Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Θερμαϊκού

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού της 1ης Απριλίου, συζητήθηκε και αποφασίστηκε η εκχώρηση της καθαριότητας του Δήμου για τα επόμενα δύο χρόνια. Η απόφαση ελήφθη με τις ψήφους τόσο της πλειοψηφίας του ΔΣ, όσο και της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου.
Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θερμαϊκού Δημοτική Σύμβουλος Ντίνα Μώραλη, στην τοποθέτησή της, αρχικά ανέδειξε τις βαθύτερες παραμέτρους που έχουν οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη σημερινή της κατάσταση. Τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, σαν αποτέλεσμα υλοποίησης των κατευθύνσεων που επέβαλαν και επιβάλουν κεφάλαιο και ΕΕ. Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων από το 2008 και μετά στη δημόσια διοίκηση, αλλά και στους νόμους των μνημονίων της περιόδου 2012-2016. Πολιτικές που, μέσα από την συρρίκνωση του έμψυχου δυναμικού, την περικοπή σημαντικών πόρων, την υπερφόρτωση αρμοδιοτήτων, οδήγησε τους Δήμους σε ασφυξία με αποτέλεσμα βασικές υπηρεσίες να υποβαθμίζονται, να κλείνουν και να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια, βορά σε διάφορες μορφές ιδιωτικοποίησης.
Καυτηρίασε, τη στάση του Δημάρχου κ. Μαυρομάτη, ο οποίος, ενώ άλλα υποσχόταν προεκλογικά, σήμερα έφθασε, μέσα από συνειδητές επιλογές, να παραδίδει ουσιαστικά την καθαριότητα στους ιδιώτες επιχειρηματίες, ταυτιζόμενος ουσιαστικά με τις επιλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κ. Τσαμασλή, καθώς ο τελευταίος τρίβει τα χέρια του από τις εξελίξεις. Και πώς να μην το κάνει, όταν αποτελεί πάγια πολιτική θέση της παράταξής του η παράδοση κάθε τομέα δημόσιας δραστηριότητας στην ασυδοσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Τέλος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την εισήγηση, αφού πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι όλες οι υπηρεσίες προς τους δημότες να ασκούνται αποκλειστικά από υπηρεσίες του Δήμου, επαρκώς εξοπλισμένες και στελεχωμένες με το απαραίτητο εργατικό δυναμικό.

Παρακάτω παρατίθεται η ομιλία της κυρίας Μώραλη:

Η  κατάσταση έτσι  όπως  είναι  διαμορφωμένη μέχρι  σήμερα.
Εξ’ αιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, κεφαλαίου, Ε.Ε., Καλλικράτη, σε τοπική διοίκηση και Δήμους έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Από το 2008 με βάση τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην δημόσια διοίκηση και των νόμων του μνημονίου έως σήμερα έχουμε, την ώθηση χιλιάδων υπαλλήλων σε συνταξιοδότηση, την άρνηση πράξεων διορισμού χιλιάδων επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ με βάση τον νόμο 3833/10, την επιβολή του μέτρου 1:5 στις προσλήψεις, την απαγόρευση προσλήψεων στους κλάδους ΥΕ, ΔΕ μέχρι το 2016, την μείωση σε προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού 10% κλιμακωτά κάθε χρόνο και σωρευτικά 50% για τα έτη 2012-2016, τις εκατοντάδες απολύσεις μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης και κινητικότητας, το οριζόντιο κούρεμα των οργανικών θέσεων για όλες τις υπηρεσίες και λειτουργίες Δήμων και Περιφερειών. Την ίδια περίοδο σε Δήμους και Περιφέρειες το κεντρικό κράτος συνεχίζει να μεταφέρει δεκάδες αρμοδιότητες, πετσοκόβοντας πόρους και προσωπικό. Υπηρεσίες υποβαθμίζονται και οδηγούνται είτε σε συρρίκνωση και κλείσιμο (λουκέτο) είτε σε διάφορες μορφές ιδιωτικοποίησης.
Έτσι  Δήμοι και Περιφέρειες μέσω Καλλικράτη και μνημονιακών νόμων δίνουν διέξοδο κερδοφορίας σε παρκαρισμένα ιδιωτικά κεφάλαια σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Η στάση μας απέναντι στην εισηγούμενη πρόταση
Ως   «Λαϊκή Συσπείρωση»  δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της αποκομιδής    και  της  διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς είναι στενά δεμένος με τους όρους διαβίωσης  των λαϊκών στρωμάτων. Με  την  ποιότητα  ζωής 

Ιδιαίτερο, φυσικά, βάρος δίνουν και οι διάφοροι  όμιλοι, ντόπιοι και  ξένοι 
ως πεδίο τοποθέτησης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων τους και διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας τους. Πάντοτε  φυσικά  για  αυτό  χρειάζεται  και  το  πρόθυμο  πολιτικό  προσωπικό.

Την  ημέρα  που  πραγματοποιήθηκε  η  ειδική  συνεδρίαση  για  τον  απολογισμό  του  2014  η  αξιωματική  αντιπολίτευση  καλωσόριζε  την  διοίκηση  του  δήμου  στον  ρεαλισμό  (κάτι  θα  ήξερε). Ήταν  εκείνη  η  παράταξη  που  στην  προεκλογική  περίοδο  δήλωνε  σε  όλους  τους  τόνους  την  παράδοση  δομών  και  υπηρεσιών  στο  ιδιωτικό  κεφάλαιο,  ανήκοντας  σε εκείνο  το  πολιτικό  προσωπικό  που  μοχθεί  να  του  δώσει  διέξοδο  για  να  αυγατίσει  τα  κέρδη  του.
Άραγε ο όποιος ιδιώτης  βρεθεί, αν περάσει και εφαρμοστεί η συγκεκριμένη εισήγηση,  δεν  θα  πληρωθεί  και  μάλιστα  με  όχι  και  ευκαταφρόνητο  ποσό  της  τάξης  του  1.600.000  περίπου.  Τα  λεφτά αυτά προέρχονται από τους δημότες μέσα  από τα δημοτικά τέλη;  θα  μπορούσαν  να  πάνε  σε  αγορές  και  ανανέωση  του  στόλου  και  σε  συνδυασμό  με  το  έκτακτο  προσωπικό  που έρχεται  να  δοθεί  μια  μονιμότερη  λύση  στο  θέμα  που  θα  δημιουργήσει  τις  υποδομές  για  να  αξιοποιηθεί,  έτσι  ώστε  η  καθαριότητα  να  ασκείται  μόνο  από  τη  υπηρεσία  μας;    Ή  μήπως  αυτό  δεν  ενδιαφέρει;
Και  κάτι  τελευταίο.  Όταν  είσαστε  αξιωματική  αντιπολίτευση  η  εκχώρηση  της  καθαριότητας  στους  ιδιώτες  ήταν  για  εσάς  κόκκινο  πανί και  δεσμευόσασταν  ότι  αν  θα  ερχόσασταν  στο  τιμόνι  του  δήμου  δεν  θα  την  εφαρμόζατε.  Τώρα  το  πανί  ξεθώριασε  και  με  τους  ίδιους  ισχυρισμούς,  όπως  και  η  προηγούμενη  διοίκηση  συνεχίζεται  την  ίδια  στρατηγική  επιλογή.

Η  θέση  μας

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης μέρους ή του συνόλου της καθαριότητας. Η δραστηριότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων, περιλαμβάνοντας και την ανακύκλωση, να ασκείται μόνο από τις υπηρεσίες των ΟΤΑ (Συνδέσμων, Δήμων και Κοινοτήτων), όπως αυτές προβλέπονται από τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας τους, και στις οποίες πρέπει να υπαχθούν όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται και σήμερα μέσω Δημοτικών Επιχειρήσεων ή άλλων ΝΠΙΔ.

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI