Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

Του Χάρη Αμμανατίδη
Δημότη Δήμου Θερμαϊκού

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ, ΦΟΡΕΩΝ ΚΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ

Η εκλογική μάχη αρχίζει και φουντώνει, ωστόσο αποτελεί ζητούμενο αφενός μεν η αναβάθμιση του όποιου πολιτικού διαλόγου, αφετέρου δε η κατατρόπωση του κουτσομπολιού και των αυθαίρετων κρίσεων για την τελική κατάταξη των υποψήφιων σχημάτων, στην κούρσα των δημοτικών εκλογών, με την ανάδειξη υλοποιήσιμων προτάσεων, να είναι ο τελικός στόχος.
Στο πλαίσιο αυτό, αναλύω μια πρόταση η οποία είναι τεχνικά υλοποιήσιμη και οικονομικά βιώσιμη και η οποία αναδεικνύει το μεγαλείο της τοπικής δημοκρατίας  και της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στα δημοτικά δρώμενα.
Είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον των πολιτών για συμμετοχή στα κοινά, αναζωπυρώνεται σε κάθε εκλογική μάχη και στις περισσότερες των περιπτώσεων βρίσκεται σε ύπνωση στο μεσοδιάστημα δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Οι αιτίες της ύπνωσης αυτής είναι πολλές, όπως:
-          Η απαξίωση της σημαντικότητας του λόγου των πολιτών και των φορέων από την τοπική πολιτική νομενκλατούρα
-          Η αδυναμία των πολιτών με συντεταγμένο τρόπο να ενταχθούν στις δράσεις κι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου περί εκπροσώπησης των πολιτών σ’ αυτό
-          Η άγνοια των πολιτών για τα πεπραγμένα του Δημοτικού Συμβουλίου
-          Η επιθυμία της τοπικής πολιτικής νομενκλατούρας να κρατήσει για τον εαυτό της την πληροφόρηση και τη δυνατότητα λήψεων αποφάσεων για τα συμβαίνοντα στο Δήμο.
Έτσι, παρατηρούμε στην καλύτερη των περιπτώσεων να βγαίνει ένας πίνακας με τα θέματα που θα απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο κι αυτό να αποφασίζει βάσει ελλιπών εισηγήσεων, επιθυμίας σύνταξης ή πολέμου των Συμβούλων με τον εκάστοτε Δήμαρχο κ.ο.κ.. Κάπου εκεί χάνεται η συμμετοχή των πολιτών και καταστρατηγείται η έννοια της Δημοκρατίας και της δυνατότητας των πολιτών να παρεμβαίνουν στα τοπικά δρώμενα.
Στην Κοινωνία της Πληροφορίας και της Ψηφιακής Σύγκλισης πολιτών και επιχειρήσεων, η χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου ως εργαλείου παραγωγής πολιτικής, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Έτσι, προτείνω για το Δήμο μας που έχει πληθώρα φορέων κι ενεργών πολιτών, αυτοί να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων με την εξής διαδικασία:
-          Δημιουργείται ιστοσελίδα του Δήμου όπου αναρτώνται όλα τα θέματα, με επισύναψη όλων των εισηγήσεων και των απαραίτητων πληροφοριών για τη λήψη των αποφάσεων
-          Ο κάθε πολίτης ή φορέας, μπαίνει ως πιστοποιημένος χρήστης στην ιστοσελίδα και ψηφίζει – αναλύει το κάθε θέμα
-          Η συνολική ψηφοφορία ανά θέμα, αναλύεται πριν από την εισαγωγή του κάθε θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε οι Σύμβουλοι να έχουν πλήρη εικόνα για τις επιθυμίες των ενεργών πολιτών
-          Στην ιστοσελίδα αναρτώνται όλες οι απόψεις των ενεργών πολιτών και των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είναι προφανές ότι με τον εν λόγω τρόπο, επί της ουσίας δε μπορούν να συμμετέχουν πολίτες χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο. Είναι όμως μια πολύ καλή αρχή για την αύξηση της αρχής της αναλογικότητας και της αντιπροσώπευσης στα τοπικά δημοτικά πεπραγμένα. Πρόκειται για μια ανέξοδη διαδικασία, που πιστεύω ότι θα αναβαθμίσει τον τοπικό εσωτερικό διάλογο και τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. 

1 σχόλια:

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΠΟΎΔΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕ LAPTOP . . .
ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ "ΚΑΠΗ" ΕΓΙΝΑΝ ΚΡΥΦΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ! ! !

ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟΣ ΘΑ ΜΟΙΡΆΣΕΙ ΧΑΠΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΨΕΚΑΣΜΩΝ . .

ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΣΩΖΌΜΑΣΤΕ ! ! ! !

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI