Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.

www.smart-press.gr

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Εκδήλωση για μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διοργανώθηκε από τη ΝΕ Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ

Εκδήλωση με θέμα τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διοργανώθηκε από τη ΝΕ Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη , όπου συζητήθηκαν οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ . Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν,ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και ο ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.
Παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν οι δήμαρχοι Πυλαίας-Χορτιάτη Ι. Καϊτεζίδης, Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος, Χαλκηδόνας Ι. Τσουκνιδάς, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Ν. Φωτίου, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, εργαζομένων και πολίτες. Παρευρέθησαν επίσης ο δήμαρχος Βόλβης Δ. Λιάμας, Ωραιοκάστρου Δ.Γαβότσης.
«Η έξοδος από την κρίση απαιτεί δυνατούς και ζωντανούς τοπικούς οργανισμούς» ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα στην εκδήλωση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και διαλόγου για τις επικείμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη», στην οποία εκφράστηκαν απόψεις για την επικείμενη μεταρρύθμιση. Για την ανάγκη ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης να διαφοροποιείται ανάλογα με τα τοπικά χαρακτηριστικά, για την ενίσχυση των Τοπικών Συμβουλίων με αρμοδιότητες και πόρους, για τη μείωση της θητείας βουλευτών και δημάρχων, για την αξιολόγηση εργαζομένων στους ΟΤΑ, αλλά και για τη μείωση της ηλικίας στο δικαίωμα ψήφου. Από τα χείλη των ομιλητών ακούστηκε και η θέση ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα ταυτοτικό στοιχείο για την Αριστερά, αλλά και ο δρόμος για συναινέσεις και συνεργασίες.

Για τις τρεις μεγάλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τον «Καλλικράτη», τη συνταγματική αναθεώρηση και το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να δοθούν εργαλεία άσκησης τοπικής δημοσιονομικής πολιτικής με τα κριτήρια που μπορεί η συμμετοχή των πολιτών να αναδείξει, επισήμανε ότι πρέπει να αξιολογείται όχι ο υπάλληλος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά η λειτουργία μιας δομής, ενώ τόνισε και την ανάγκη επιτέλους η αυτοδιοίκηση να καταγράψει τι θέλει, τι υπαλλήλους, τις γνώσεις, ώστε να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο ευέλικτο οργανισμό.

«Πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το πρόσθετο πρωτόκολλο του ευρωπαϊκού χάρτη τοπικής αυτονομίας του 2009 για το δικαίωμα των πολιτών συμμετοχής στις τοπικές υποθέσεις, το οποίο έως τώρα δεν έχει υπογραφεί ούτε κυρωθεί σε αντίθεση με άλλες 11 χώρες», είπε ο κ. Βερναρδάκης: «Αλλού είμαστε ευρωπαϊστές και αλλού δεν είμαστε ή πρέπει να κάνουμε αυτό που λένε».

Ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε στην ανάγκη ύπαρξης απολογιστικού κοινωνικού ελέγχου και συμμετοχικού προϋπολογισμού, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις, ωστόσο πρέπει να δούμε τι χρειάζεται για να γίνουν σύγχρονοι ευέλικτοι οργανισμοί, μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε από την κρίση. «Θα μιλήσουμε μετά την κρίση, αφού κάναμε υποχωρήσεις με κόστος πολιτικό, προσωπικό και ψυχολογικό, θέλουμε πλέον και επιδιώκουμε μια φυγή προς τα εμπρός», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης θα πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με τα τοπικά χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να δούμε τις εποχικές συμβάσεις και όχι να ανακυκλώνονται οι εργαζόμενοι κάθε 8 -10 μήνες, ενώ θα πρέπει να τελειώσουμε με τις εργολαβικές εταιρίες», είπε ο κ. Βερναρδάκης, ενώ για τις αξιολογήσεις εξέφρασε την άποψη ότι ήταν προσχηματικές για να δημιουργηθεί ένας αριθμός άχρηστων υπαλλήλων και να οδηγηθούν σε απολύσεις.
Από την πλευρά του ο ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης, ανέφερε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε μέχρι το τέλος του 2017 σε πολύ βασικά στάδια, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση έως τότε.
«Αντιλαμβανόμαστε τη μεταρρύθμιση που προτείνουμε ως μεσοπρόθεσμη διαδικασία, καθώς δεν μπορούν να τελειώσουν να περιληφθούν άμεσα σε ένα νομοσχέδιο όλα εντός του 2017. Θα προχωρήσουμε σε κάθε στάδιο της μεταρρύθμισης μέχρι εκεί που μπορούμε, μέχρι εκεί που μας επιτρέπουν οι δημοσιονομικές αδυναμίες της χώρας που κληρονομήσαμε και τις οποίες βήμα βήμα διορθώνουμε», ανέφερε ο κ. Πουλάκης, τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί μια από τις κορυφαίες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, μια προσπάθεια που όπως είπε πολεμήθηκε λυσσαλέα από την ηγεσία της ΚΕΔΕ.
«Μας κατηγορούν ότι η μεταρρύθμιση τελειώνει στο θέμα της απλής αναλογικής, ότι απλώς θέλουμε να μοιράσουμε αλλιώς την τράπουλα. Εμείς έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στον Καλλικράτη από το 2010», είπε ο κ. Πουλάκης και επανέλαβε τους τέσσερις βασικούς στόχους που αντανακλούν τον κεντρικό στόχο για θεσμική, διοικητική και παραγωγική ανασυγκρότηση. Πρόκειται πρώτον, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενίσχυση της ουσιαστικής και άμεσης συμμετοχής των πολιτών, δεύτερον την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των ΟΤΑ ως διοικητικών δομών και την ενίσχυση του αισθήματος εγγύτητας των πολιτών προς τους ΟΤΑ. Τρίτον τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας και ευρωστίας των ΟΤΑ και τον εκσυγχρονισμό του σχετικού θεσμικού πλαισίου. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Πουλάκη, τέταρτος στόχος είναι η ενίσχυση του ρόλου των Δήμων και των Περιφερειών στην αναπτυξιακή διαδικασία στο πλαίσιο του εθνικού στόχου της δίκαιης ανάπτυξης.
«Αν πετύχουμε στην προσπάθειά μας αυτή, τόσο η ουσία όσο και οι διαδικασίες μεταρρύθμισης θα αποτελέσουν ένα άλλο υπόδειγμα πολιτικής», είπε ο κ. Πουλάκης.
Το θέμα της θητείας των βουλευτών και των δημάρχων, αλλά και την ανάγκη για μια πιο ισχυρή και πιο συμμετοχική αυτοδιοίκηση έθεσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση.
Το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν και να αποφασίζουν προασπίστηκε ο κ. Φάμελλος καθώς όπως σημείωσε, οι πολίτες όλο και απομακρύνονται από τις αποφάσεις, ενώ τόνισε ότι η συζήτηση για την αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αποσπαστεί από τη συζήτηση για τις δομές εκπροσώπησης και τη δημοκρατίας.
«Ένα μεγάλο ερώτημα: ποιος είναι ο ρόλος του πολίτη; Κανείς δεν εμπιστεύεται τη διαδικασία των αποφάσεων, κανείς δεν αισθάνεται ότι συμμετέχει», είπε ο κ. Φάμελλος, ο οποίος απηύθυνε την κριτική του προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις: «Κανείς δε μας φώναξε όταν άλλαζε η Τοπική Αυτοδιοίκηση».
«Χρειαζόμαστε την αποκέντρωση αποφάσεων και ενεργούς πολίτες στην περιφέρεια γιατί εκεί κρίνεται η παραγωγική ανασυγκρότηση», είπε ο κ. Φάμελλος, ο οποίος έθεσε και το θέμα των θητειών βουλευτών και δημάρχων, προτείνοντας τον περιορισμό τους σε δύο ή τρεις, αφού όπως είπε, μπορούμε να προσφέρουμε κι από αλλού: «Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, ας αφήσουμε χώρο και στην επόμενη γενιά».
Από την πλευρά τους δήμαρχοι που χαιρέτισαν την εκδήλωση εξέφρασαν την άποψη ότι μέχρι τώρα έχουμε ετεροδιοίκηση και όχι αυτοδιοίκηση, εξέθεσαν το πρόβλημα με τους συμβασιούχους αλλά και με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, σήμαναν συναγερμό ότι οι θέσεις της αυτοδιοίκησης γίνονται όλο και ασθενέστερες και ότι ζητούνε πρωτοβουλίες ώστε να δοθούν μεγαλύτερες και σημαντικότερες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ.

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019