Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

H «Τζαμάλα» ξαναβγήκε βόλτα!(βίντεο)

Του Γιώργου Νικολαϊδη (gnborn2shoot)

Μετά από 45 χρόνια και πάλι. Που;  Στους Νέους Επιβάτες του Δ. Θερμαϊκού προχθές (25.10.13), με την πρωτοβουλία  και την διοργάνωση του Ιστορικού και Λαογραφικού συλλόγου «ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ».
Ενός  συλλόγου που με τα μέλη του και  την υποστήριξη των Νεοεπιβατιανών   κατοίκων,  προσπαθεί να στεγάσει τα κειμήλια των προγόνων τους, μα και να κρατήσει ζωντανή  όσο μπορεί τις παραδόσεις  του τόπου.

Μεταξύ άλλων εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει ο δραστήριος σύλλογος, ήταν και  το έθιμο της «Τζαμάλας» (καμήλας), εθίμου που βλέπουμε και σε άλλους τόπους της Ελλάδας τις μέρες της Αποκριάς.

Στην Ανατολική Θράκη όπου ζούσαν πριν την προσφυγιά οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων, περιέφεραν τέτοιες μέρες την «Τζαμάλα», η οποία  έχοντας ρίζες στον «Δούρειο Ίππο»,  συμβόλιζε την ευχή για το καλό όργωμα, την επιτυχή σπορά στα χωράφια, την γονιμότητα, την βροχή που θα έπεφτε κλπ.
Η συμμετοχή των μελών και παιδιών του συλλόγου ήταν μεγάλη, όπως  η χαρά και έκπληξη των άλλων κατοίκων  βλέποντας την αναβίωση του εθίμου.

Πριν λίγες ημέρες, η εκκλησία του χωριού, της  Οσίας Παρασκευής της Επιβατιανής,  έκανε την περιφορά της Εικόνας της και το ίδιο βράδυ  στην κεντρική πλατεία του άνω χωριού,  είχε γλέντι που διοργάνωσε ο σύλλογος.

Και του χρόνου !


Στιγμιότυπα από τις τρείς εκδηλώσεις δείτε στο σχετικό  βίντεο, 
πατώντας  Ε Δ Ω

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI