Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Η επανάσταση της κοινής λογικής


Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κάνει λόγο για οικονομικό αδιέξοδο στον Δήμο μας. Αποδίδει μάλιστα τις ευθύνες στον Καλλικράτη, στον Ραγκούση, και σε άλλους και όχι στην πολιτική του. Δυστυχώς επιβεβαιώνονται πλήρως οι φόβοι μου. Πριν από 2 μήνες ανεξαρτητοποιήθηκα γιατί έβλεπα ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διοίκησης και η συγκεκριμένη φιλοσοφία διοίκησης, οδηγούν τον δήμο μας με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία. Μάλιστα είχα επισημάνει ότι η  διοίκηση αυτή πάσχει από έλλειψη συντονισμού, στρατηγικής και μαχητικότητας, γι’ αυτό και έχει  χαμηλή απόδοση.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε την δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας. Μια χώρα που είναι προικισμένη με τεράστιο φυσικό, περιβαλλοντικό και ορυκτό πλούτο. Μια χώρα που έχει την τύχη να είναι πλούσια σε ανθρώπινο δυναμικό, σε πολιτισμό και ιστορία. Μια χώρα που διαθέτει τεράστια ακίνητη και κινητή περιουσία. Αυτή η χώρα – η πατρίδα μας - κατάντησε αναξιοπρεπής επαίτης μέσα από τις καταστροφικές πολιτικές των πολιτικών μας.
Οι Δήμοι της χώρας μας όντως ζορίζονται να ανταπεξέλθουν μέσα σ’ αυτό δυσμενές περιβάλλον. Ο Δήμος μας είναι όντως υπερχρεωμένος. Αλλά η διοίκηση είναι απλά θεατής των εξελίξεων, δεν δείχνει ικανότητα να διαχειριστεί αυτήν την κρίση και δυστυχώς αυτό είναι που μας οδηγεί στην καταστροφή. Η διοίκηση του Δήμου μας στην κυριολεξία δεν έχει κάνει τίποτα, για την διοίκηση των πόρων του, για την αξιοποίηση των ανθρώπων του, για την δημιουργία δομών ανάπτυξης. Δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως για την αξιοποίηση της πολύ μεγάλης περιουσίας του Δήμου, η οποία ανήκει στους δημότες και έχει χρέος να την διαχειριστεί για το συμφέρον των δημοτών. Μιας περιουσίας, που σήμερα, σ’ αυτήν την κρίση, θα μπορούσε να γίνει το όπλο των συνδημοτών μας, για να μπορέσουν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο τόπος μας θα μπορούσε να είναι μια νησίδα προόδου και ανάπτυξης στην χώρα μας. Ένα παράδειγμα προς μίμηση για τους άλλους δήμους.
Δυστυχώς η διοίκηση του Δήμου δεν έχει την ικανότητα και την διάθεση να αξιοποιήσει αυτόν τον πλούτο.  Ο κύριος υπεύθυνος της διοίκησης του Δήμου, ο δήμαρχος, επέλεξε ένα τρόπο διοίκησης που είναι αναποτελεσματικός και δυστυχώς δεν το αντιλαμβάνεται. Δεν μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη, που είναι μονόδρομος για την έξοδο μας από την κρίση.
Εγώ προσωπικά πάλεψα με ποικίλους τρόπους, με πολύ δουλειά, με εισηγήσεις και προτάσεις γραπτές και προφορικές να δώσω στην δήμαρχο να καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης και τις ευθύνες που έχει απέναντι στους πολίτες. Αλλά . . .
Σήμερα οι περισσότεροι δημότες δείχνουν μια ιδιότυπη ανοχή στην υποβάθμιση του επιπέδου ζωής τους. Μια υποβάθμιση η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις πολιτικές των δημάρχων των τελευταίων χρόνων, αλλά και στην αδράνεια της σημερινής δημοτικής αρχής. Ο κυριότερος λόγος που οι δημότες δείχνουν τέτοια συμπεριφορά είναι ότι έχει διαβρωθεί η κοινή λογική. Έχουν γίνει αμυντικοί, εσωστρεφείς, χωρίς ενέργεια και φαντασία. Αναλώνονται με τις βλακείες και τις ηλιθιότητες που μας σερβίρουν καθημερινά και δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν πως μπορούμε να αναπτυχθούμε, να εξελιχθούμε, να καινοτομήσουμε, να διακριθούμε.
Πιστεύω ότι η κατάσταση αυτή πρέπει αλλάξει. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Πρέπει να απαιτήσουμε απ’ όλους αυτούς που μας διοικούν στον δήμο, να σταματήσουν να είναι προσκυνητές του κρατισμού, να σταματήσουν να είναι απλοί διαχειριστές των φτωχών κρατικών επιχορηγήσεων. Πρέπει να τους ζητήσουν να κινητοποιηθούν και να μετατρέψουν την πόλη μας σε πόλο ανάπτυξης. Πρέπει να ζητήσουμε το αυτονόητο και να φωνάξουμε «κύριοι, αν δεν μπορείτε να έχετε έσοδα από το κράτος, αλλά ούτε από εμάς, τους δημότες - γιατί πλέον δεν αντέχουμε, τότε αξιοποιήσετε επιτέλους τον φυσικό μας πλούτο, πριν μας τον πάρουν οι δανειστές του κράτους μας. Αν δεν έχετε την ικανότητα και τα κότσια να το κάνετε, τότε . . .  σπίτια σας».
Δεν προτρέπω κανέναν να βγει στους δρόμους, να σηκώσει πανό, να φωνάζει και να βρίζει. Ζητώ να γίνουμε μια κοινωνία που να βλέπει μπροστά. Ζητώ απλά την «επανάσταση της κοινής λογικής».
Στεφανίδης Κυριάκος

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI