Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για στεγαστικά και καταναλωτικά


Ευνοϊκές ρυθμίσεις στα στεγαστικά και ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια μισθωτών και συνταξιούχων, ανέργων, πολυτέκνων και των χρόνια πασχόντων προωθεί η κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης με τους εκπροσώπους των τραπεζών, παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης που περιλαμβάνει πέντε άξονες:
  • Νομοθετείται η διευκόλυνση της αποπληρωμής των στεγαστικών και ενυπόθηκων καταναλωτικών δανείων με τετραετή περίοδο χάριτος και καταβολή δόσης μέχρι το 30% του μηνιαίου εισοδήματος και επιτόκιο 1,5%. Δικαιούχοι είναι μισθωτοί, εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας (δελτίο παροχής υπηρεσιών) και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Επίσης μπορούν να υπαχθούν άνεργοι, πολύτεκνοι, χρόνια πάσχοντες και ανάπηροι, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Προϋπόθεση για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους είναι πως θα πρέπει να έχουν απώλεια εισοδήματος άνω του 35% από την 1η Ιανουαρίου του 2010. Επιπλέον για όλες τις περιπτώσεις η διευκόλυνση αφορά την πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ και για τους πολύτεκνους με αξία έως 200.000 ευρώ. Για τους ανέργους η δόση είναι μηδενική.
  • Επεκτείνεται για έναν χρόνο η αναστολή των πλειστηριασμών. Πιο συγκεκριμένα, παγώνουν μέχρι το τέλος του 2013 οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία αξίας έως και 200.000 ευρώ.
  • Τροποποιείται με νομοθετική ρύθμιση ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Για την ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν θα απαιτείται η ομόφωνη γνώμη του 100% των πιστωτών, αλλά το 51% με βάση το ύψος της οφειλής.
Το 10% της δόσης
Καταργείται το πρώτο στάδιο του δικαστικού συμβιβασμού και θεσπίζεται ελάχιστη υποχρέωση καταβολής δόσης από την ημερομηνία υποβολής αίτησης στον δικαστικό συμβιβασμό μέχρι την ημερομηνία της δικασίμου, ίσης με το 10% της μηνιαίας δόσης και ελάχιστο ποσό τα 40 ευρώ.
  • Οι τράπεζες θα ετοιμάσουν προγράμματα επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών.
Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι για την κυβέρνηση ήταν η τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών και θα αναμένει τόσο εκείνος όσο και οι τράπεζες την έγκριση της τρόικας. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, ένας από τους στόχους της διευκόλυνσης είναι να μη θιγεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Ο πέμπτος άξονας του σχεδίου
Αλλαγές κριτηρίων στον «Τειρεσία»
Ο πέμπτος άξονας του σχεδίου της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές στον «Τειρεσία». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «η κρίση έχει ξεπεράσει το συγκεκριμένο σύστημα. Για παράδειγμα, σκάει μια επιταγή ενός εμπόρου επειδή το Δημόσιο τού χρωστά χρήματα. Αυτός ο επιχειρηματίας θα έμπαινε για δύο χρόνια στη μαύρη λίστα και δεν θα δικαιούνταν μπλοκ επιταγών».
Ετσι η Τράπεζα της Ελλάδος με την έκδοση κανονιστικής διάταξης θα φύγει ουσιαστικά από τη λογική του ποινολογίου. Ουσιαστικά οι τράπεζες δεν θα αξιολογούν τον επιχειρηματία μόνο με το κριτήριο π.χ. της μη πληρωμής των τραπεζών. Θα λαμβάνουν υπόψη τους και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του επιχειρηματία.
Ρευστότητα
Ετσι οι επιχειρηματίες θα μπορούν να κινούνται πιο άνετα στην αγορά και να αναζητούν πιο εύκολα λύσεις ρευστότητας. Δηλαδή με τις αλλαγές που θα γίνουν στον «Τειρεσία» θα λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες της αγοράς, η οποία μαστίζεται από την οικονομική ύφεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ ethnos.gr

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI