Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Κύπρος: Ανάμεσα σε Μόσχα και Βρυξέλλες

Μεγάλες αναταράξεις έχει προκαλέσει η Κύπρος τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η "μικρή κουκίδα" στον παγκόσμιο χάρτη, κατά τον Σόιμπλε, το νησί της Αφροδίτης, το "χρυσοπράσινο φύλλο", για τον υπόλοιπο κόσμο, το νησί που έχει βιώσει την μπότα του Αττίλα, περνάει μια ακόμη μεγάλη περιπέτεια, μέσα στην πολυτάραχη ιστορία της.


Η απόφαση του Γιουρογκρούπ για "κούρεμα" των καταθέσεων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Μεγαλόνησο αλλά και απορία και οργή στη Μόσχα.
Άδικη και επικίνδυνη τη χαρακτήρισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απρόβλεπτη και παράλογη ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο ρώσος πρωθυπουργός μίλησε ανοικτά για "δήμευση ξένων χρημάτων", αποκάλυψε πως στις κυπριακές τράπεζες υπάρχουν και καταθέσεις κρατικών ρωσικών οργανισμών, και άφησε να εννοηθεί πως τυχόν απώλειες θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Μόσχα να επανεξετάσει το θέμα της διατήρησης μεγάλων συναλλαγματικών αποθεμάτων σε ευρώ.
«Να φτιάξουμε τη δικής μας υπεράκτια ζώνη»
Παράλληλα, η τροπή που πήρε η κυπριακή κρίση, δυνάμωσε τις φωνές μέσα στη Ρωσία που υποστηρίζουν ότι η Μόσχα, πρέπει να επιδιώξει επιτέλους, τη δημιουργία δικού της χρηματοπιστωτικού κέντρου, εκμεταλλευόμενη τη γενικότερη αδυναμία της Ευρωζώνης. Οι σκέψεις που υπήρχαν μέχρι πρότινος γύρω από το θέμα επικεντρώνονταν στην ιδέα της δημιουργίας Διεθνούς Οικονομικού Κέντρου μέσα στη Μόσχα Αυτήν ακριβώς τη θέση είχε εκφράσει πρόσφατα και ο μεγαλοεπιχειρηματίας και πολιτικός Μιχαήλ Πρόχοροφ, ενώ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έριξε την ιδέα, για δημιουργία μιας offshore ζώνης στην Άπω Ανατολή, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι καταθέσεις από την Κύπρο και άλλες παρόμοιες ζώνες.
Οι ρωσοκυπριακές διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, μετά την απόρριψη από την Κυπριακή Βουλή της απόφασης του Eurogroup, δεν απέδωσαν αυτά που οι αρχές της Λευκωσίας προσδοκούσαν. Και δεν μπορούσαν να αποδώσουν, παρόλο που συνιστούσαν τον διακαή πόθο του συνόλου του κυπριακού λαού, διότι «ζεστό χρήμα», υπό μορφή κρατικού δανείου, με βάση τις αποφάσεις της τρόικας δεν επιτρέπεται να λάβει η Κύπρος.
Λύση στην Ευρωζώνη με συμμετοχή της Ρωσίας
Επομένως, είναι τουλάχιστον λάθος ενημερωμένοι όσοι δηλώνουν απογοητευμένοι από την τελική άρνηση της Μόσχας, να βοηθήσει, όπως ισχυρίζονται. 
Οι ρώσοι επενδυτές, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, δεν έδειξαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στα μελλοντικά ενεργειακά προγράμματα που τους καλούν οι Κύπριοι, ούτε για την εξαγορά τραπεζών.
Η Κύπρος ήταν και παραμένει μέλος της Ευρωζώνης, επομένως μέσω αυτής θα προέλθει και η όποια πρωτοβουλία για εξεύρεση λύσης. Ακόμα και μετά την απόρριψη του πρώτου σχεδίου, ο Ρώσος πρωθυπουργός ήταν σαφής:
«Λύση μέσα από την Ε.Ε. με ισότιμη συμμετοχή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις. Όχι αποφάσεις πίσω από την πλάτη της» Ασφαλώς πολλά πράγματα στην υπόθεση αυτή δεν γίνονται αντιληπτά «δια γυμνού οφθαλμού».
Ωστόσο, είναι προφανές πως το σχέδιο που επιχείρησε να επιβάλλει το Βερολίνο και μάλιστα με εκβιαστικά διλλήματα, πετυχαίνει το στόχο της διάλυσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, με τη μορφή που λειτουργούσε μέχρι σήμερα..
Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Κύπρος παύει στο εξής να αποτελεί μια ιδιόμορφη υπεράκτια ζώνη μέσα στην Ευρωζώνη.
Η φωτιά που καίει 
Στην Ευρώπη κάποιοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι μπορεί να ήταν άκομψος ο τρόπος που έγινε, ωστόσο συμφέρει το Κρεμλίνο, αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κηρύξει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Ξεχνούν, ωστόσο, ότι η "καλή υπηρεσία" που θέλουν να προσφέρουν οι ευρωπαίοι εταίροι της Ρωσίας, επιχειρείται με κατάσχεση...ρωσικών καταθέσεων! Είναι λογικό λοιπόν, στη Μόσχα να θεωρούν πως η μεθόδευση αυτή, είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης συνολικά..
Η μικρή κουκίδα στο χάρτη άναψε φωτιές, που κανείς δεν ξέρει ακόμη αν θα σβήσουν στα όρια του νησιού ή θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης!πηγή

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI