Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Η 1η κοινωνική εκδήλωση του Μορφωτικού ομίλου Ποντίων Μεσημερίου “Αργοναύτες” (Φώτο)


Η 1η κοινωνική εκδήλωση του Μορφωτικού ομίλου Ποντίων Μεσημερίου “Αργοναύτες” για φέτος, έλαβε χώρα στις 16/11/2012 στην ταβέρνα "Ελλήνων Γεύσεις" στο Μεσημέρι.Μαζί μας όπως και πέρσυ στην αντίστοιχη είχαμε και πάλι τον φίλο μας τον εξαίρετο μουσικό Γιώργο Πουλαντσακλή με την εκλεκτή μουσική του ομάδα.
Το Χάρη Πορφυρίδη στο λαούτο
Το Γιώργο Τσαϊρίδη στο νταούλ
και τη Μελίνα Χατζηκαμάνου στο τραγούδι.
Μαζί τους και τα δικά μας παιδιά, ο Δημήτρης Αθανασιάδης στην ποντιακή λύρα, ο Κώστας Τσιτσεκίδης στο νταούλ΄, ο Σταύρος Φιλιπποπολίτης στην κιθάρα κι η Νίκη Παπαδοπούλου στο τραγούδι.

Σήμερα λειτουργούν στο σύλλογό 4 τμήματα παραδοσιακού χορού :
-3 ποντιακού χορού ( αρχαρίων νηπίων - παιδικό- νέων ενηλίκων), χοροδιδάσκαλος Βασίλης Κυριακίδης
-1 παραδοσιακών χορών απ΄όλη την Ελλάδα , χοροδιδάσκαλος Στέφανος Γκέντσος
- μπαλέτου - μοντέρνου χορού με τη Δανάη Θεολόγου
- τμήμα ποντιακής λύρας με τον Ανδρέα Κουγιουμτζίδη.
Φέτος κλείνουν 3 χρόνια για τη διοίκηση του συλλόγου και στον επόμενο μήνα αναμένονται να γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.΄Ετσι κλείνοντας αυτός ο κύκλος αποφασίστηκε με ομόφωνη απόφαση να συμπεριληφθούν ως επίτιμα μέλη τα εξής πρόσωπα :

1.Γιώργος Πουλαντσακλής 
Το Γιώργο Πουλαντσακλή πρωτακούσαμε στη συναυλία Ωδές εγχόρδων στις 10.3.2011.Εκεί πληροφορηθήκαμε ότι η καταγωγή του είναι από την Ακρινή Κοζάνης κοινή με αυτή των Μεσημεριωτών, κι ότι είναι ο κατ΄εξοχήν εκφραστής της μουσικής παράδοσης του Ατά παζάρ.Αυτό οδήγησε 5 μήνες αργότερα στη διοργάνωση της συναυλίας Ωδές εγχόρδων 2 στις 26.7.2011, στο πλαίσιο της πανηγύρεως του Αγίου Παντελεήμονα.Πέρσυ τέτοιον καιρό έγινε η πρώτη κοινωνική εκδήλωση της χρονιάς. Με τα έσοδα αγοράστηκε σύστημα θέρμανσης για το χώρο του συλλόγου.Η αμέριστη συμπαράστασή του μας οδηγεί να τον συμπεριλάβουμε στα μέλη μας ως επίτιμο.

2. Παναγιώτης Καλταβερίδης

Ο Παναγιώτης Καλταβερίδης είναι απόστρατος αξιωματικός του Ε.Σ.,εκλεγμένο διοικητικό μέλος του συνδέσμου Αξιωματικών Πεζικού Θεσ/νίκης και κεντρικής Μακεδονίας, μέλος του συλλόγου Φάρος Ποντίων.
Η καταγωγή του είναι από τον Ξηροπόταμο Λαγκαδά κοινή με του Μεσημερίου , από το Ατά παζάρ.Τον θεωρούμε δικό μας άνθρωπο γιατί έχει και συνεχώς βρίσκουμε κι άλλους συγγενείς του και ο ίδιος νοιώθει το χωριό μας ως δικό του.Στην πλατεία του χωριού, στο ηρώο προς τιμήν των θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας στη συγκεκριμένη περιοχή, το τρίτο όνομα που αναγράφεται , Καλταβερίδης Γεώργιος, είναι στενός του συγγενής.Είναι καλός φίλος του συλλόγου μας και μας παραστέκεται σε κάθε ανάγκη.

3. Βασίλειος Β. Πολατίδης

Τον ερευνητή χοροδιδάσκαλο και λαογράφο Βασίλη Πολατίδη γνωρίσαμε στις πρόβες του ΣποΣ Θεσ/νίκης για το 6ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ ποντιακών χορών του 2010 που έλαβε χώρα στην Κοζάνη.
Ανακαλύψαμε ότι έχει δημιουργήσει μια ιστοσελίδα το www.kotsari.com όπου έχει αποθησαυρίσει σπουδαία κομμάτια του ποντιακού πολιτισμού με έντονα ορθόδοξο στίγμα.
Στην εποχή μας κυριαρχεί η εικόνα, η φιλαναγνωσία έχει υποχωρήσει , όλο και πιο δύσκολα νέοι και μεγαλύτεροι αναζητούν την ιστορική γνώση, μέσα από την ανάγνωση.
Και εδώ έρχεται με το πρωτοποριακό έργο του, τον τελευταίο χρόνο έχει αναπτύξει 76 μέχρι στιγμής βίντεο στα οποία έχει οπτικοποιήσει την Ιστορία, τη Λαογραφία, την Ορθοδοξία και κάθε πτυχή του ποντιακού πολιτισμού.
Αναζητήστε τα.
Ανάμεσά τους υπάρχουν και 2 που μας αφορούν άμεσα, τα κάλαντα του Ατά παζάρ και ένα βίντεο για το Ατά παζάρ μια περιήγηση στην τελευταία αλησμόνητη πατρίδα πριν τον ξεριζωμό.Για όλα αυτά ευχαριστούμε.
Ακούγεται από πολλές πλευρές επικριτικά για τους συλλόγους ότι έχουμε καταντήσει μόνο για χορούς και πανηγύρια.Ο χορός είναι μια πρώτης τάξεως εισαγωγή στον ποντιακό πολιτισμό αλλά δεν είναι το μόνο συστατικό του.Ας αναζητήσουμε όλοι και τα υπόλοιπα μέρη της τεράστιας κληρονομιάς που είμαστε φορείς, ποντιακή διάλεκτο,Ιστορία, Μουσική, Λαογραφία όπως ξεκινάει ο Βασίλης Πολατίδης με τον Καλλιτεχνικό χορευτικό όμιλο "Πύρριχο".


Η ποντιακή οικογένεια οφείλει να δείξει σεβασμό και να τιμήσει τα άξια παιδιά της που κρατούν άσβεστο το καντήλι της μνήμης.


{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI