Η Νέα Μηχανιώνα και συνολικά ο Δήμος Θερμαϊκού φόρεσε χτες τα γιορτινά του και υποδέχτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που για πρώτη φορά επισκέπτεται την περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Αποδεχόμενος το αίτημα του Δημάρχου Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη, ο κ. Παυλόπουλος όχι μόνο παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Παναγία Φανερωμένη, αλλά τίμησε τον τόπο, καταθέτοντας στεφάνι στο άγαλμα του ιδρυτή της Νέας Μηχανιώνας, Μαργαρίτη Ευαγγελίδη και μιλώντας με τα θερμότερα λόγια για το Δήμο Θερμαϊκού.
Με κάθε επισημότητα, οι πολίτες του Δήμου Θερμαϊκού, αλλά και δεκάδες χιλιάδες πιστοί υποδέχτηκαν τον πρώτο πολίτη της χώρας, αλλά και τους εκπροσώπους της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, που επίσης τίμησαν μαζικά τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις και τίμησαν τα εννιάμερα από την Κοίμηση της Θεοτόκου, στη θαυματουργή ιερή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας, που εδώ και εκατό χρόνια προσελκύει δεκάδες χιλιάδες πιστούς στη Νέα Μηχανιώνα για να προσκυνήσουν τη χάρη Της.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια σεμνή τελετή στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη Νέας Μηχανιώνας, αναγορεύτηκε σε επίτιμο δημότη Θερμαϊκού, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ο κ. Μαυρομάτης του επέδωσε και το «Κλειδί της Πόλης».
Στο χαιρετισμό του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού επισήμανε τη σπουδαιότητα των τιμητικών εκδηλώσεων για τα εννιάμερα της Παναγίας, που διοργανώνονται κάθε χρόνο με επίκεντρο τη Νέα Μηχανιώνα, ενώ με την ιστορική αναφορά του κατέδειξε τη σύνδεση που έχει ο τόπος από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα με την Παναγία. Ένας τόπος που «γεννήθηκε» από πρόσφυγες κι από τις στάχτες της Μικρασιατικής Καταστροφής, με θεμέλιο λίθο την ιερή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας, την οποία έφεραν με τα λιγοστά υπάρχοντά τους οι Μηχανιώτες σε μια ελώδη περιοχή, η οποία έμελλε να εξελιχθεί μια αξιοζήλευτη σύγχρονη πόλη, όπως τόνισε ο κ. Μαυρομάτης.
«Συμβολική αλλά και ουσιαστική η παρουσία σας εδώ σήμερα», είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δήμαρχος και συνέχισε: «Η παρουσία του πρώτου πολίτη της Ελλάδας, του πρώτου άρχοντα της χώρας. Γιατί, για όλους μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η ίδια η πατρίδα και η ανθρώπινη ψυχή της. Γιατί εσείς συμβολίζετε και την ενότητα του έθνους και τη σταθερότητα της χώρας μας και το πρόσωπό της με την άριστη γνώση της ελληνικής κουλτούρας, τη μετριοπάθεια, τη σοβαρότητα και καλλιέργεια που σάς διακρίνει. Η παρουσία σας εδώ σήμερα, στη σημαντικότερη θρησκευτική μας γιορτή, μάς γεμίζει χαρά, αλλά και εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία που αποδεικνύει σήμερα ότι εκτελεί μια από τις μέγιστες υποχρεώσεις της: να συμμετέχει ενεργά στις καθημερινές εκφάνσεις της ζωής μας, ως φυσική και ηθική συμπαραστατική δύναμη των αγώνων και των προσπαθειών κάθε Έλληνα. Πόσο δε μάλλον σε μια εποχή που η πατρίδα μας είναι αντιμέτωπη με απαιτητικά ζητήματα, μεγάλες προκλήσεις που ξεπερνούν τα σύνορά μας».
Ο Δήμαρχος έκανε αναφορά και στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι «το κύμα της αναγκαστικής προσφυγιάς που έφερε η Μικρασιατική καταστροφή οδήγησε τους προγόνους μας εδώ. Εδώ ρίζωσαν. Εδώ αντάμα με το κύμα της πλατιάς θάλασσας που διάλεξε η ίδια η Παναγιά να στήσουνε τις ζωές τους και να προκόψουνε. Εδώ, που φυλάσσουμε την εικόνα Της, δοξάζουμε τη χάρη Της, θυμόμαστε, τιμούμε την καταγωγή μας και προσπαθούμε. Σήμερα, διδαγμένοι απ’ το παρελθόν, ίσως και πιο σοφοί απ’ τις βασάνους, απ’ τις ιστορικές αλήθειες που ο χρόνος έβγαλε στην επιφάνεια, η επαναφορά συζήτησης του προσφυγικού θέματος με άλλους όρους, σε νέο χωροχρονικό πλαίσιο, είθε να φέρει λύσεις αντάξιες της προόδου που έχει σημειώσει η ανθρωπότητα μέσα σε έναν αιώνα».
Ο κ. Μαυρομάτης εκτός από το «Κλειδί της Πόλης» επέδωσε στον κ. Παυλόπουλο μια ρέπλικα αρχαίου νομίσματος που ανακαλύφθηκε στην περιοχή, αλλά και μια εικόνα της Παναγίας.
Στην αντιφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την τιμή που του γίνεται, λέγοντας ότι δεν αφορά στο πρόσωπο του αλλά στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα όμως έστειλε και πολιτικά μηνύματα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, σημειώνοντας πως «είναι χρέος μας να θυμόμαστε τις γενοκτονίες, όχι με τάση εκδίκησης, η εκδίκηση είναι ένα αίσθημα άγνωστο σε εμάς. Εμείς τείνουμε χείρα φιλίας προς την Τουρκία και αν θυμίζουμε αυτές τις γενοκτονίες, είναι γιατί οι πιθανότητες επανάληψης στο μέλλον, δεν έχουν δυστυχώς εξαλειφθεί. Μέσα από την ιστορική μνήμη κάνουμε το χρέος μας ως Έλληνες και ως φίλοι προς τη γείτονα Τουρκία».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η Ελλάδα στηρίζει ανεπιφύλακτα τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία και είναι "γέφυρα" ειρήνης και φιλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Ως Έλληνες αλλά και ως μέλη της Διεθνούς Κοινότητας και ως ισότιμοι Εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλουμε να μην λησμονούμε την θυσία των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, επιτελώντας έτσι εθνικό χρέος το οποίο πηγάζει και από τις ομόφωνες αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων του 1994 και του 1998 αντιστοίχως. Κι αυτό όχι για λόγους εκδίκησης, αφού το αίσθημα αυτό είναι εντελώς άγνωστο σ' εμάς, τους Έλληνες, όπως άλλωστε καταδεικνύει μ' ενάργεια το γεγονός στηρίζουμε ανεπιφυλάκτως την συνταγματική νομιμότητα στην φίλη και γείτονα Τουρκία και είμαστε γέφυρα ειρήνης και φιλίας ως προς τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Δύση γενικότερα. Αλλά διότι μόνον η άσβεστη μνήμη και αυτών των Γενοκτονιών μπορεί να γίνει οδηγός, μέσα στην σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της τρομοκρατίας -κατ' εξοχήν της τζιχαντιστικής- που διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, από την οποία υποφέρει και η Τουρκία, προκειμένου να υπερασπισθούμε, ταυτοχρόνως, το μέλλον της Ανθρωπότητας και την τελική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των αδίστακτων εχθρών που απεργάζονται την διάλυση και την καταστροφή της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.
Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως είναι οφειλόμενος ο φόρος τιμής προς τον ιδρυτή της Νέας Μηχανιώνας, Μαργαρίτη Ευαγγελίδη, τον οποίο χαρακτήρισε «πνευματικό φάρο του Ελληνισμού» και έκανε μνεία στο έργο και την προσφορά του.
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Μαργαρίτη Ευαγγελίδη, όπου έδωσαν το παρόν, όπως και στο σύνολο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Θερμαϊκού, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ.κ. Ιουστίνος, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης), Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, οι Βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Θανάσης Βαρδαλής, Γιώργος Λαζαρίδης και Αριστείδης Φωκάς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι Δήμαρχοι Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, Πυλαίας – Χορτάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, αλλά και οι εκπρόσωποι των Αρχών και Φορέων του τόπου, όπως ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού κ. Στεφανής, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Β. Ελλάδας κ. Καραμαλάκης, ο Διοικητής του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης κ. Κλιάκας, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης κ. Πουλτίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Νικήτας Φραγκισκάκης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως, κ.κ. Παντελεήμων, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων κ.ά.
Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, παρέθεσε στη συνέχεια γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο οποίο τον ευχαρίστησε για την τιμή που περιποιεί στον τόπο η παρουσία του.
Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι ως χώρα μπορούμε και πρέπει να βγούμε από αυτή την κρίση δυνατοί και ενωμένοι, το οφείλουμε στην ιστορία και στη νέα γενιά, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να ξαναβρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις αρχές και τις αξίες εκείνων που την ίδρυσαν.
Το απόγευμα τελέστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια στον ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Μηχανιώνα ο εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ.κ. Ιουστίνου, ενώ ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία της θαυματουργής ιερής εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας, όπου το παρόν έδωσαν γι’ ακόμη μια χρονιά δεκάδες χιλιάδες πιστοί από όλη τη χώρα, που συνέρρευσαν στο μεγαλύτερο θρησκευτικό γεγονός της περιοχής, τιμώντας τη χάρη της Παναγίας, αλλά και το Δήμο Θερμαϊκού.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου