Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Ποιοι κλώτσησαν την ευκαιρία για το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Έκπληκτοι, διαβάσαμε στο τελευταίο φύλλο του εντύπου που εκδίδει ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας, υπό τον τίτλο «Θερμαϊκός Νέα Πορεία», ότι μεταξύ των άλλων που υπόσχεται να κάνει ο κ.Μαυρομάτης, αν εκλεγεί δήμαρχος, είναι και η «εγκατάσταση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΔΙΠΑΕ, ΑΠΘ/Τμήματος Βιολογίας, Παν.Μακεδονίας)» !!.
Για τους μη γνωρίζοντες, τα αρχικά ΔΙΠΑΕ, στη λίστα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που ΘΑ φέρει ο κ.Μαυρομάτης στο δήμο Θερμαϊκού, σημαίνουν «Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος». To οποίο επρόκειτο να εγκατασταθεί στη Νέα Μηχανιώνα, χάθηκε όμως οριστικά για την περιοχή, εξαιτίας της αδράνειας, της αδιαφορίας και της ανεπάρκειας του πρώην δημάρχου.
Ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε ποτέ η περιοχή μας να αποκτήσει ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, διεθνούς εμβέλειας. Ευκαιρία που την κλώτσησε όμως η τότε δημοτική αρχή της Μηχανιώνας, όπως επίσης χάθηκε η ευκαιρία, με ευθύνη της απερχόμενης διοίκησης, για τη μετεγκατάσταση στην περιοχή «Τσαϊρια» της Περαίας, ενός σημαντικού τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ας δούμε όμως αναλυτικά πως έχει το θέμα: Το Σεπτέμβριο του 2005, στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής εξαγγέλει τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, προκειμένου να έρχονται μεταπτυχιακοί φοιτητές κυρίως από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και τη Μέση Ανατολή. Η υπόσχεση Καραμανλή υλοποιείται αμέσως, με την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου 3391/205, με τον οποίο το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, αποτελεί το πρώτο δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο που προσφέρει προγράμματα σπουδών αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα.
Το θέμα, μένει μπλοκαρισμένο για αρκετούς μήνες, μέχρι το Μάρτιο του 2006, οπότε ξεκαθαρίζεται από κυβερνητικής πλευράς ότι το ΔΙΠΑΕ, θα κατασκευαστεί σε μία έκταση 680 στρεμμάτων στην περιοχή των αλυκών, μεταξύ του Αγγελοχωρίου και της Μηχανιώνας. Όπως αναφέρονταν στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, εκτός από το ίδρυμα, το οποίο θα καταλάμβανε μαζί με όλους τους βοηθητικούς του χώρους περίπου 300 στρέμματα, θα δημιουργούνταν ακόμη ένα διεθνές συνεδριακό κέντρο καθώς και άλλες υποδομές, οι οποίες θα βοηθούσαν την περιοχή της Μηχανιώνας να αναπτυχθεί τουριστικά.
Το θέμα της δημιουργίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Μηχανιώνα, ο τότε δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης το κάνει σημαία του προεκλογική και σε συνέντευξη τύπου στις 28 Μαρτίου 2006, ανακοινώνει τα αποτελέσματα έρευνας του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, σύμφωνα με την οποία το 93% των κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας αντιμετωπίζει θετικά την εγκατάσταση και λειτουργία του ΔΙΠΑΕ. 
Ακολουθεί νέα περίοδος απραξίας, που θα διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο, οπότε στις 27 Απριλίου 2007, η τότε υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, μετά από συνάντηση που είχε με την 7μελή Διοικούσα Επιτροπή του ιδρύματος, δηλώνει περιχαρής στον πρόεδρο της, καθηγητή Κωνσταντίνο Γραμμένο, ότι το ΔΙΠΑΕ θα αρχίσει να λειτουργεί από 1ης Ιανουαρίου 2008.

Ένα μήνα αργότερα, στις 21 Μαίου 2007, η υπουργός Παιδείας επισκέπτεται τη Νέα Μηχανιώνα και υπογράφει με τον δήμαρχό της, Γιάννη Μαυρομάτη και τον διευθύνοντα  σύμβουλο της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ), Κωνσταντίνο Γκράτσιο, προγραμματική  σύμβαση για τη δημιουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Με τον κ.Μαυρομάτη να δηλώνει περιχαρής ότι «γίνεται πραγματικότητα ένα από τα μεγαλύτερα οράματα και σχέδιά μας».
Όμως, το χρονοδιάγραμμα περί έναρξης από 1ης Ιανουαρίου 2008 δεν ακολουθείται, οι μήνες περνούν άπρακτα και μόνο τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου 2008,  στη συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής, σε υλοποίηση των εξαγγελιών Καραμανλή, εγκρίνεται η ένταξη στα προγράμματα Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της κατασκευής του ΔΙΠΑΕ, με έδρα όπως κατηγορηματικά αναφέρεται τη Νέα Μηχανιώνα. Το έργο θα ήταν συνολικού προϋπολογισμού 255 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τονίζονταν ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο, «θα αποτελεί την αιχμή του δόρατος της εξωστρέφειας της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης».
Εκείνο το διάστημα και λίγο πριν, το ιδιαίτερο γραφείο του τότε πρωθυπουργού, πιέζει φορτικά, δια της υπουργού Παιδείας, τη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, να προχωρήσει στην εξεύρεση χώρου, για την προσωρινή στέγαση του Διεθνούς Πανεπιστημίου, προκειμένου αυτό να αρχίσει το συντομότερο να λειτουργεί. Όπως δήλωναν τότε στελέχη του ΔΙΠΑΕ, «προσπαθούμε να βρούμε χώρους να νοικιαστούν για να λειτουργήσουν οι πρώτες σχολές και ταυτόχρονα να αρχίσουν οι διαδικασίες για την ανοικοδόμηση ενός πραγματικού campus που αυτό θα γίνει στη Ν.Μηχανιώνα».
Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, συναντώνται με τον κ.Μαυρομάτη, ζητώντας του να υποδείξει κάποιους χώρους στην περιοχή για την προσωρινή στέγαση των πρώτων τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Εκείνος όμως τους το ξεκόβει, λέγοντας πως δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι στην ευρύτερη περιοχή της Μηχανιώνας. Έτσι η Δ.Ε. του ΔΙΠΑΕ, βρίσκει και νοικιάζει «προσωρινά» το κτίριο της ΠΑΣΕΓΕΣ στην περιοχή της Θέρμης. Κι επειδή «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», πέρασαν έξι χρόνια από τότε, το Διεθνές Πανεπιστήμιο παραμένει και θα παραμένει εσαεί. 
Πριν από τρειάμιση χρόνια, τον Οκτώβριο του 2010, κάνοντας ρεπορτάζ για το θέμα αυτό, είχαμε ρωτήσει κορυφαίο μέλος της διοίκησης του ΔΙΠΑΕ, αν θα μπορούσε η προσωρινή εγκατάσταση, αντί για το κτίριο της ΠΑΣΕΓΕΣ, να γίνει στη Μηχανιώνα. Η απάντηση, που τη δημοσιεύσαμε έκτοτε κατ΄επανάληψη, χωρίς να διαψευστούμε, ήταν κατηγορηματική:
-«Φυσικά, εάν ο Δήμος Μηχανιώνας κινητοποιούνταν και μας εύρισκε ένα κατάλληλο χώρο. Όμως ο κ. Μαυρομάτης εκείνη τη χρονική στιγμή, δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον».
Σήμερα, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, φιλοξενεί περισσότερους από 250 μεταπτυχιακούς φοιτητές που προέρχονται από 26 χώρες, κυρίως από τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Μπορεί λοιπόν να σκεφτεί κανείς εύκολα, τι τονωτική ένεση θα αποτελούσε για τη Νέα Μηχανιώνα, την Κερασιά, το Αγγελοχώρι και την ευρύτερη περιοχή, εάν οι φοιτητές αυτοί νοίκιαζαν σπίτια στα μέρη μας, έτρωγαν στα εστιατόρια και τις ταβέρνες μας, έπιναν καφέ στις καφετέριές μας, ψώνιζαν από τα μαγαζιά της περιοχής. Ενώ παράλληλα θα γινόταν ο δήμος Θερμαϊκού, κόμβος ανώτατης εκπαίδευσης και πολιτισμού. Μϊα ευκαιρία που χάθηκε λόγω της απραξίας του τότε δημάρχου Μηχανιώνας.

Κατά τα άλλα, ο κ.Μαυρομάτης και οι επικοινωνιολόγοι του, έχοντας πάρει φόρα σ΄αυτό το σίριαλ προεκλογικών ρουκετών που εκτοξεύουν καθημερινά, εξαγγέλοντας έργα επί έργων, επαναφέρουν πάλι προεκλογικά το πυροτέχνημα περί ΔΙΠΑΕ, θεωρώντας ενδεχομένως ότι απευθύνονται σε πολίτες με αλτσχάϊμερ. Ευτυχώς πλησιάζει ο καιρός, η παράσταση τελειώνει, την απάντηση θα την πάρουν στις κάλπες.

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI