Του Αλέξη Αλεξιάδη
Σε μια απίστευτη καταγγελία προχώρησαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι, ούτε λίγο, ούτε πολύ, αναφέρουν ότι παίρνουν εντολές από την υπηρεσία τους, προκειμένου να φυλάνε τα καταστήματα της αλυσίδας παιχνιδιών «Jumbo», στερώντας έτσι περιπολίες, για τη φύλαξη των πολιτών. Με επιστολή που εστάλη, στην ηλεκτρονική σελίδα bloko.gr, ο καταγγέλλων αναφέρει, πως τις τελευταίες δέκα μέρες, με την έναρξη της υπηρεσίας αποστέλλονται ομάδες της «ΔΙΑΣ» για φύλαξη σε στάσιμη υπηρεσία, σε όλα τα «Jumbo» της Θεσσαλονίκης και αποχωρούν στο τέλος της βάρδιας, αφού αντικατασταθούν πρώτα από άλλη ομάδα.
Σύμφωνα με τον αστυνομικό, η συγκεκριμένη υπηρεσία φύλαξης, γίνεται με διαταγή του κέντρου άμεσης δράσης, που αναφέρει χαρακτηριστικά από τον ασύρματο «Να κατευθυνθούν οι ομάδες στα γνωστά σημεία για να αλλαχθούν οι συνάδελφοι». Ο καταγγέλλων αναρωτιέται για ποιο λόγο το κέντρο της άμεσης δράσης, δεν λέει από τον ασύρματο το μέρος που στέλνει τους αστυνομικούς και αναφέρει μόνο «στα γνωστά σημεία», για ποιο λόγο φυλάει η αστυνομία μόνο το συγκεκριμένο κατάστημα και όχι τα υπόλοιπα, αν επιτρέπεται να εκτελείται «σκοπιά σε ιδιωτική επιχείρηση» και αν επιτρέπεται να στερούνται οι πολίτες περιπολίες, προκειμένου να φυλάσσονται εταιρείες. Κλείνει στο τέλος την επιστολή του, αναφέροντας ότι ο ίδιος, δεν έχει καμία διάθεση να διαχωρίζει τις υπηρεσίες που προσφέρει στην κοινωνία και ούτε έχει στο νου του να κάνει καριέρα σαν φύλακας στα «Jumbo», όταν συνταξιοδοτηθεί. «Αστυνομικοί είμαστε και όχι υπηρέτριες» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τι απαντά η Αστυνομία
Σε επικοινωνία της «Κ» με την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώθηκε ότι κατά τη διάρκεια των εορτών, υπήρχε παρουσία των αστυνομικών στα υποκαταστήματα της εταιρείας στην πόλη. Και αυτό, όπως τονίζει η Α.Δ.Θ, για λόγους πρόληψης αλλά και αποτροπής τυχόν εγκληματικών ενεργειών, με δεδομένο ότι ειδικά τις μέρες των γιορτών, πλήθος παιδιών βρισκόταν στα καταστήματα με τους γονείς τους και μια ενδεχόμενη απόπειρα ληστείας, θα τα εξέθετε σε κίνδυνο.
Τέτοια περιστατικά εξάλλου έγιναν κατά το παρελθόν, όπως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν ένοπλοι είχαν αποπειραθεί να ληστέψουν υποκατάστημα της ίδιας αλυσίδας στην περιοχή της Πάτρας, αλλά και στις 25 Νοεμβρίου όταν τουλάχιστον δύο ένοπλοι άνδρες, εισέβαλαν στο κατάστημα «Jumbo» της Χαλκίδας, πυροβολώντας στον αέρα για εκφοβισμό και αρπάζοντας από τα ταμεία περίπου 3.000 ευρώ, πριν τελικά τραπούν σε φυγή.
Ερωτήματα για τη «φύλαξη»
Πέρα από τις εξηγήσεις της αστυνομίας, προκύπτουν σαφώς πολλά ερωτήματα από τη συγκεκριμένη καταγγελία του αστυνομικού της ομάδας «ΔΙΑΣ». Σε όλη την Ελληνική επικράτεια, υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις που κάνουν καθημερινά μεγάλους τζίρους και οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν χαρακτηριστεί ως ενδεχόμενοι «στόχοι» ληστών. Σε αυτή την περίπτωση, η αστυνομία δεν θα έκανε άλλη δουλειά, από το να συνοδεύει χρηματαποστολές ιδιωτικών εταιρειών και οι ήδη λιγοστές περιπολίες που κάνει για την προστασία των πολιτών, να γίνουν ακόμη λιγότερες, αναφέρει αστυνομική πηγή στην «Κ». «Υπάρχουν εξάλλου και άλλες εταιρείες παιχνιδιών, δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ οι οποίες διακινούν μεγάλα χρηματικά ποσά. Γιατί δεν γίνεται το ίδιο με όλες αυτές τις εταιρείες;» διερωτάται η ίδια πηγή.
Ερωτηματικό αποτελεί και η φράση του καταγγέλλοντος αστυνομικού που επισημαίνει πως «ούτε έχει στο νου του να κάνει καριέρα σαν φύλακας στα «Jumbo» όταν συνταξιοδοτηθεί». «Απασχολούνται μήπως στην επιχείρηση πρώην αστυνομικοί και αν ναι, σε τι θέσεις; Τέλος, τι γίνεται με τις περιπολίες σε πολλές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν επίσης πολλές εγκληματικές ενέργειες; Επαρκούν οι άνδρες και τα περιπολικά;» αναφέρει αστυνομικός, που υπηρετεί στη Θεσσαλονίκη.
Η «Κ» επικοινώνησε με την εταιρεία «Jumbo» ζητώντας κάποιο σχόλιο για την καταγγελία του αστυνομικού, ωστόσο, μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το παρόν ρεπορτάζ, δεν έλαβε κάποια απάντηση.
Υπάρχει και ο νόμος
Άλλη αστυνομική πηγή με την οποία επικοινώνησε η «Κ», επισημαίνει πως υπάρχει και ο νόμος 3938/2011, ο οποίος προβλέπει την παροχή υπηρεσιών από την ΕΛ.ΑΣ. προς τρίτους, έναντι τιμήματος. Όπως λέει «θα μπορούσε δηλαδή σε αυτήν την περίπτωση η εταιρεία, αν εκτιμήσει ότι χρειάζεται περισσότερη αστυνομική προστασία, πέρα από αυτή που απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες και όλες οι επιχειρήσεις, να απευθυνθεί στην αστυνομία και να «νοικιάσει» αστυνομικούς για όσες ώρες χρειαζόταν».
Ο νόμος λοιπόν, δίνει το δικαίωμα της διάθεσης προσωπικού και μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας για την παροχή υπηρεσιών προς τρίτους, μεταξύ άλλων για τη συνοδεία χρηματαποστολών, ή για την παροχή υπηρεσιών φρούρησης, ή συνοδευτικής ασφάλειας σε ιδιώτες που επικαλούνται λόγους ασφάλειας. Το μόνο που έχει να κάνει ο ιδιώτης, είναι να απευθύνει ένα γραπτό αίτημα στην αστυνομία, ζητώντας συγκεκριμένες υπηρεσίες και πληρώνοντας το αντίστοιχο τίμημα, με τιμές που ξεκινούν από 30 ευρώ την ώρα για την ενοικίαση ενός αστυνομικού και φθάνουν μέχρι και 1.500 ευρώ την ώρα ακόμη και για την ενοικίαση ενός ελικοπτέρου.
Σύμφωνα με τον σχετικό κατάλογο, οι τιμές του οποίου ορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών, το κόστος για κάθε περιπολικό, είναι 40 ευρώ την ώρα και για κάθε μοτοσικλέτα, 20 ευρώ την ώρα, χρήματα τα οποία, ειδικά για μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, είναι σαφώς λίγα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου