Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Γενέθλια ημέρα Ν. Μηχανιώνας, 93 Χρόνια από χθες (1923-2016) “ Μενεξέδες και ζουμπούλια και….. θαλασσινά πουλιά”

                      
Σάββατο 14 Μαΐου 2016 και ώρα 7.30 μ.μ. , Αμφιθέατρο  (Πεύκα)  Ν. Μηχανιώνας.

“Αφιερώνεται στους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, που με την έλευσή τους το 1922 στην ελληνική επικράτεια, μαζί με τη δυστυχία, τη θλίψη τους και όλα τα δεινά που ο πόλεμος φέρνει στους ανθρώπους, έφεραν και μία νέα αύρα πολιτισμού, από εκεί όπου για πρώτη φορά, η φιλοσοφία είδε το φώς, κι ο άνθρωπος αντιμετώπισε τους φόβους του με τη λογική”            
                                                                                                           Συνθέτης,  Θεόδωρος  Γ. Μαυρομουστάκης
         Μια  πολιτιστική εκδήλωση μνήμης μ’ αφορμή την επέτειο των 93 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, τον εκπατρισμό και την εγκατάσταση των προγόνων μας  στη νέα τους πατρίδα, στη Ν.Μηχανιώνα.

    Εκατό  (100)  χορευτές, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί  και εθελοντές θα μας ταξιδέψουν στη Μηχανιώνα του χθες.  Όπου  μέσα από τα λόγια της περιγραφής του δρόμου της προσφυγιάς, του διωγμού και της εξαθλίωσης, αλλά και της καθημερινής  ζωής των προγόνων μας, την εποχή πριν το διωγμό, όταν  ζούσαν και βίωναν ευτυχισμένοι στην παλιά τους πατρίδα, το τραγούδι και το χορό τους, τα γαμήλια  έθιμά και τις συνήθειές τους, θα μας γεννηθούν  θύμησες εκείνων των εποχών, του πολιτισμού και της κουλτούρας από την πατρίδα που χάθηκε αλλά δεν ξεχάστηκε, θα μας γεννηθούν συναισθήματα πόνου, λύπης αλλά και χαράς…..

   Η αυλαία της παράστασης θα ανοίξει και θα πέσει, με  δύο μουσικά κομμάτια του Θεόδωρου Γ. Μαυρομουστάκη, αφιερωμένα από το συνθέτη στη Νέα Μηχανιώνα.

   Υπεύθυνη  για την έρευνα, την καλλιτεχνική επιμέλεια και την υλοποίηση της εκδήλωσης, η υπάλληλος του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. του Δήμου Θερμαϊκού,  Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Θεοδώρα Σταμίδου .
    Στην  εκδήλωση θα συμμετέχει η χορευτική ομάδα του Κ.Α.Π.Η.  Ν. Μηχανιώνας μαζί με νέους χορευτές του τόπου μας. Ενώ τα μέλη του Κ.Α.Π.Η .Ν. Μηχανιώνας,  Βάσω Κόγια και Μαίρη Νιδέλκου  θα τραγουδήσουν τα τραγούδια του γάμου. Στο ρόλο της μικρασιάτισσας γιαγιάς η Ελένη Παπαδάκου.

  Την όλη παράσταση θα συνοδεύσει,  με νέους  και παραδοσιακούς μικρασιάτικους ρυθμούς αλλά και  τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες, ορχήστρα  αποτελούμενη από νέους μουσικούς της περιοχής μας .Τραγουδούν η  Έλενα και η Ευαγγελίνα  Βασιλού.
    Θα προσφερθούν και  χειροποίητα παραδοσιακά  γαμήλια γλυκίσματα, προσφορά των εθελοντριών της  εκδήλωσης.

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI