Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Thermaikos International 2min Film Festival – Επιτυχία αλλά και γκάφες.


Του Τατιανού Μάγγου

Επιτυχία στην οργάνωση, σημείωσε το 5ο  Thermaikos International Film Festival που έγινε στο χώρο του ΚΑΠΠΑ στην Περαία, χωρίς όμως να λείψουν και οι γκάφες της δημοτικής αρχής.
Σε αντιπαραβολή με προηγούμενα χρόνια θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν φτωχότερο σε περιεχόμενο, κι ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι δεν υπήρξαν πραγματικά δυνατές συμμετοχές. Η απουσία χρηματικών επάλθων στις τελευταίες διοργανώσεις είναι πιθανό να λειτούργησε ανασταλτικά για πολλούς επαγγελματίες του χώρου.
Σε σχετική αναφορά του ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης (ηθοποιός) που ήταν και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ευχήθηκε την επόμενη χρονιά τα βραβεία να συνοδευτούν και από χρηματικά έπαθλα.
Και ποια νομίζετε ήταν η απάντηση του δημάρχου; Τα χρήματα των βραβείων να τα δίνει το Σωματείο Ηθοποιών. Όπως ήταν φυσικό η αίθουσα έμεινε άφωνη! Ο δήμαρχος κατέβηκε από το βήμα χωρίς να ακουστεί ούτε ένα χειροκρότημα.
Άντε τώρα να ξανάρθει ο Ιεροκλής. Ήρθε, έβαλε το όνομά του και το κύρος του, χωρίς να πάρει ούτε ένα ευρώ και ακούει χαζομάρες από το δήμαρχο.
Προηγουμένως ο δήμαρχος Θερμαϊκού, είχε αναφερθεί και στο ξεκίνημα της προσπάθειας αυτής λέγοντας κι ένα μεγάλο ψέμα: ότι αυτός ήταν που ξεκίνησε τη δημιουργία του φεστιβάλ μαζί με τους υπαλλήλους, παραγνωρίζοντας τον πρόεδρο του τότε Πολιτιστικού Κέντρου που μαζί με διοικητικό συμβούλιο και τους υπαλλήλους είχαν αναλάβει τη διοργάνωση για πρώτη φορά το 2008. Τότε που το φεστιβάλ είχε 51 συμμετοχές και χρηματικά έπαθλα με συμβολικά έστω ποσά και χορηγό μεγάλη τράπεζα της περιοχής μας. Ή τη διοργάνωση του 2009 που είχε 56 συμμετοχές μαζί με παιδικές και εφηβικές ταινίες για πρώτη και τελευταία φορά (μέχρι σήμερα).
Είμαι σίγουρος ότι αν τον ρωτήσουμε ποιανού ιδέα και απόφαση ήταν το να έχουν δίλεπτη διάρκεια τα φιλμάκια θα λέει άλλα αντ” άλλων. Αν τον ρωτήσουμε το αν ψηφίστηκε κανονισμός λειτουργίας του φεστιβάλ δε θα γνωρίζει τίποτε. Ούτε φυσικά θα γνωρίζει και ποιοι δούλεψαν γι αυτό. Ούτε βέβαια θα γνωρίζει το πως ορίστηκαν οι αρμοδιότητες για τη διοργάνωσή του. Ούτε ακόμη θα γνωρίζει ποιανού ιδέα ήταν να υπάρχει ψηφοφορία και βραβεία κοινού. Ο ίδιος ο δήμαρχος εκτός από άσχετος με τον πολιτισμό αποδεικνύεται και μνησίκακος. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια.
Κατά τα άλλα η βραδιά ήταν όμορφη, ο κόσμος πολύς. Προβλήθηκαν 47 δίλεπτα φιλμάκια από τα οποία υπήρξαν αρκετά με σημαντικά μηνύματα.
Τα βραβεία
Το βραβείο καλύτερης ταινίας δόθηκε στο «My green pencil», του Fayaz Bahram από το Ιράν.
Βραβείο ειδικής μνείας στην ταινία της Ρίτας Τηλκερίδου «9″.
Το βραβείο Πρωτότυπης ιδέας μοιράστηκαν τα φιλμ «Menu» του Daniel Djamo (Ρουμανία) και το «One minute punishment» του Georgi Krastev (Βουλγαρία).
Το βραβείο ταινίας με κοινωνικό μήνυμα  απέσπασε το αντιρατσιστικό φιλμάκι «White+Black=Red» της Simone Clampaolo (Ελβετία).
Το βραβείο του νέου καλλιτέχνη δόθηκε στη Λέσχη Φωτογραφίας Κινηματογράφου και Βίντεο του Zapresic (FKVKZ) από την Κροατία.
Τα δε βραβεία κοινού, μετά από ψηφοφορία κατέκτησαν:
Ξένη ταινία, το «White+Black=Red» της Simone Clampaolo (Ελβετία), διπλοβραβευμένη.
Ελληνική ταινία, το «Είμαι άνθρωπος» του Μιχάλη Λυγκιάρη.
Τα βραβεία απένειμαν εκ μέρους της κριτικής επιτροπής οι κκ Ιεροκλής Μιχαηλίδης (πρόεδρος) και Γιάννης Παρασκευόπουλος.

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI