Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.

www.smart-press.gr

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περιβάλλον
Νερό, τροφή, οξυγόνο, ενέργεια και τόσα άλλα... Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το περιβάλλον με πολλούς τρόπους, βασικής σημασίας για τη ζωή του. Οφείλει να διαφυλάσσει το περιβάλλον του και να το εκμεταλλεύεται με σύνεση: διακυβεύεται η υγεία του, ακόμη και η ίδια η επιβίωσή του.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Ευρώπη ανέλαβε σταθερή δέσμευση όσον αφορά το περιβάλλον: η προστασία της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και των υδάτων, η διατήρηση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας, η διαχείριση των αποβλήτων και των δραστηριοτήτων που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των πεδίων της ευρωπαϊκής δράσης, τόσο σε επίπεδο κρατών μελών όσο και στον διεθνή χώρο.
Στόχος της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής, που βασίζεται στο άρθρο 174 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, είναι η εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για διορθωτικά μέτρα με σκοπό την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων ή για μέτρα που καλύπουν περισσότερους τομείς ή ενσωματώνονται σε άλλους τομείς άσκησης πολιτικής.

===========================================

Χίλιες φορές περισσότερο ουράνιο υπάρχει στους ωκεανούς σε σχέση με το ηπειρωτικό τμήμα της γης
Εδώ και τέσσερις δεκαετίες οι επιστήμονες οραματίζονται την εξαγωγή ουρανίου, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνικούς σταθμούς, από θαλασσινό νερό. Οι τεχνικές δυσκολίες και το αστρονομικό κόστος ήταν μέχρι σήμερα οι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες.
Σύμφωνα ωστόσο με τα συμπεράσματα συνεδρίου της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, η υλοποίηση αυτού του οράματος βρίσκεται σήμερα πιο κοντά από ποτέ, χάρη σε νέες τεχνολογίες, αλλά και σε μια νέα οικονομική ανάλυση, που δείχνει ότι το κόστος δεν είναι απαγορευτικό.
«Εκτιμήσεις καταδεικνύουν ότι οι ωκεανοί αποτελούν "φλέβα" ουρανίου, καθώς στο θαλασσινό νερό διαλύεται πολύ περισσότερο ουράνιο απ' όλα τα αποδεδειγμένα επίγεια κοιτάσματα που μπορούν να εξορυχθούν», λέει ο διοργανωτής του συνεδρίου Ρόμπιν Ρότζερς από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. «Η δυσκολία που υπήρχε ανέκαθεν είναι ότι οι συγκεντρώσεις είναι πάρα πολύ χαμηλές, κάτι που καθιστά πολύ υψηλό το κόστος εξαγωγής, όμως κερδίζουμε έδαφος».
Σύμφωνα με παλαιότερους αμερικανικούς υπολογισμούς, στους ωκεανούς του πλανήτη υπάρχουν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια τόνοι υγροποιημένου ουρανίου, ποσότητα χίλιες φορές μεγαλύτερη από το ουράνιο που πιστεύεται ότι υπάρχει στο υπέδαφος. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους επιστήμονες είναι να βρουν έναν αποτελεσματικό τρόπο να απομονώσουν το άτομο του ουρανίου από το θαλάσσιο περιβάλλον.
Η γνωστότερη μέθοδος εφαρμογής, που αναπτύχθηκε από Ιάπωνες ερευνητές τη δεκαετία του 1990, βασίζεται σε «χαλιά» από πλεγμένες πλαστικές ίνες, στις οποίες είναι ενσωματωμένα συστατικά που «αιχμαλωτίζουν» άτομα ουρανίου. Κάθε τέτοιο χαλί έχει μήκος 45 - 90 μέτρων και μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 90 - 180 μέτρων. Μόλις έρθουν στην επιφάνεια, τα χαλιά ξεπλένονται με ένα διάλυμα ήπιου οξέος, το οποίο τα διαχωρίζει από το ουράνιο.
Οι προσπάθειες των επιστημόνων επικεντρώνονται στην κατασκευή και χρήση φθηνότερων, αποδοτικότερων χαλιών και συστατικών που «απορροφούν» ουράνιο. Η ομάδα του δρα Ρότζερς για παράδειγμα, εξετάζει την αξιοποίηση κελυφών από καραβίδες για την παραγωγή ενός υλικού, από το οποίο θα μπορούσαν να κατασκευαστούν βιοδιασπώμενα χαλιά.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκε οικονομική ανάλυση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας που συγκρίνει την εξαγωγή ουρανίου από θαλασσινό νερό με τις συμβατικές μεθόδους εξόρυξης μεταλλευμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, νέες τεχνολογίες που χρηματοδοτούνται από το ίδιο το υπουργείο μπορούν χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή διπλάσιας ποσότητας ουρανίου σε σχέση με τις πρώτες προσπάθειες που έγιναν στην Ιαπωνία πριν από 10 - 15 χρόνια. Έτσι, και το κόστος μειώνεται από τα 560 στα 300 δολάρια ανά λίβρα.
Παρά τη διαφαινόμενη πρόοδο, στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι το θαλάσσιο ουράνιο μπορεί να συντηρήσει την ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνικά για ολόκληρο τον 21ο αιώνα, όπως δήλωσε ο Δρ. Έρικ Σνάιντερ από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ. «Η αβεβαιότητα για το κατά πόσο υπάρχει αρκετό επίγειο ουράνιο επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων στη βιομηχανία γιατί είναι δύσκολο να ληφθούν μακροπρόθεσμες αποφάσεις για την έρευνα ή την ανάπτυξη όταν επικρατεί τόσο μεγάλη αβεβαιότητα για τους πόρους», επισήμανε ο Σνάιντερ. «Εάν μπορέσουμε να εξαγάγουμε ουράνιο από θαλάσσιο νερό, αυτή η αβεβαιότητα θα αποτελέσει παρελθόν».
==============================================


Στο μικροσκόπιο επιστημόνων και της Ε.Ε νέοι ρύποι.Στο στόχαστρο της επιστημονικής κοινότητας, βρίσκονται νέοι ρύποι που προέρχονται από την βιομηχανική και ανθρώπινη δραστηριότητα καθώς θεωρούνται ύποπτοι για επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.
Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. παρακολουθεί με προσοχή τις έρευνες των επιστημόνων και εμφανίζεται αποφασισμένη να τις εντάξει στη λίστα των χημικών ενώσεων - ρύπων προτεραιότητας, προκειμένου να τεθούν συγκεκριμένα όρια στη χρήση τους ή στις συγκεντρώσεις τους στο περιβάλλον.
Οι ρύποι αυτοί, όπως η εννεϊλοφαινόλη και η οκτιλοφαινόλη, εντοπίζονται στα βιομηχανικά λύματα ή προέρχονται από τη χρήση απορρυπαντικών, φαρμακευτικών ουσιών και προϊόντων προσωπικής φροντίδας και σύμφωνα με έρευνες διαπιστώθηκε ότι προκαλούν διαταραχές και αλλοιώσεις στο ενδοκρινικό σύστημα των ανθρώπων.
«Τέτοιες ενώσεις δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστές μέχρι πρόσφατα, αλλά μελετώνται γιατί συναντώνται πλέον συχνά σε υδάτινα περιβάλλοντα, όπως λυματολάσπες, ποτάμια, θάλασσες, ακόμη και στο πόσιμο νερό» αναφέρει στο ΑΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Δήμητρα Βουτσά.
Σύμφωνα με την ίδια, αν και οι συγκεντρώσεις τους δεν προκαλούν μέχρι στιγμής ανησυχία, ωστόσο, αναμένεται να ενταχθούν στην λίστα των ρύπων που προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία, προκειμένου να τεθούν τα απαραίτητα όρια για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
«Ο βιολογικός καθαρισμός, που λειτουργεί σε κάποια αστικά κέντρα, αποικοδομεί κάποιον αριθμό συγκεντρώσεων των ενώσεων αυτών, και έτσι τα επεξεργασμένα λύματα έχουν μικρότερες ποσότητες, αλλά δεν είναι τελείως απαλλαγμένα από αυτές» σχολίασε.
Πάντως, στην κατηγορία των ρύπων προτεραιότητας εντάχθηκε πρόσφατα μία άλλη ουσία, η δισφαινόλη Α, που εντοπίζεται στα πλασικά, και η χρήση της οποίας τελικά απαγορεύτηκε στα θήλαστρα μπιμπερό των βρεφών, με οδηγία της ΕΕ σε όλες τις χώρες μέλη (2011). Η δισφαινόλη Α έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι προκαλεί σοβαρές επιδράσεις στην ανάπτυξη φυτών και ζώων, αλλά και στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς επηρεάζει την κυτταρική διαίρεση ή μεγέθυνση, στην οποία στηρίζεται η ανάπτυξη.
Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει απαγόρευση της ουσίας σε άλλες χρήσεις, πέρα από τα μπιμπερό, (ηλεκτρικά καλώδια, CD και DVD, πλαστικά αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, υλικά οικοδομών, εσωτερικό κάλυμμα σε κονσέρβες κ.α.), οι επιστήμονες συστήνουν στους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα που η συσκευασία τους είναι απαλλαγμένη από την δισφαινόλη Α (BPA free), να αποφεύγουν τα πολυκαρβουνικά πλαστικά (στο κάτω μέρος των προϊόντων συνήθως αναγράφεται η ένδειξη PC ή ο αριθμός 7), να μην τα τοποθετούν σε φούρνο μικροκυμάτων, να αποφεύγουν να πίνουν τον καφέ τους σε πλαστικά ποτηράκια και να μην επιτρέπουν σε παιδιά και βρέφη να «μασουλούν» πλαστικά αντικείμενα και παιχνίδια, καθώς οι κατασκευάστριες εταιρίες δεν υποχρεούνται να αναγράφουν στα προϊόντα τους τις σχετικές επισημάνσεις.
24h NewsRoom
=======================================================


Σκηνές Αποκάλυψης στην Ιαπωνία ! Τόνοι νεκρών ψαριών σε κόκκινη θάλασσα!!Η θάλασσα βάφτηκε με αίμα θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μια και στην Ιαπωνία η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη, τα ψάρια βγήκαν στη στεριά και σε όλη τη πόλη υπήρχε μια έντονη δυσοσμία, οι επιστήμονες ακόμη ψάχνουν να βρουν τι φταίει για αυτό το φαινόμενο. 

Οι κάτοικοι της επαρχιακής ιαπωνικής πόλης Οχάρα, στην περιφέρεια της Σίμπα έμειναν έκπληκτοι όταν το πρωί της 3ης Ιουνίου αντίκρισαν χιλιάδες
νεκρά ψάρια που είχαν μπει στο λιμάνι ενώ τα νερά της ακτογραμής είχαν αποκτήσει ένα τρομακτικό κόκκινο χρώμα. 

Οι επιστήμονες συνέλλεξαν δείγματα νερού και νεκρών ψαριών για τις εργαστηριακές τους αναλύσεις και αποφάσισαν να μαζέψουν τα ψάρια για να τα ρίξουν σε ειδικούς χώρους υγειονομικής ταφής προκειμένου να γλιτώσουν από τη δυσοσμία αλλά και από τη τυχόν μετάδοση ασθενειών.
Οι επιστήμονες αρχικά ήταν πολύ προβληματισμένοι. Δεν μπορούσαν να αποδώσουν το φαινόμενο σε μόλυνση του ωκεανού επειδή όλα τα ψάρια ήταν σαρδέλες! Πώς είναι δυνατόν η μόλυνση να εξόντωσε μόνο ένα είδος της θαλάσσιας ζωής; 

Πριν προλάβουν να απαντήσουν αυτό το ερώτημα, ήρθε και το δεύτερο ανησυχητικό κρούσμα. Μόλις μάζεψαν με τα φορτηγά τα νεκρά ψάρια από τις ακτές η θάλασσα άρχισε... να ξεβράζει κι άλλες νεκρές σαρδέλες!

Οι ειδικοί ανησυχούν γιατί το φαινόμενο δεν μοιάζει με την περσινή κατάσταση που αντιμετώπισε η Καλιφόρνια όταν τόνοι διάφορων ψαριών ξεβράστηκαν στις ακτές επειδή μάλλον είχαν παγιδευτεί σε μέρος χωρίς οξυγόνο.  Οι κάτοικοι της πόλης Οχάρα περιμένουν τις απαντήσεις των επιστημόνων. Τρομαγμένοι.http://redskywarning.blogspot.gr/
==================================================================================Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου 
και αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση 
του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
===============================================

«Ρεκόρ» συγκέντρωσης διοξείδιο του άνθρακα καταγράφτηκε στην ατμόσφαιρα

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πλέον ζούμε σε έναν ανεπανόρθωτα «διαφορετικό κόσμο» Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πλέον ζούμε σε έναν ανεπανόρθωτα «διαφορετικό κόσμο»
Στοιχεία-σοκ για το περιβάλλον έρχονται στο φως από Αμερικανούς επιστήμονες. Όπως αναφέρουν, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 800.000 χρόνια, οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα ξεπέρασαν τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm). 
Οι μετρήσεις των ερευνητών διεξάχθηκαν σε σταθμούς παρακολούθησης στην Αρκτική και αλλού, από τον Απρίλιο ως τον Μάιο. Όπως αναφέρουν, πρόκειται για ένα πολύ ανησυχητικό δεδομένο, σε σχέση με αυτό το αέριο του θερμοκηπίου. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ήδη υπαρκτή και ανεπανόρθωτη και όπως αναφέρεται ζούμε πλέον «σε έναν διαφορετικό κόσμο».
Τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και έχουν ξεπεράσει τα θεωρούμενα ως ασφαλή 350 ppm. Η μέση παγκόσμια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα είναι σήμερα 395 ppm.
«Το γεγονός ότι φθάσαμε στα 400 ppm είναι αξιοσημείωτο. Είναι μια υπενθύμιση για όλους, ότι δεν έχουμε διορθώσει την κατάσταση και ότι βρισκόμαστε ακόμη αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα», αναφέρει ο Τζιμ Μπάτλερ από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).  «Η άνοδος των επιπέδων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα είναι σαν να ανάβεις μια ηλεκτρική κουβέρτα. Ξέρεις ότι θα συνεχίσει να ζεσταίνεται, αλλά δεν ξέρεις πόσο γρήγορα θα ανεβεί η θερμοκρασία, αφού η κουβέρτα - ή η ατμόσφαιρα- μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να ζεσταθεί», προσθέτει. 
«Οι βορειότερες τοποθεσίες στο δίκτυο παρακολούθησης μας λένε τι θα συμβεί σύντομα στον υπόλοιπο κόσμο. Θα δούμε πιθανότατα μια παγκόσμια αύξηση των συγκεντρώσεων CO2 στα 400 ppm έως το 2016», σημειώνει ο συνάδελφός του, Πίτερ Τανς.
===========================================

Άμεσος ο κίνδυνος υπερχείλισης της λίμνης Κερκίνης
Η στάθμη των νερών της έχει ανεβεί επικίνδυνα τις τελευταίες μέρες και στις αρμόδιες υπηρεσίες έχει σημάνει συναγερμόςΗ στάθμη των νερών της έχει ανεβεί επικίνδυνα τις τελευταίες μέρες και στις αρμόδιες υπηρεσίες έχει σημάνει συναγερμός
Σε άμεσο κίνδυνο υπερχείλισής της βρίσκεται η λίμνη Κερκίνη, μετά τις συνεχείς και παρατεταμένες βροχοπτώσεις στην περιοχή αλλά και στη Βουλγαρία. Η στάθμη των νερών της έχει ανεβεί επικίνδυνα τις τελευταίες μέρες και στις αρμόδιες υπηρεσίες έχει σημάνει συναγερμός.
Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκλήθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αποφασίστηκε, η συνεχής καταμέτρηση της στάθμης του νερού της λίμνης, καθώς και η άμεση μεταφορά στο δημοτικό διαμέρισμα Αχινού τσουβαλιών άμμου, ώστε να υπάρξει μία πρόσκαιρη οχύρωση και να αποφευχθεί πιθανή πλημμύρα στην περιοχή από την υπερχείλιση του Στρυμόνα, σε περίπτωση που θεωρηθεί αναγκαίο να ανοίξει εξ ολοκλήρου το φράγμα της Κερκίνης.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, Γιώργο Παπαδόπουλο «οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν αύξηση της στάθμης του νερού, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί αναγκαίο να ανοίξουν τα θυροφράγματα της λίμνης σταδιακά», ενώ όπως επισημαίνει ελλοχεύει ο κίνδυνος της κατάκλισης καλλιεργήσιμων εκτάσεων της τέως λίμνης Αχινού.
Εξάλλου, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης τονίζει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και πως οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή ώστε να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε δυσμενή κατάσταση.
Στο δημοτικό διαμέρισμα Αχινού οι αγρότες βρίσκονται επί ποδός, όπου με την προτροπή των αρμοδίων αρχών, απομάκρυναν τα ζώα και τα μηχανήματά τους από τις εκτεθειμένες, ευαίσθητες περιοχές, παραπλεύρως του ποταμού Στρυμόνα.
Παρόμοιο γεγονός συνέβη το 1979 στην περιοχή όπου περισσότερα από 20.000 στρέμματα πλημμύρισαν από τα νερά του Στρυμόνα και εκατοντάδες ζώα πνίγηκαν, επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο αγρότης τής περιοχής Αχινού, Ανέστης Κεμανιτζόγλου.
Σε άμεσο κίνδυνο να πλημμυρίσει βρίσκεται και η περιοχή του αγροκτήματος Παλαιοκώμης, όπου σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Γιάννη Μωυσιάδη, δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα για να σταματήσουν το μεγάλο όγκο του νερού, σε περίπτωση που ανοίξει το φράγμα της Κερκίνης.
24h NewsRoom

======================
Η κλιματική αλλαγή διέλυσε τον Ινδουιστικό πολιτισμό.

Νέα Έρευνα που συνδυάζει τα τελευταία αρχαιολογικά στοιχεία με την νέα γεωλογική τεχνολογία, δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή αποτέλεσε έναν βασικό παράγοντα που οδήγησε στην κατάρρευση του Ινδουιστικού πολιτισμού και της φυλής των «Χάραπαν», πριν από 4.000 χρόνια. 
Ο πολιτισμός εκτεινόταν σε 1 εκατ. τ.χμ. στις πεδιάδες του Ινδού ποταμού, την Αραβική θάλασσα, τον Γάγγη, σε μια περιοχή όπου τώρα βρίσκεται το Πακιστάν, η βορειοδυτική Ινδία και το ανατολικό Αφγανιστάν. Ο πολιτισμός των Ιντού υπήρξε ο μεγαλύτερος σε έκταση γνωστός και ένας από τους πρώτους αστικούς πολιτισμούς στον κόσμο. 
Η νέα έρευνα δείχνει ότι η μείωση των βροχών και μουσώνων, επηρέασε σημαντικά τη γη, παίζοντας έναν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και μετέπειτα στην κατάρρευση του πολιτισμού των Χάραπαν, οι οποίοι στηρίζονται στις βροχές για την αγροτική τους οικονομία. 24h NewsRoom
===================================== 

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019