Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θερμαϊκού για τη μεταφορά των μαθητών

Εισήγηση προς τη συνεδρίαση του ΔΣ του Δ. Θερµαϊκού στις 9/9/2015

Θέµα: Επέκταση του δικτύου της δωρεάν μεταφοράς των µαθητών σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο δήµο µας.

Κάθε χρόνο µε την έναρξη της σχολικής χρονιάς το ζήτηµα της µεταφοράς των µαθητών από και προς το σχολείο τους παρουσιάζεται όλο και πιο οξυμένο. Ιδίως µετά τον Καλλικράτη, αλλά και την εφαρμογή του αυτόνοµου, αποκεντρωμένου σχολείου της αγοράς γίνεται συστηματική προσπάθεια να µετακυληστεί η ευθύνη, άρα και το κόστος της µεταφοράς στους γονείς.
'Έτσι και η φετινή χρονιά προβλέπεται να ξεκινήσει µε τα ίδια προβλήματα, µε το γονεϊκό κίνηµα να διεκδικεί το αυτονόητο, την δωρεάν δηλαδή και ασφαλή µεταφορά των µαθητών, τις περιφέρειες να µετρούν χιλιόμετρα, µειωµένες χρηματοδοτήσεις και να ερμηνεύουν εγκυκλίους µε µαθηµατικούς τύπους και τους λεωφορειούχους να καθιστούν άγονους τους διαγωνισμούς, όταν το κέρδος είναι µικρό. Τα δικαιώματα υποταγμένα στη λογική της αγοράς.
Περνώντας στην κατάσταση που υπήρχε στο δήµο µας τη χρονιά που µας πέρασε στον τοµέα αυτό, µε τις κινητοποιήσεις του γονεϊκού και µαθητικού κινήματος και τη στήριξη των δηµοτικών αρχών, όπως και της παράταξής µας, λύθηκαν έστω εµβαλλωµατικά σοβαρά ζητήματα, όπως η µεταφορά των µαθητών από όλο το δήµο στα ΕΠΑΛ στην Επανωµή, αλλά και προηγούμενα η µεταφορά των µαθητών του Μεσηµεριού στο Γυµνάσιο και Λύκειο στην Επανωµή.
Σε αυτή την κατεύθυνση και ιδιαίτερα σήµερα που το λαϊκό εισόδημα δέχεται νέα βάρβαρη επίθεση που έρχεται να προστεθεί στις προηγούµενες, η επέκταση του δικτύου δωρεάν µεταφοράς των μαθητών µας από και προς σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν θα αποτελεί µόνο την ικανοποίηση ενός δικαιώματος, της δωρεάν και απρόσκοπτης πρόσβασης δηλαδή στη δημόσια εκπαίδευση, αλλά και ένα µέτρο ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών που για κάθε παιδί τους που µεταφέρεται στο σχολείο µε αστικό χρεώνεται µε 1€ την ηµέρα. Και επειδή η αστική γραµµή µεταφέρει πολίτες και όχι µαθητές και όταν αυτοί µεταφέρονται αντιμετωπίζονται ως πολίτες, θα πρέπει να λυθεί στην ίδια κατεύθυνση, όπως δηλαδή και παραπάνω και η µεταφορά των µαθητών από το Αγγελοχώρι και την Κερασιά στα σχολεία της Μηχανιώνας και η µεταφορά των µαθητών της Αγίας Τριάδας προς τα σχολεία των Ν. Επιβατών και Περαίας. Η ταλαιπωρία των µαθητών και ο ανασφαλής αντικειμενικά τρόπος µεταφοράς τους (δεν χωρούν στο λεωφορείο, στέκονται κυριολεκτικά ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς κενά, ακουμπούν στις πόρτες, κλπ.) καθιστά επιτακτική την ανάγκη λύσης του προβλήματος.


Με αυτή τη λογική, µε τις διεκδικήσεις των συλλογικών οργάνων των γονιών και την έµπρακτη συνδρομή του δήµου να καλυφθεί η ανάγκη και των νέων αυτών δρομολογίων.

Και επειδή λοιπόν υπάρχει πείρα και επειδή ο καθένας μας οφείλει να βγάζει συμπεράσματα, το αίτημα για δημόσιες, δωρεάν και ασφαλείς μεταφορές με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης με εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδηγούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση, αναδεικνύεται επίκαιρο και ρεαλιστικό.
Μόνο σε μια τέτοια βάση στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος μεταφορών με σύγχρονο εξοπλισμό και μέσα, μακριά από την πανάκριβη, αναποτελεσματική για τη νεολαία και το λαό πολιτική που παραδίδει τη μεταφορά στο κριτήριο του κέρδους και βλέπει τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού και της νεολαίας για αυτήν, είτε ως κόστος που πρέπει να μειωθεί, είτε ως εμπόρευμα που πρέπει να χρυσοπληρώνει ο λαός.

Για την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, η επικεφαλής και δημοτική σύμβουλος

Μώραλη Κωνσταντίνα

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI