Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Και νέο κρούσμα λύσσας στο Δήμο Ωραιοκάστρου, στο Δρυμό. Ε.Καραστερίου . : «Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από το δήμο»

Το τελευταίο διάστημα  καταγράφηκαν δύο κρούσματα λύσσας στο δήμο Ωραιοκάστρου. Το πρόσφατο σύμφωνα με την ανακοίνωση του  Τμήματος Κτηνιατρικής Διεύθυνσης Π.Ε Θεσσαλονίκης εντοπίστηκε στην περιοχή του Δρυμού. Αξίζει  να σημειωθεί ότι συνολικά στη χώρα έχουν εντοπιστεί 31 κρούσματα και στην Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης 4 από τα οποία τα δύο στο δήμο Ωραιοκάστρου. Για την αντιμετώπιση της λύσσας αναμένεται να γίνει η ρίψη εμβολίων με τη μορφή «δολώματος» στην περιοχή που εντοπίστηκαν τα κρούσματα. Για τα δεσποζόμενα ζώα θεωρείται απαραίτητος ο εμβολιασμός από τους ιδιοκτήτες, καθώς βέβαια και για τα αδέσποτα, για τα οποία την ευθύνη έχει ο δήμος.
Ο δημοτικός σύμβουλος Ωραιοκάστρου από το Δρυμό Ε. Καραστεργίου εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη δημόσια υγεία στην περιοχή, αλλά και για τους κινδύνους να μεταδοθεί ο ιός στα παραγωγικά ζώα (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους). Ο Ε. Καραστερίου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να προχωρήσει ο δήμος άμεσα στον εμβολιασμό όλων των αδέσποτων, σύμφωνα και με τις οδηγίες του   Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  
Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Ο ιός της λύσσας μεταδίδεται στον άνθρωπο μόνο από πληγές και δαγκώματα και από την επαφή με τους βλεννογόνους ή τον νευρικό ιστό του μολυσμένου ζώου και όχι με το χάϊδεμα ή την επαφή ακέραιου δέρματος με σάλιο, ούρα ή κόπρανα ζώου.
Τι πρέπει να προσέξουμε
«Οι γιατροί συστήνουν την ιδιαίτερη προσοχή όλων στην έκθεση σε δάγκωμα ή επαφή με σίελο, βλεννογόνο ή νευρικό ιστό οποιουδήποτε άγριου ζώου (λύκος, αλεπού, κουνάβι, νυχτερίδα κ.λπ), ενώ σε ό,τι αφορά τα οικόσιτα ζώα (σκύλος, γάτα, βοοειδή, αιγοπρόβατα, άλογα, χοίροι κ.λπ.) θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία η αλλαγή της συμπεριφοράς τους
Ύποπτη συμπεριφορά για λύσσα χαρακτηρίζεται από αλλαγή της συνηθισμένης συμπεριφοράς του ζώου, μη αναγνώριση οικείων προσώπων, υπερβολική επιθετικότητα, σιελόρροια, δυσκολία κατάποσης, άρνηση φαγητού και νερού κ.λπ»
Μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του  Τμήματος  Κτηνιατρικής της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  σχετικά με δύο νέα κρούσματα λύσσας σε κόκκινη αλεπού (11/10/2013) αναφέρεται:
Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 το Εργαστήριο Αναφοράς Λύσσας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε την επιβεβαίωση λύσσας σε ακόμη δύο (2) δείγματα κόκκινης αλεπούς. Με τα συγκεκριμένα, ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί μέσα στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης ανέρχεται πλέον σε τέσσερα (4) και σε 31 σε όλη τη χώρα.
Οι νέες εστίες της λύσσας εντοπίστηκαν στο Πρόχωμα του Δήμου Χαλκηδόνας και στο Δρυμό του Δήμου Ωραιοκάστρου. Στις ως άνω περιοχές, κατά πληροφορίες των κατοίκων της περιοχής, κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός κόκκινων αλεπούδων. Η κόκκινη αλεπού θεωρείται δεξαμενή του ιού της λύσσας και ως εκ τούτου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης του νοσήματος σε σκύλους, γάτες, άγρια ζώα, παραγωγικά ζώα (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους) και ανθρώπους.
Προκειμένου η υπηρεσία μας να αποτρέψει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού, προληπτικά επιβάλλει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα παρακάτω μέτρα:
1. Υποχρεωτικός εμβολιασμός δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες), με ιδιαίτερη έμφαση στους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με μολυσμένες αλεπούδες.
2. Οποιαδήποτε μετακίνηση παραγωγικών ζώων θα γίνεται κατόπιν έγκρισης της τοπικής κτηνιατρικής υπηρεσίας.
3. Οι μετακινήσεις των κατοικίδιων σαρκοφάγων άνω των τριών μηνών από και προς την ζώνη 50 χιλιομέτρων γύρω από την εστία της λύσσας, επιτρέπονται μόνον εφόσον τα ζώα είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας πριν την μετακίνηση τους.

Στις περιπτώσεις που εντοπιστούν νεκρά άγρια ζώα (αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια κτλ.) ή άγρια και κατοικίδια ζώα με μη φυσιολογική συμπεριφορά να ειδοποιείται άμεσα η τοπική κτηνιατρική υπηρεσία για την περισυλλογή τους.πηγή

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI