Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Εξηγήσεις για την προπαγανδιστική εφημερίδα της διοίκησης Μαυρομάτη ζητά η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»

Εξηγήσεις, για τον τρόπο και το κόστος έκδοσης από τη διοίκηση Μαυρομάτη της δημοτικής εφημερίδας «Θερμαϊκός», ζητούν εγγράφως οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», με ερώτηση που κατέθεσαν στη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, διατυπώνοντας παράλληλα μία σειρά από εύλογα ερωτήματα σχετικά με τις δαπάνες, την είσπραξη των διαφημίσεων, αλλά κυρίως την αδιαφανή και μη πλουραλιστική λειτουργία του εντύπου.

Σημειώνεται ότι από την αρχή ακόμη που ανέλαβε η παρούσα διοίκηση το Δήμο Θερμαϊκού, η «Συμπολιτεία» είχε προτείνει συγκεκριμένους τρόπους  δημοκρατικής λειτουργίας της εφημερίδας, με διαφάνεια, κανονισμό δεοντολογίας και πλουραλισμό. Καθώς και με τη δημιουργία αντιπροσωπευτικής συντακτικής επιτροπής αναλογικά από όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.

Αντί αυτού, ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης, επέλεξε να μετατρέψει το δημοτικό έντυπο, που το πληρώνουν οι δημότες μέσα από τα πανάκριβα δημοτικά τέλη, όχι ως μέσο ενημέρωσης των δημοτών και ανάδειξης των σοβαρών προβλημάτων που τους απασχολούν, αλλά ως όργανο αυτάρεσκης προσωπικής του προβολής, παραπέμποντας σε άλλες εποχές.

Οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, επικαλούνται δημοσιεύματα για τον τρόπο που γίνεται από «πλασιέ» η προσέγγιση καταστηματαρχών για να πάρουν διαφήμιση, αλλά και ζητούν απάντηση σε ένα πολύ εύλογο ερώτημα: Πως γίνεται ο γειτονικός μας Δήμος Καλαμαριάς, με διπλάσιο ακριβώς πληθυσμό, να ψηφίζει για το δημοτικό του περιοδικό «Πολίτης της Καλαμαριάς», που κυκλοφορεί με 68 σελίδες, το ποσό των 13.419,00 ευρώ και μάλιστα συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και στο Δήμο Θερμαϊκού η ανάλογη πίστωση να ανέρχεται στις 50.000 ευρώ;
Τέλος οι σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξει διορθωτική πορεία στη νοοτροπία έκδοσης της δημοτικής εφημερίδας, ώστε να αποτελεί αυτή πραγματικό όργανο ενημέρωσης των συνδημοτών μας.
Αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Συμπολιτεία Θερμαϊκού

                                                Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
ΠΡΟΣ
Τη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού

Κύριε δήμαρχε,
Έγκαιρα, με γραπτές μας ερωτήσεις αλλά και κατά τις τοποθετήσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, σας είχαμε επισημάνει τους κινδύνους από την απόφασή σας να εκδοθεί από τη δημοτική αρχή, αυτή την εποχή της οικονομικής κρίσης, των άσχημων οικονομικών του Δήμου και των σοβαρών  προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες μας, εφημερίδα, προκειμένου να προβάλλεται η διοίκησή σας.
Είχαμε προβλέψει τα δυσάρεστα φαινόμενα που θα μπορούσαν να προκύψουν από το γεγονός ότι προχωρήσατε στην κυκλοφορία ενός εντύπου, χωρίς να διασφαλίζονται οι όροι δημοκρατικής και πλουραλιστικής έκδοσής του, δίχως την ύπαρξη αντιπροσωπευτικής συντακτικής επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς να έχει συνταχθεί ένας στοιχειώδης έστω κανονισμός δημοσιογραφικής δεοντολογίας με βάση τον οποίο θα λειτουργούσε η εφημερίδα.
Κι ενώ δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά, παρακολουθούμε άφωνοι στο διαδίκτυο καταγγελίες για προσεγγίσεις στους επαγγελματίες της περιοχής μας από «πλασιέ», που δηλώνουν ότι ενεργούν «κατ’ εντολή του δημάρχου» και διανέμουν σχετική επιστολή με την υπογραφή σας.
Με βάση τις καταγγελίες αυτές, ζητάμε από τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού να μας γνωρίσει εγγράφως τα ακόλουθα στοιχεία:
1.    Το ύψος της αμοιβής και αντίγραφο των συμβάσεων που έχουν συναφθεί με όσους ασχολούνται επαγγελματικά με την δημοτική εφημερίδα (δημοσιογράφος, τυπογράφος, φωτορεπόρτερ και πλασιέ διαφήμισης), με όλα τα στοιχεία τους και τον τρόπο αμοιβής τους (τιμολόγια, δελτία παροχής υπηρεσιών κλπ).
2.    Το κόστος έκδοσης ανά τεύχος της εφημερίδας και αντίγραφα των σχετικών παραστατικών.
3.    Το ύψος των διαφημίσεων που εισπράχθηκαν μέχρι τώρα από τους διαφημιζόμενους.
4.    Τα ποσά του ΦΠΑ που αποδόθηκαν στις φορολογικές αρχές.

Επίσης, θέλουμε να μας εξηγήσετε το γεγονός πως γίνεται ο γειτονικός μας Δήμος Καλαμαριάς, με διπλάσιο ακριβώς πληθυσμό, να ψηφίζει την 1η Φεβρουαρίου 2016, για το δημοτικό του περιοδικό «Πολίτης της Καλαμαριάς», που κυκλοφορεί με 68 σελίδες, το ποσό των 13.419,00 ευρώ και μάλιστα συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και στο Δήμο Θερμαϊκού η ανάλογη πίστωση να ανέρχεται στις 50.000 ευρώ;

Ακόμη, θα είχε ενδιαφέρον να μας αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους αρνείται η διοίκηση του Δήμου να ακολουθήσει μία δημοκρατική λειτουργία της εφημερίδας, με διαφάνεια, κανονισμό δεοντολογίας και πλουραλισμού. Την ώρα μάλιστα που απορρίπτει τη δημιουργία αντιπροσωπευτικής συντακτικής επιτροπής από όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου για την πλουραλιστική έκδοση του δημοτικού εντύπου.
Όπως κατ’ επανάληψη τονίσαμε στο δημοτικό συμβούλιο, τα πολλά και ακανθώδη προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία αλλά και ιδιαίτερα το δήμο Θερμαϊκού, απαιτούν τη συνένωση όλων των τοπικών δυνάμεων και τη στενή μεταξύ τους συνεργασία και όχι εκδηλώσεις βοναπαρτισμού, αλαζονείας και διαχωρισμών, που μόνο κακό κάνουν στον τόπο. Επομένως, περιμένουμε να υπάρξει διορθωτική πορεία στην κατεύθυνση αυτή στο νέο έτος που διανύουμε και αλλαγή στη νοοτροπία έκδοσης της δημοτικής εφημερίδας, ώστε να αποτελεί πραγματικό όργανο ενημέρωσης των συνδημοτών μας.
 
                                                                        Περαία 28 Ιανουαρίου 2016
                                    Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»
                                                                        Σπύρος Κουζινόπουλος
                                                                        Θοδωρής Ζδούκος
                                                                        Γιάννης Τσακμάκας


{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI