Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.

Ετησίως περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, ωστόσο, σήμερα μόνο το 20% των παιδιών ανά τον κόσμο μπορούν να επωφεληθούν από την προηγμένη ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά, προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από...
λευχαιμία.

Τα παιδιά μπορεί να προσβάλλονται πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο, ο καρκίνος παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου σε παιδιά μετά τα ατυχήματα. Εάν ο καρκίνος διαγνωστεί αρκετά νωρίς και το παιδί υποβληθεί στα κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τότε περίπου το 70% των καρκίνων της παιδικής ηλικίας είναι ιάσιμοι, γι αυτό, επισημαίνουν οι ειδικοί, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός, ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία σήμερα γίνονται καλά.

Τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο χρειάζονται τη βοήθεια όλων, αναφέρει η Διεθνής Ένωση Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά, με πρωτοβουλία της οποίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με στόχο την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.

Η Διεθνής Ένωση Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά υπάρχει, έτσι ώστε οι γονείς αυτών των παιδιών να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να πάρουν σωστές αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία του παιδιού τους.

Οι κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι: Λευχαιμίες (οξεία λεμφοβλαστική, οξεία μυελοβλαστική), οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος που είναι κυρίως εγκεφαλικοί όγκοι (αστροκύτωμα, γλοίωμα, μυελοβλάστωμα, επενδύμωμα), τα λεμφώματα (κακοήθεις όγκοι λεμφαδένων ή άλλων οργάνων), οι όγκοι του αμφιβληστροειδούς (ρετινοβλάστωμα), τα σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα) και των οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing),οι όγκοι νεφρών (νεφροβλάστωμα) και επινεφριδίων (νευροβλάστωμα), οι όγκοι ήπατος (ηπατοβλάστωμα), κ.α. Κακοήθεις όγκοι ενήλικου τύπου όπως ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη, κλπ είναι πάρα πολύ σπάνιο να παρατηρηθούν στην παιδική ηλικία.

Οι παιδικές μορφές καρκίνου είναι συχνά διαφορετικές από τους καρκίνους ενήλικου τύπου. Επίσης, πολλές κοινές μορφές ενήλικου καρκίνου παρουσιάζονται πολύ σπάνια στα παιδιά και ακόμα σημαντικότερo, οι παιδικοί καρκίνοι έχουν υψηλότερο ποσοστό ίασης, με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Η θεραπεία και η φροντίδα του καρκίνου της παιδικής ηλικίας απαιτεί μια ολόκληρη διεπιστημονική ομάδα, η οποία παρέχει όχι μόνο την ιατρική περίθαλψη του παιδιού (το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία κα), αλλά και την ψυχοκοινωνική στήριξη για το παιδί και όλη την οικογένεια.

Η στενή συνεργασία μεταξύ της νοσηλευτικής ιατρικής ομάδας και των γονιών του παιδιού είναι ένα ουσιαστικό συστατικό για την επιτυχή θεραπεία, την υποστήριξη και τη φροντίδα του παιδιού.

Τα παιδιά με καρκίνο πρέπει να θεραπεύονται σε ειδικά παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα και να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που θα τα φροντίζουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και στην περίοδο της επανένταξης.

Βοήθησε και εσύ

Σήμερα, δυστυχώς, η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών δοτών μυελού των οστών ανά πληθυσμό, σε μεγάλο βαθμό λόγω έλλειψης ενημέρωσης του κοινού τόσο για την ανάγκη εύρεσης δοτών, όσο και για τη διαδικασία λήψης μοσχεύματος. 

Λίγοι ακόμη γνωρίζουν ότι η διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών δεν απαιτεί πλέον χειρουργείο αλλά μπορεί να γίνει μέσω αιμοδοσίας, ενώ για να καταγραφεί κανείς ως εθελοντής δότης το μόνο που χρειάζεται είναι ένα δείγμα σάλιου. Ως αποτέλεσμα, η εθνική μας δεξαμενή παραμένει μικρή και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη, αν διέθετε 200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες. 

Γίνετε λοιπόν εθελοντές δότες μυελού των οστών. Ίσως να είστε ο μοναδικός συμβατός δότης και μοναδική ελπίδα για ένα παιδί (ή άλλον ασθενή) που πάσχει από λευχαιμία. 

Μπείτε στο www.xarisezoi.gr ή καλέστε στο 2610 327730 (Δευτ. - Παρ.: 9:00-17:00) για να μάθετε πώς μπορίτε κι εσείς να γίνετε εθελοντές δότες, για να γίνει η λευχαιμία παρελθόν.

Με λίγο αίμα μπορείτε να σώσετε μια ζωή!

Χάρισε Ζωή
Το Χάρισε Ζωή – ΚΕΔΜΟΠ αποτελεί πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών, λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΓΝΠ) και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), και στηρίζει τη βιωσιμότητα του σε χορηγίες και δωρεές.

Σκοπός του προγράμματος είναι η προσέλκυση και ενημέρωση Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, μέσα από τη λειτουργία ενός αρμόδιου κέντρου το οποίο δραστηριοποιείται στην ενημέρωση και εγγραφή πολιτών στην Εθνική Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών και, κατ’ επέκταση, στην αντίστοιχη Παγκόσμια Τράπεζα Bone Marrow Donors Worldwide (BMDW). 

Η ίδρυση του ΚΕΔΜΟΠ έχει ως αφετηρία την ανάγκη μεταμόσχευσης ενός παιδιού το 2007, που έπασχε από λευχαιμία. Ως αποτέλεσμα, το 2008 ο διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ) καθαγητής Ν. Ζούμπος και ο υπεύθυνος της Μονάδος Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών αναπληρωτής καθηγητής Α. Σπυριδωνίδης, με την αρωγή των Π. Κωστέα (διευθυντή του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος στην Κύπρο) και καθαθηγητή Β. Αναστασόπουλου (αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών) σχεδίασαν μια νέα δομή με στόχο την ενημέρωση και προσέλκυση δοτών. 

Τον Ιανουάριο του 2010 εγκρίθηκε η λειτουργία του ΚΕΔΜΟΠ από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και ξεκίνησε η εγγραφή των εθελοντών δοτών στην Ελληνική και Παγκόσμια Δεξαμενή BMDW. Το ΚΕΔΜΟΠ διευθύνεται από 12μελές Διοικητικό Συμβούλιο και λειτουργεί παράλληλα και σε συνεργασία με τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών & Λευχαιμιών (ΜΜΜΟ), του Αιματολογικού Τμήματος του ΠΓΝ Πατρών, το οποίο αποτελεί μία από μονάχα τρεις μονάδες ενηλίκων στην Ελλάδα με οριστική άδεια λειτουργίας, που διαθέτει και άδεια να διενεργεί μεταμοσχεύσεις από δότες μυελού των οστών της Παγκόσμιας Δεξαμενής Δοτών.

Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα το Χάρισε Ζωή, μέσα από συντονισμένες δράσεις και στρατηγικές συνεργασίες, που καλύπτουν ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο αλλά και το εξωτερικό, έχει κατορθώσει να εγγράψει περί τους 5.000 εθελοντές δότες στην Εθνική Δεξαμενή Δοτών και να καλύψει τα αυξημένα έξοδα τυποποίησης αυτών με ίδιους πόρους. Ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, το Νοέμβριο του 2012 βρέθηκε ο πρώτος συμβατός δότης του Χάρισε Ζωή με έναν Έλληνα ασθενή. Το 2013 το κέντρο βρήκε μοσχεύματα για ακόμη δύο ασθενείς ενώ τον Ιανουάριο του 2014 βρέθηκε άλλος ένας συμβατός δότης που άμεσα θα δωρίσει μόσχευμα. 

Η εκτεταμένη και συνεχώς αυξανόμενη δικτύωση του Κέντρου στον ελλαδικό χώρο, και εκτός, έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο εθελοντών δοτών (2.135 νέοι εγγεγραμμένοι δότες το 2013) και την αύξηση αναγνωρισιμότητας του κέντρου –γεγονός που διαφαίνεται έμπρακτα από την ένταξη του ΚΕΔΜΟΠ το 2013 στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών (BMDW) ως αναγνωρισμένο μέλος με κωδικό GR-2. 

Οι παραπάνω θετικές εξελίξεις έχουν αναβαθμίσει το ρόλο του Χάρισε Ζωή και του πολύτιμου έργου που πραγματοποιεί, φέρνοντας το κέντρο μας -με κάθε ένα δότη που εγγράφει- πιο κοντά στην εκπλήρωση του ευρύτερου σκοπού του, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία μιας διευρυμένης δεξαμενής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, ώστε κάθε ασθενής λευχαιμίας και παρεμφερών ασθενειών να βρίσκει ένα συμβατό δότη που θα του χαρίσει το πολύτιμο δώρο της ζωής.madata.gr


{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI