Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Εισήγηση για Επιτροπή Διαβούλευσης:Kαθορισμός των τμημάτων που παραχωρούνται ως κοινόχρηστοι χώροι για το έτος 2015.

Αύριο το απόγευμα συνεδριάζει η Επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Θερμαικού (της οποίας είμαι μέλος) και ένα από τα θέματα συζήτησης είναι η παραχώρηση των κοινοχρήστων χώρων για το 2015.
Σας κοινοποιώ την εισήγηση για να γνωρίζετε και εσείς τους χώρους που έχουν εισηγηθεί τα Τοπικά Συμβούλια να παραχωρηθούν για το τρέχον έτος.
Φυσικά η γνωμοδότηση μου θα είναι θετική.


ΕΙΣΗΓΗΣΗ προς ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ


ΘΕΜΑ : Kαθορισμός των τμημάτων που παραχωρούνται ως κοινόχρηστοι χώροι για το έτος 2015.


Με την παρ. 1 του άρθρου 79 του Ν. 3463/2006, ορίζονται μεταξύ άλλων τα εξής: «1.Οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές ρυθμίζουν θέματα της αρμοδιότητάς τους εκδίδοντας τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, με τις οποίες: ... δ) Καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις: …. δ2. Για τη χρήση των αλσών και των κήπων, των πλατειών, των παιδικών χαρών και των λοιπών  κοινόχρηστων χώρων.»
Πριν την έκδοση των ανωτέρω κανονιστικών αποφάσεων η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εισηγείται σύμφωνα με το άρθρο 73 παρ. 1B v) του Ν. 3852/2010 στο δημοτικό συμβούλιο, το σχέδιο κανονιστικών αποφάσεων του άρθρου 79 του Κ.Δ.Κ. ενώ κατά την παρ. 2δ του άρθρου 83 του Ν. 3852/2010 το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας διατυπώνει προτάσεις για τη συντήρηση των δημοτικών οδών, τη συντήρηση, καθαριότητα και λειτουργία των πλατειών, των δημοτικών αλσυλλίων, των κήπων, των υπαίθριων χώρων αναψυχής και γενικά όλων των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων της περιοχής της δημοτικής κοινότητας.
Με τις παρακάτω αποφάσεις τα συμβούλια των Δημοτικών  και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Θερμαϊκού, διατύπωσαν  τις προτάσεις τους  για τη συντήρηση των δημοτικών οδών, τη συντήρηση, την καθαριότητα και τη λειτουργία των πλατειών, των δημοτικών αλσυλλίων, των κήπων, των υπαίθριων χώρων αναψυχής και γενικά όλων των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων της περιοχής της δημοτικής κοινότητας τους. Ειδικότερα:
Α) Η Δημοτική Κοινότητα Περαίας με την υπ΄ αριθ. 50/2014 απόφαση του Συμβουλίου της  προτείνει την παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων ως ακολούθως:
  • Στα  όμορα καταστήματα στην οδό Κουντουριώτου (πρώην Ακτής) από την οδό Φιλίππου έως την οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στην Πλατεία Ελευθερίας,  στην Πλατεία Ιστορικής Μνήμης,  στην Πλατεία Σωκράτους καθώς  και στις  κάθετες  οδούς και να δίνεται όσος αναλογεί (Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.1080/80).
  • Θέσεις για μικροπωλητές και παραγωγούς που θα πουλάνε βιβλία- κοσμήματα- καλαμπόκια- ποπ κορν –μαλλί της γριάς – ξηρούς καρπούς κλπ για τους μήνες από Μάρτιο έως Σεπτέμβριο, επί του πεζόδρομου της οδού Κουντουριώτου (πρώην Ακτής) μετά από το ξενοδοχείο Golden Star  με κατεύθυνση προς τους Ν.Επιβάτες, στην κάτω πλευρά του πεζόδρομου (προς τη θάλασσα):  σύνολο 15 άδειες  και με την προϋπόθεση να σημαδευτούν  οι θέσεις. Οι εν λόγω παραγωγοί ή μικροπωλητές δύνανται να μεταφερθούν στο δημοτικό parking της Οδού Μηδείας τους υπόλοιπους μήνες (εκτός Τρίτης, διότι στον εν λόγω χώρο πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων). Στην πλατεία Σωκράτους 5 άδειες για όλο τον χρόνο.
  • Θέσεις για  μικροπωλητές  και παραγωγούς: στο  Δημοτικό Parking  της οδού Μηδείας με Ανθέων (σύνολο 10 άδειες ), μπροστά στο άλσος του καταστήματος Goody’s  επί της Λ.Θεσσαλονίκης δεξιά του περιπτέρου  (1 άδεια), στη διασταύρωση των οδών Ρωμανού με Λ. Θεσσαλονίκης από την πλευρά που είναι  το τοιχάκι (3 άδειες).
  • Εμποροπανηγύρεις: α) κατά την διάρκεια της γιορτής του Ι.Ν. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου η οδός Κουντουριώτου, από το ξενοδοχείο Golden Star έως την οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, β) κατά τη διάρκεια της γιορτής του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του  Σωτήρος, η οδός Μεταμορφώσεως.
  • Για τη διενέργεια υπαίθριων εκδηλώσεων και συναυλιών οι πλατείες της Περαίας και τα Δημοτικά  γήπεδα (ανοικτά και κλειστά) με την προϋπόθεση να διορθώνονται οι χλοοτάπητες και να αποκαθίστανται τυχόν φθορές που οφείλονται στις εκδηλώσεις, μετά την λήξη των εκδηλώσεων.
  • Για την εγκατάσταση τσίρκου το βοηθητικό γήπεδο του Αχιλλέα Περαίας στην οδό Ξενίου Διός.
  • Για την προώθηση προϊόντων και διανομή φυλλαδίων τα παρακάτω σημεία: στη διασταύρωση των οδών Κρήτης και Αμπελοκήπων (στη γωνία του καταστήματος Vodafone), στη διασταύρωση των οδών Αμπελοκήπων και  Ανθέων (S/M Μασούτης), στη διασταύρωση των οδών Ρωμανού και Κρήτης (έξω από το ταχυδρομείο)  και στην πλατεία Ελευθερίας μπροστά στο εκκλησάκι.
  • Ο κοινόχρηστος χώρος στην οδό Κουντουριώτη 23 (πρώην Ακτής 23) μεταξύ των οδών Ν.Βότση και Φιλίππου, πέρα από την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων δύναται να χρησιμοποιηθεί και για τη λειτουργία υπαίθριου παιδότοπου.
  • Στην Πλατεία Γρηγορίου Ε’ να υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης παιχνιδιών με κέρματα με ποσοστό κάλυψης 30% της πλατείας από όμορα καταστήματα.
Β) Η Δημοτική Κοινότητα Αγίας Τριάδας με την υπ΄ αριθ. 18/2014 απόφαση του Συμβουλίου της προτείνει την παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων ως ακολούθως:
  • Για τα καταστήματα που βρίσκονται στην οδό Οικονομίου από την οδό Νεαπόλεως έως και την οδό Κολοκοτρώνη (Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.1080/80)
  • Το υπερυψωμένο τμήμα της πλατείας που βρίσκεται απέναντι από την Ψαροταβέρνα ΑΝΕΜΟΣ και το ξενοδοχείο ΠΥΘΑΡΙ.
  • Για την εμποροπανήγυρη κατά τη διάρκεια της εορτής του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος, θα μισθώνεται η οδός Αγίας Τριάδας.
  • Δύο (2) θέσεις για παραγωγούς μπροστά από την κοινοτική πλαζ (ΑΚΤΙΟΝ) στην οδό Οικονομίου.
  • Δύο (2) θέσεις για παραγωγούς μπροστά στο Ηρώο στην οδό Οικονομίου μπροστά από την ταβέρνα ΑΝΕΜΟΣ.
Γ) Η Δημοτική Κοινότητα Ν.Επιβατών με την υπ΄ αριθ. 29/2014 απόφαση του Συμβουλίου της  προτείνει την παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων ως ακολούθως :
  • Στα όμορα καταστήματα της οδού Κουντουριώτου από την οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου έως τη Γρηγορίου Λαμπράκη (ύψος SANTA Hotel), στην Πλατεία Βασίλη Τσιτσάνη των Νέων Επιβατών και των κάθετων δρόμων να δίνεται βάσει νόμου όσος αναλογεί (Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.1080/80).
  • Θέσεις για μικροπωλητές που θα πουλάνε: 1) Μία (1) θέση για μαλλί της γριάς και ποπ κορν αριστερά από την Πλατεία Βασίλη Τσιτσάνη, απέναντι από το κατάστημα “FROG” (πρώην Κουντουριώτου 27), 2) Μία (1) θέση για κουλούρια και καλαμπόκια δεξιά από την Πλατεία Βασίλη Τσιτσάνη, απέναντι από το ζαχαροπλαστείο «ΚΩΣΤΑΣ»  (πρώην Κουντουριώτου 29), 3) Μία (1) θέση για κοσμήματα, απέναντι από την πιτσαρία “PRIMUS”  (πρώην Κουντουριώτου 31),  4) Μία (1) θέση για βιβλία, απέναντι από το ζαχαροπλαστείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» (πρώην Κουντουριώτου 25).
  • Εμποροπανηγύρεις: Κατά τη διάρκεια της γιορτής του Ι.Ν. Οσίας Παρασκευής ο κοινόχρηστος χώρος επί της οδού Μακεδονομάχου Πύρζα και επί της οδού Αρχιγένους Σαράντη & Ελένης, στις γωνίες και στο εσωτερικό των οδών, και κατά τη διάρκεια της γιορτής του Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων, δεξιά και αριστερά από το ναό κατά τη διάρκεια της γιορτής.
  • Υπαίθριες εκδηλώσεις: 1) Συναυλίες και προώθηση προϊόντων: i) στο πάρκο εκδηλώσεων, επί της οδού 25ης Μαρτίου και Ανθέων και ii) στον αιγιαλό δίπλα στο γήπεδο beach volley, 2) Τσίρκο, στον αίθριο χώρο δίπλα στο κατάστημα “MAMA BLOOM”  επί της οδού Κουντουριώτου.
  • Θέσεις για παραγωγούς (5 άδειες): 1) Στο λιμάνι δεξιά (1 θέση) και αριστερά (1 θέση) από την σκάλα Ν. Επιβατών και 2) Στους κάθετους δρόμους:  επί της οδού 25ης Μαρτίου στο φούρνο της «Κούλας» (1θέση), στις γωνίες της οδού Κουντουριώτη με Κανάρη (1 θέση) και με Εθνικής Αντιστάσεως (1 θέση).
Δ) Η Δημοτική Κοινότητα Ν.Μηχανιώνας με την υπ΄ αριθ. 21/2014 απόφαση του Συμβουλίου της προτείνει την παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων ως ακολούθως:
  • Για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων έναντι των καταστημάτων επί των οδών  Πολυτεχνείου, Ν.Βότση, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Δημοκρατίας, 28ης Οκτωβρίου και Αγίου Νικολάου. (Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.1080/80)
  • Για τη διενέργεια της εμποροπανήγυρης κατά τη διάρκεια της γιορτής του Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης τις οδούς Πολυτεχνείου, Ν.Βότση, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Δημοκρατίας, 28ης Οκτωβρίου,  Αγίου Νικολάου και Πλατεία Παναγίας Φανερωμένης  
  • Για παραγωγούς και μικροπωλητές ως εξής: δύο (2) θέσεις για μικροπωλητές – καλαμπόκια έναντι κτηρίου Κτενίδη, μία (1) θέση μικροπωλητή δίπλα στο Φαρμακείο στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, δύο (2) θέσεις παραγωγών μπροστά από την Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη και στο πάρκινγκ, είκοσι (20) θέσεις παραγωγών επί της οδού Ν.Βότση, μία (1) θέση παραγωγού στην περιοχή «Πεύκα» στην αρχή της οδού Πολυτεχνείου.
  • Για τη διενέργεια υπαίθριων εκδηλώσεων (τσίρκων, συναυλιών, προώθηση προϊόντων): Ο χώρος στην παραλία (λιμάνι) στον χώρο δίπλα στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, το αμφιθέατρο στην περιοχή «πεύκα», αδιάθετοι κοινόχρηστοι χώροι στην οδό Πολυτεχνείου, και η Πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
  • Για τη στάθμευση λεωφορείων του Ο.Α.Σ.Θ. ο χώρος δίπλα στον όρχο οχημάτων του Δήμου.
Ε) Η Τοπική Κοινότητα Ν.Κερασιάς με την υπ΄ αριθ. 9/2014 απόφαση του Συμβουλίου της προτείνει την παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων ως ακολούθως:
  • Στα όμορα καταστήματα και στην πλατεία Κερασιάς.
  • Τρεις (3)  για παραγωγούς και μικροπωλητές, ως εξής: Μία (1) στο πάρκο του Φαρμακείου, μία (1) στο πάρκο Δαγκλή με Λ. Θεσσαλονίκης και μία (1) στο τρίγωνο του ΚΑΠΗ Κερασιάς.
  • Για τη διενέργεια εμποροπανήγυρης κατά τη διάρκεια της γιορτής του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών επί της πλατείας της εκκλησίας Π. Ταξιαρχών με Αγ. Αθανασίου και επί της οδού Δαγκλή με Λ. Θεσσαλονίκης με θέσεις για μικροπωλητές (καλαμπόκια- ποπ κορν –μαλλί της γριάς –ξηρούς καρπούς).  
  • Θέσεις για μικροπωλητές (καλαμπόκια- ποπ κορν –μαλλί της γριάς –ξηρούς καρπούς ): Μία (1) θέση επί της πλατείας της εκκλησίας Π. Ταξιαρχών με Αγ. Αθανασίου και μία (1) θέση επί της οδού Δαγκλή με Λ. Θεσσαλονίκης.
  • Μία (1) θέση  για κοσμήματα ή βιβλία στην πλατεία πάρκου Φαρμακείου.
  • Όσον αφορά στη διενέργεια υπαίθρων εκδηλώσεων, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι για τη  διενέργεια υπαίθριων εκδηλώσεων
ΣΤ) Η Τοπική Κοινότητα Αγγελοχωρίου με τις υπ΄ αριθ. 7/2014 και 16/2014 αποφάσεις του Συμβουλίου της προτείνει την παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων ως ακολούθως:
  • Η πλατεία του Αγγελοχωρίου μεταξύ των οδών Μηχανιώνας, Ελευθερίας & Αγ.Νικολάου.
  • Για τους μικροπωλητές, ο χώρος στην Οδό Μηχανιώνας μεταξύ των οδών Ελευθερίας και 28ης Οκτωβρίου.
  • Για τη διενέργεια υπαίθριων εκδηλώσεων, ο χώρος μπροστά στο εκκλησάκι των Αποστόλων Πέτρου & Παύλου στην παραλία.


Ζ) Η Δημοτική Κοινότητα Επανομής με την υπ΄ αριθ. 25/2014 απόφαση του Συμβουλίου της προτείνει την παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων ως ακολούθως:
  • Έναντι των καταστημάτων που βρίσκονται στην  Πλατεία Ι. Μεταξά και στους κάθετους δρόμους, στη Δημοτική Αγοράς Επανομής, στο Νέο Πάρκο Επανομής, στην παραλία στην περιοχή  Όρμος Επανομής  και  στην πλαζ Επανομής.
  • Εμποροπανήγυρεις: α) Κατά τη διάρκεια της γιορτής του Ι.Ν. Αγίου Αργυρίου του Επανομίτου, η οδός Αγίας Τριάδας και οι γειτονικές κάθετες οδοί και το πάρκο στην προέκταση της Δημοτικής Αγοράς, β) Κατά τη διάρκεια της γιορτής του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας στην παραλία Επανομής,  η κεντρική οδός της Παραλίας Επανομής, γ) Κατά τη διάρκεια της γιορτής του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στην περιοχή «Κτήμα του Καραγκιόζη (Πάλιουρα)», η κεντρική οδός μπροστά από το Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής. δ) Κατά τη διάρκεια της γιορτής του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην περιοχή απέναντι από το κάμπινγκ του ΕΟΤ, η κεντρική οδός της Παραλίας Επανομής.  
  • Για παραγωγούς και μικροπωλητές: α) δέκα (10) θέσεις στο δημοτικό πάρκινγκ απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα, β) εννέα (9) θέσεις στην οδό Ιπποδρομίου, γ) τέσσερις (4) θέσεις στην αρχή της οδού Αθανασίου Διάκου, δ) Παραλία Επανομής (καλαμπόκια, μαλλί της γριάς, ξηροί καρποί, βιβλία, κοσμήματα, λουκουμάδες, χαλβάς Φαρσάλων), ε) Κτήμα Καραγκιόζη (καλαμπόκια, μαλλί της γριάς, ξηροί καρποί, κοσμήματα, λουκουμάδες), στ) Παραλία Ποταμός (καλαμπόκια, λουκουμάδες).
  • Για τη διενέργεια υπαίθριων εκδηλώσεων (τσίρκων, συναυλιών, προώθηση προϊόντων) η περιοχή Παλιού Ιπποδρομίου.
Σε ότι αφορά στις προαναφερόμενες προτάσεις των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, εισηγούμαστε την υιοθέτηση αυτών πλην της ακόλουθης διαφοροποίησης:
  • Στη Δ.Κ. Ν.Μηχανιώνας, οι θέσεις παραγωγών επί της Οδού Ν.Βότση από είκοσι (20) που προτείνει το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας να μειωθούν σε δεκαέξι (16).
Πλέον των παραπάνω προτείνεται:
  1. Για τη διενέργεια υπαίθριων εκδηλώσεων στη Δ.Κ.Περαίας η παραχώρηση του δημοτικού παρκινγκ (πρώην ΚΟΧΥΛΙ) που ορίζεται από τις οδούς Κουντουριώτη (πεζόδρομος), 26ης Οκτωβρίου, Αθηνάς και Ομήρου.  
  2. Για τη διενέργεια υπαίθριων εκδηλώσεων στη Δ.Κ. Επανομής η παραχώρηση του κοινόχρηστου χώρου στην περιοχή της παραλίας Ποταμός.
  3. Η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον πεζόδρομο της οδού Κουντουριώτου, και στο τμήμα που ορίζεται από της κάθετες οδούς Ν.Βότση της Δ.Κ. Περαίας μέχρι την οδό Εθνικής Αντιστάσεως της Δ.Κ. Ν.Επιβατών, επιτρέπεται μόνο στην πλευρά του πεζόδρομου που εφάπτεται του αιγιαλού. Ο κοινόχρηστος χώρος που θα καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα εκάστου καταστήματος θα έχει μέγιστο πλάτος 1,50 μέτρων και μέγιστο μήκος ίσο με την πρόσοψη του  καταστήματος. Πριν τη χορήγηση της άδειας κατάληψης κοινόχρηστου χώρου στα ανωτέρω τμήματα του πεζόδρομου, θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση από τις υπηρεσίες του Δήμου εάν υφίσταται τμήμα του πεζόδρομου εντός του αιγιαλού ή τυχόν άλλοι περιορισμοί.
  4. Η κατάληψη κοινόχρηστου χώρου στον πεζόδρομο της οδού 25ης Μαρτίου στη Δ.Κ. Νέων Επιβατών, και στο τμήμα που ορίζεται από την οδό Δημοκρατίας μέχρι την οδό Κουντουριώτου, επιτρέπεται με μέγιστο πλάτος τα 1,50 μέτρα από το κράσπεδο έμπροσθεν των καταστημάτων, και μέγιστο μήκος ίσο με την πρόσοψη του καταστήματος.
  5. Η κατάληψη κοινόχρηστου χώρου στον πεζόδρομο της οδού Οικονομίου στη Δ.Κ. Αγίας Τριάδας και στο τμήμα που ορίζεται από τις κάθετους οδούς Κολοκοτρώνη μέχρι Νεαπόλεως, επιτρέπεται α) από την πλευρά του πεζόδρομου που εφάπτεται των καταστημάτων με μέγιστο πλάτος τα 3,00 μέτρα και μέγιστο μήκος ίσο με την πρόσοψη του καταστήματος, και β) από την πλευρά που εφάπτεται με τον αιγιαλό με μέγιστο πλάτος 1,50 μέτρων και μέγιστο μήκος ίσο με την πρόσοψη του καταστήματος. Και την προκειμένη περίπτωση, πριν τη χορήγηση της άδειας κατάληψης κοινόχρηστου χώρου στα ανωτέρω τμήματα του πεζόδρομου, θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση από τις υπηρεσίες του Δήμου εάν υφίσταται τμήμα του πεζόδρομου εντός του αιγιαλού ή τυχόν άλλοι περιορισμοί.
  6. Οι κοινόχρηστοι χώροι πλατειών που διατίθενται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και  παιχνιδιών (πχ με κέρματα) να μην ξεπερνούν το 30% της συνολικής έκτασης της αντίστοιχης πλατείας.

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI