έχουν, να καταδείξουν στην Τουρκία ότι στην παρούσα τουλάχιστον φάση, δεν μπορεί να επιβάλλει στον συνασπισμό αυτόν των τεσσάρων χωρών (Ελλάδα, Αίγυπτος, Ισραήλ και Κύπρος) κανένα στρατιωτικό τετελεσμένο, μάλλον το αντίθετο θα συνμβεί
Το Ισραήλ άλλωστε το καλοκαίρι διεξήγαγε ασκήσεις μαζί με την κυπριακή Εθνοφρουρά, ανακατάληψης χωριών στην Κύπρο σε ένα υποθετικό σενάριο επίθεσης κατά των κατοχικών στρατευμάτων.
το Ισραήλ βιάζεται να υπογραφτούν στις 5 Δεκεμβρίου από Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία οι βασικές προδιαγραφές προώθησης του αγωγού φυσικού αερίου East Med ο οποίος επί της ουσίας θα μεταφέρει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο Ισραήλ, Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας.
Όπως αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία PGS, που έχει εκτελέσει τα περισσότερα σεισμικά στην Κύπρο και στην Ελλάδα τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης (από την μεριά που δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα με την Τουρκία) καταγράφονται ως ένα νέο κοίτσμα Ζορ!
Το σενάριο του East Med, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, βρίσκει υποστηρικτές και από ύστατη επιλογή μετατρέπεται στην σημαντικότερη πλέον, καθώς παρά το κόστος κατασκευής του, τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρούνται ικανά για να τον υποστηρίξουν.
«Όσον αφορά όμως το μέγεθος των στόχων κοιτασμάτων στα οικόπεδα της Κρήτης, αρκεί να αναφέρουμε ότι ξεπερνούν κάθε προσδοκία προοπτικών στόχων κοιτασμάτων «τύπου Ζορ» και αντίστοιχων αναμενόμενων πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η έκταση του κοιτάσματος Ζορ είναι περί τα 100 km2, οι 8 στόχοι που έδειξε η Εταιρεία PGS σ’ αυτά τα οικόπεδα ξεπερνούν όλοι τα 100 km2, ένας, δε, από αυτούς έχει έκταση 650 km2.
Εάν λάβουμε υπ' όψιν ότι το Ζορ έχει αποθέματα 800 δισ. κυβικά μέτρα (m3), καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικές είναι οι προοπτικές που εμφανίζονται στην περιοχή. Όλοι οι στόχοι παρουσιάζουν σαφή συγγένεια με αυτούς της Κύπρου και βεβαίως με το κοίτασμα Ζορ.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η πιθανότητα ανακάλυψης κοιτάσματος στην Κύπρο είναι της τάξης του 25%, στην περίπτωση των χαρτογραφημένων 8 στόχων από την PGS στα οικόπεδα της Κρήτης θα πρέπει να περιμένουμε 2 τουλάχιστον γιγαντιαίες ανακαλύψεις από τους 8 στόχους, δηλ. κατ’ αναλογία και κατ΄ ελάχιστον ανακαλύψεις τουλάχιστον 2 τρις. m3 φυσικού αερίου (εφόσον η πληρότητα των στόχων φυσικού αερίου διαπιστωθεί ότι είναι παρόμοια με αυτή του κοιτάσματος Ζορ). Τα αποθέματα 2 τρις. m3 αντιπροσωπεύουν τις σημερινές ανάγκες της Ελλάδος για 500 χρόνια.
Στην ακραία περίπτωση που η έρευνα δείξει ότι όλοι οι στόχοι αποδειχθούν ότι έχουν φυσικό αέριο, τα μέγιστα δυνατά αναμενόμενα αποθέματα στα δύο οικόπεδα θα μπορούσαν να φθάσουν τα 18 τρισ.
Εάν λάβουμε υπ’ όψιν ότι η εταιρεία Spectrum θεωρεί ότι στα 56.000 km2 των οικοπέδων της νότιας υπεράκτιας Κύπρου μπορεί να υπάρχουν κατ’ ελάχιστον 3 τρισ. m3 (στα παραπάνω οικόπεδα της Κρήτης έκτασης 20.000 km2 είδαμε δυνατότητα ελάχιστης παρουσίας 2 τρις m3), καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικές θα μπορούσαν να αποδειχτούν στο μέλλον οι επερχόμενες ενεργειακές γεωπολιτικές συνέργειες & διασυνδέσεις υποδομών παραγωγής ορυκτού πλούτου φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.» αναφέρει ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών
Πλέον βρισκόμαστε στο «point of no return». Ισραήλ και Αίγυπτος δεν είναι χώρες που τους αρέσει να συζητούν για να περνάει η ώρα. Θέλουν πράξεις και τις θέλουν τώρα. Η ελληνική κυβέρνηση σε μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει το θάρος να «διαβεί τον Ρουβιικώνα».πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου