Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Απολογισμός πεπραγμένων του Δήμου Θερμαϊκού για το 2015

Με σαφή προσανατολισμό στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας, της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των δημοτικών διαμερισμάτων, την ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, τον περιορισμό δαπανών με ορθολογική διαχείριση των πόρων και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό παρουσιάστηκε χτες ο απολογισμός των πεπραγμένων της διοίκησης του Δήμου Θερμαϊκού για το 2015, από τον Δήμαρχο, Γιάννη Μαυρομάτη, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Δίνουμε αγώνα σε όλα τα μέτωπα για να λύσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, για να κάνουμε έργα πνοής, για να απαλλάξουμε το Δήμο από βαρίδια του παρελθόντος. Η επιλογή μας να τα καταφέρουμε είναι μονόδρομος κι ας είναι το περιβάλλον δυσμενές. Η υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων προς τους πολίτες είναι αταλάντευτη επιλογή», τόνισε ο Δήμαρχος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Όπως σημείωσε, τον προηγούμενο χρόνο έγινε ουσιαστικό νοικοκύρεμα, όχι μόνο στα οικονομικά του Δήμου με περιστολή των εξόδων κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε όλους τους τομείς, αλλά και στελέχωση των υπηρεσιών με έμπειρο προσωπικό, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση με αξιόλογα αποτελέσματα στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης.

«Η αναπτυξιακή διάσταση της πολιτικής μας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της λειτουργίας της Δημοτικής Διοίκησης. Θέλουμε ένα Δήμο, ανθρώπινο, φιλικό με δημότες ευτυχισμένουςόπως αρμόζει ,δεδομένων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Μιλάμε όμως για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίαςπου δεν θα έχει μοναδικό στόχοτη βελτίωση δημοσιονομικών μεγεθών αλλά θα λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ο κ. Μαυρομάτης.

Τα πιο σημαντικά στοιχεία του απολογισμού του έργου του Δήμου Θερμαϊκού για το 2015, που παρουσίασε ο Δήμαρχος είναι τα εξής:

-Σε επίπεδο θεσμικών ζητημάτων διατέθηκε ειδικός προϋπολογισμός 150.000 ευρώ σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, ενώ έγινε εξοικονόμηση πόρων και δόθηκε έμφαση στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

-Η νομική υπηρεσία του δήμου έκλεισε τον απολογισμό του 2015 με συνολικό όφελος για το Δήμο 1.750.000 ευρώ.

-Έγινε χρηστή και ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, με περιορισμό των δαπανών και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η οποία έχει σημαντικά οφέλη και για την τοπική οικονομία. Επίσης, ανελήφθησαν πρωτοβουλίες προκειμένου να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις των δημοτών και να διευκολυνθεί η αποπληρωμή των υποχρεώσεων δημοτών και επιχειρήσεων προς το Δήμο. Έπειτα από 57 χρόνια επιστράφηκε στην κυριότητα του Δήμου ακίνητο 4,5 στρεμμάτων στην Επανομή (Αγροτικό Κτηνιατρείο). Απαλλάχτηκε ο Δήμος από την υποχρέωση καταβολής 1,2 εκ. ευρώ λόγω άρσης της απαλλοτρίωσης ακινήτου στη θέση «Κογιός» της Επανομής, ενώ έγινε καταγραφή και διασφάλιση των δημόσιων εκτάσεων.

-Σε μια προσπάθεια τόνωσης της επιχειρηματικότητας, διαγράφηκαν χρέηγια τον αιγιαλό και την παραλία των ετών 2009 – 2011 που είχαν επιβληθεί αδίκως σε επαγγελματίεςκαι μειώθηκαν τα τέλη αιγιαλού κατά 12%. Επίσης μειώθηκε το τέλος μίσθωσης κοινόχρηστων χώρων για τους επαγγελματίες από 7.5% έως και 47,5%!

-Δεδομένης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας στο Δήμο, η δημοτική αρχή εκκίνησε τη διαδικασία κατάρτισης αρχείου ακινήτων.

-Πολύ σημαντική ήταν η αύξηση της εισπραξιμότητας οφειλών προς το Δήμο (μέχρι και 300%), αποξηλώθηκαν 300 παράνομες πινακίδες, συντάχθηκε επιτέλους κανονισμός υπαίθριας διαφήμισης και βεβαιώθηκαν οφειλές, που εκκρεμούσαν από το 2010.

-Για πρώτη φορά μπήκε τάξη στη χαώδη κατάσταση που επικρατούσε με τα υλικά του Δήμου, με τη δημιουργία κεντρικής οργανωμένης αποθήκης 340 τ.μ.

-Σημαντικά έσοδα αποκομίζει πλέον ο Δήμος από τις μισθώσεις ακινήτων (αναψυκτήρια, κυλικεία, καταστήματα), που παρέμειναν ανενργά επί σειρά ετών.

-Με επιτυχία, όπως αποδεικνύεται από την προσέλευση των πολιτών λειτούργησαν και τα τρία Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Εξυπηρετήθηκαν περισσότεροι από 26.000 πολίτες.

-Η σημαντικότατη μείωση του κόστους λειτουργίας και των ανελαστικών δαπανών της ΔΕΥΑΘ μέσα στο 2015 είναι από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της δημοτικής διοίκησης. Οι υποχρεώσεις προς την ΕΥΑΘ μειώθηκαν από 900.000 ευρώ σε 250.000 ευρώ. Σε επίπεδο έργων ολοκληρώθηκε το αποχετευτικό της Επανομής, επεκτάθηκε το δίκτυο ύδρευσης στον Ποταμό, τις Αλαταριές και την Αγία Τριάδα και έπειτα από συστηματικούς ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών αποδείχτηκε ότι το πόσιμο νερό στο Δήμο είναι καλής ποιότητας και δεν έχει τα προβλήματα του παρελθόντος.

-Στις υποδομές πραγματοποιήθηκαν δεκάδες νομιμοποιήσεις και αδειοδοτήσεις ακινήτων, ολοκληρώθηκαν μελέτες για σχολεία, ενώ ο Δήμος ήρθε σε συνεννόηση με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για τη μετεγκατάσταση κεραιών τους σε χώρους ασφαλείς ειδικά για τα παιδιά.

-Στις σημαντικές μελέτες εντάσσεται η έγκριση της δημιουργίας χερσαίας ζώνης στη Ν. Μηχανιώνα, η αποχέτευση και η επεξεργασία λυμάτων στο Μεσημέρι, η αντιμετώπιση της διάβρωσης της παράκτιας ζώνης του Δήμου, η πρόσβαση στο ΚΑΠΠΑ 2000, μελέτες για μια σειρά χώρων άθλησης, της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Ν. Μηχανιώνας, της συντήρησης των εγκαταστάσεων του ΠΙΚΠΑ, της ασφαλτόστρωσης και βελτίωσης του οδικού δικτύου.

-Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στα έργα υποδομής ο προϋπολογισμός των οποίων το 2015 ξεπέρασε τα 2,5 εκ. ευρώ. Τα έργα που έγιναν σε όλες τις περιοχές του Δήμου αφορούν ενδεικτικά σε ασφαλτοστρώσεις, κρασπεδώσεις και πλακοστρώσεις, αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις, υπογειοποιήσεις δικτύου ΔΕΗ, επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων, παρεμβάσεις στα λιμάνια, περιφράξεις κοιμητηρίων, αγροτική οδοποιία, κατασκευή παιδικών χαρών, ηλεκτροφωτισμούς οδών κτλ.

-Ταυτόχρονα έγιναν και σημαντικά έργα συντήρησης σχολικών κτιρίων, αποκατάστασης οδοσήμανσης και βελτίωσης οδοποιίας, μόνωσης κτιρίων, βελτίωσης της εικόνας των δημοτικών καταστημάτων, των ΚΑΠΗ, των σχολείων και άλλων κτιρίων του Δήμου, ανακαινίσεις κ.ά.

-Σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον επετεύχθη η τακτική εξαήμερη αποκομιδή σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα (επταήμερη στην Περαία), τακτικό πλύσιμο των κάδων και πλύσιμο των δημοτικών χώρων λαϊκών αγορών και με χρήση σαρώθρου. Έγινε προμήθεια 300 νέων μπλε κάδων ανακύκλωσης, ενώ καταγράφηκε αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών των μπλε κάδων έως και 93% για το δωδεκάμηνο Σεπτέμβριου 2014 – Αύγουστος 2015. Ενισχύθηκε ο εξοπλισμός καθαριότητας του Δήμου και δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για συνεργασία σε νέους τομείς ανακύκλωσης, όπως στα τηγανέλαια, τον ιματισμό, τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Ο Δήμος μέσα από το νέο διεθνή διαγωνισμό για την αποκομιδή των απορριμμάτων πέτυχε τη μείωση της δαπάνης κατά 40% σε σχέση με τον προηγούμενο, εξοικονομώντας τελικά 436.043,96 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, ενώ πέτυχε τακτικό καθαρισμό όλων των ακτών και προμήθεια 300 μικρών και μεγάλων κάδων και 160 διπλών επίστυλων και κάδων παραλίας. Προχώρησε επίσης σε αναβάθμιση του στόλου της υπηρεσίας καθαριότητας. «Σημαία» της διοίκησης είναι και η επανεκκίνηση της μελέτης των επτά ρεμάτων από την ΕΥΔΕ, με προϋπολογισμό 6,8 εκ. ευρώ.

-Εκτός από τα έργα υποδομής σε σχολικές μονάδες και τις μελέτες που εκπονήθηκαν, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Παιδείας, η διοίκηση του Δήμου λειτούργησε πέρσι με μεγάλη επιτυχία το Λαϊκό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, έδωσε την ευκαιρία για πρακτική άσκηση σπουδαστών, φρόντισε για δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης σε σχολεία μέσω δωρεάς, λειτούργησε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, και προχώρησε στην ενεργειακή αναβάθμιση δυο σχολείων.

-Στον απολογισμό των κυριότερων κοινωνικών παρεμβάσεων του 2015, η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την προστασία των Ρομά στη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων, την παροχή βοήθειας σε άπορους δημότες, μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου, την ένταξη σε προγράμματα στέγασης και επανένταξης αστέγων, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας (ΤΕΒΑ) 2.607 δικαιούχων.

-Μεταξύ άλλων ο Δήμος στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιαςδιοργάνωσε εκδηλώσεις για τα άτομα με αναπηρία, συνέστησε την Επιτροπή Ισότητας των δυο φύλων, εντάχθηκε στο διαδημοτικό δίκτυο Υγιών Πόλεων, λειτούργησε δημοτικό λεωφορείο για τη μεταφορά μαθητών, δημιούργησε το Εργαστήρι Ενεργοποίησης – Κινητοποίησης Ανέργων Ανατολικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ κ.ά. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο σε Επανομή, Περαία και Ν. Μηχανιώνα αξιοποίησαν 300 μαθητές, ενώ 1.000 μερίδες φαγητού κάθε μήνα διανέμονται από τα συσσίτια Επανομής, Ν. Μηχανιώνας και Περαίας. Το 2015 ο Δήμος προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες από τη Συρία και έγινε διανομή φρούτων σε σχολεία, λειτούργησε το Κοινωνικό Ιατρείο με τη συμμετοχή 21 γιατρών και διοργάνωσε μεγάλο αριθμό ενημερωτικών ημερίδων για μια σειρά από θέματα υγείας. Σημαντικό ήταν το έργο που προσέφερε και το Κοινωνικό Φαρμακείο.

-Στα σημαντικά στοιχεία του απολογισμού περιλαμβάνεται η ορθολογική πλέον λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων. Το ΔΗΠΠΑΚΥΘ μπήκε σε νέα πρότυπα οργάνωσης και λειτουργίας και ήδη λειτουργεί πέντε νέα ΚΔΑΠ για 250 παιδιά, ενώ βελτιώθηκε η λειτουργία των ΚΑΠΗ.

-Στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, πέρα από τα έργα υποδομής, εντός του 2015 διοργανώθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας. Καταγράφηκε αύξηση 20% των συμμετεχόντων στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού και για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια έγινε πράξη η επιχορήγηση όλων των αθλητικών συλλόγων της περιοχής.

-Η ΤΕΘ ΑΕ προχώρησε σε συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, αλλά και στη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων τόνωσης του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή, ενώ τακτοποιήθηκαν τα οικονομικά της, επετεύχθη η ναυαγοσωστική κάλυψη και οργάνωση των ακτών, αλλά και η μίσθωση του ανενεργού επί δυο χρόνια ακινήτου της πρώην AlphaBank.

-Η ΔΗΚΕΘ λειτούργησε με επιτυχία τους παιδικούς σταθμούς και τα κοινωνικά προγράμματα, ενώ δεκάδες άτομα εξυπηρετήθηκαν από τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας. Ενισχύθηκε η Τράπεζα Αίματος, 81 παιδιά εξυπηρετούνται στα δυο ΚΔΑΠ που λειτουργεί η υπηρεσία και στα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής συμμετείχαν πέρσι 290 παιδιά. Σε οικονομικό επίπεδο έγινε γενναίο συμμάζεμα με ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και εξόφληση εφάπαξ άλλων, που είχαν ευεργετικά αποτελέσματα για τα οικονομικά του Δήμου.

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI