Δημοτικό συμβούλιο 21 Φεβρουαρίου 2013 δήμου Θερμαϊκού.
Τα αποκαλυπτήρια!!!!
Ο δήμος στην υπηρεσία επιχειρηματικών συμφερόντων.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου στο Οικοδομικό Τετράγωνο 1 του Μπαξέ - Αγίας Τριάδας. Με την αλλαγή του ρυμοτομικού ζητείται το στένεμα της οδού Λαμπράκη, που είναι χαρακτηρισμένη ως συλλέκτρια οδός όμβριων υδάτων του μεγαλυτέρου ρέματος στην περιοχή, και το στένεμα της παραλιακής οδού Κουντουριώτη. Είναι το τρίτο ζήτημα που καταθέτει ο ίδιος επιχειρηματίας για την εξυπηρέτηση του. Η κατασκευή αερογέφυρας για την σύνδεση των μονάδων του έχει ήδη εγκριθεί.
Η συζήτηση που έγινε ήταν πολύ αποκαλυπτική για το ποια ανάπτυξη οραματίζεται όχι μόνο η δημοτική αρχή, πλειοψηφία, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι της λοιπής αντιπολίτευσης είτε ψήφισαν την τροποποίηση είτε όχι, υπερθεμάτισαν υπέρ της επιχειρηματικότητας.
¨Θα επενδύσει και άλλα, θα αλλάξει τουλάχιστον το μισό Θερμαϊκό¨ είπε μια σύμβουλος.
¨Εμπαίζεται ο επιχειρηματίας …. Να γίνει ανάπλαση 8-10 οικοδομικών τετραγώνων¨ είπαν από την αντιπολίτευση.
¨Δεν ζημιώνεται ο δήμος με αυτή την τροποποίηση¨ είπαν, θεωρώντας ζημία μόνο όταν ο δήμος καταβάλλει χρήματα.
Ξέχασαν τις προεκλογικές υποσχέσεις. Ξέχασαν τα πάγια αιτήματα των κατοίκων για ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα, που η περιοχή έχει ανάγκη, και την διάνοιξη του παραλιακού μετώπου που η τροποποίηση αντιστρατεύεται.
Αλήθεια από πού θα διαφύγουν τα νερά μετά από μια νεροποντή με το στένεμα της Λαμπράκη που συλλέγει τα νερά του μεγαλύτερου ρέματος;
Στην αντίπερα όχθη η άποψη της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπως αυτή εκφράστηκε από την δημοτική σύμβουλο Ντίνα Μώραλη, που κατέδειξε ότι οι ¨διευκολύνσεις¨ προς τον επιχειρηματία έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των κατοίκων, δημιουργείται κίνδυνος καταστροφικών πλημμυρών και αποδεικνύουν πως αντιλαμβάνεται η δημοτική αρχή την ανάπτυξη του τόπου μέσα από το αναπτυξιακό της πρόγραμμα. Για αυτό και είναι η μόνη, από αυτούς που καταψήφισαν την πρόταση, που δέχτηκε προσβλητική επίθεση με απειλητικό ύφος από τον ίδιο τον επιχειρηματία!!
Επιδίωξη του δήμου είναι η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής σε όλα τα διαμερίσματα για την προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουριστών !
Πως θα γίνει όμως αυτή η ανάπτυξη; ποιος είναι ο ρόλος του δήμου;
Εδώ ο νόμος του Καλλικράτη είναι σαφής. Ο δήμος πρέπει να συμβάλλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Αναλαμβάνει να σχεδιάσει και να εξειδικεύσει τι μπορούν να εκμεταλλευτούν οι επενδυτές σε κάθε περιοχή.
Δημιουργεί με δικά του έξοδα όλες τις υποδομές που χρειάζεται ο επενδυτής!!!!!
Την ώρα που περικόπτει όλες τις άλλες κοινωνικές παροχές, υπηρεσίες και έργα που χρειάζεται ο τόπος και τα λαϊκά στρώματα.
Στο όνομα των επενδύσεων δίνεται η δυνατότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις για μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης, για εκμετάλλευση του αιγιαλού και των προστατευμένων περιοχών. Ενώ ο πρόσφατος αναπτυξιακός νόμος χαρίζει έναν παράδεισο στους επενδυτές με το ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας, με φοβερές φοροελαφρύνσεις και κυρίως φτηνό εργατικό προσωπικό.
Μας υπόσχονται θέσεις εργασίας μας όταν στον κλάδο τουρισμού, επισιτισμού επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας!! Όταν κυριαρχούν η εποχιακή και μερική απασχόληση, η απλήρωτη και ανασφάλιστη. Η ενοικίαση εργαζομένων από δουλεμπορικά γραφεία, η δήθεν πρακτική άσκηση με την εκμετάλλευση σπουδαστών τουριστικών σχολών.Ο δήμος μας προχώρησε σε αυτή την κατεύθυνση με:
Την ανάθεση από την ΤΕΘ ΑΕ (Τουριστική Επιχείρηση Θερμαϊκού) σε μελετητική αναπτυξιακή εταιρεία εξεύρεσης επενδυτών για 5 ακίνητα τεράστιας αξίας όπως είναι η περιοχή ¨Τσαίρια¨, οικόπεδο στην Περαία, δημοτικό οικόπεδο στον Ποταμό, το κάμπινγκ της Επανομής και η κατασκευή μαρίνας στην Μηχανιώνα;
Με το αναπτυξιακό σχέδιο του δήμου που προορίζει τα 192 στρέμματα του Κάμπινγκ του ΕΟΤ για ξενοδοχειακή μονάδα, spa και συνεδριακό κέντρο ενώ εξίσου μεγαλεπήβολα σχέδια υπάρχουν και για τις άλλες περιοχές του δήμου.
Η τουριστική ανάπτυξη που σχεδιάζουν αντανακλά μόνο την εξασφάλιση της κερδοφορίας του τουριστικού κεφαλαίου σε βάρος των άλλων παραγωγικών κλάδων της χώρας και των μικρών επιχειρήσεων του κλάδου. Οι μεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις του κλάδου οδηγούνται σε κλείσιμο γιατί εξαρτώνται από την δυνατότητα για τουρισμό των λαϊκών στρωμάτων, που αδυνατούν πλέον να κάνουν διακοπές.
Όταν η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση συρρικνώνονται, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, τότε θα οδηγηθούμε σε αθρόες εισαγωγές για να καλυφτούν οι ανάγκες του τουρισμού.
Η Τοπική Διοίκηση πρωτεργάτης στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα.
Πρόσφατα η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων εισηγήθηκε την ιδιωτικοποίηση όλων των υποδομών που έχουν οι δήμοι και έχει υπογραφεί Πρόγραμμα Συνεργασίας με την Γερμανία για επενδύσεις γερμανικών εταιρειών σε δήμους!!
Αυτή η τουριστική ανάπτυξη που σχεδιάζουν δεν έρχεται να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες για αναψυχή και τουρισμό. Ανάγκη που μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε, έστω και ακριβοπληρωμένα, τα προηγούμενα χρόνια, ως κατάκτηση του λαϊκού κινήματος και όχι κρατικής ευαισθησίας.
Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα των εργαζομένων, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων και των οικογενειών τους στον τουρισμό, στην ανάπαυση, στην αναψυχή.
Στα πλαίσια αυτού του συστήματος δεν μπορεί να εξασφαλιστεί το καθολικό δικαίωμα στον τουρισμό, τις διακοπές, την αναψυχή. δεν μπορεί να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη της οικονομίας και προστασία του περιβάλλοντος, εργασιακά δικαιώματα, γιατί όλα υποτάσσονται στο κέρδος.
Η αντίληψη μας για την τουριστική ανάπτυξη είναι ότι πρέπει:
Να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες μέσα από μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία με εργατική λαϊκή εξουσία.
Να σέβεται το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.
Να στηρίζεται πρώτα από όλα στον εσωτερικό τουρισμό.
Να συμβάλλει στη γνωριμία της ιστορικής μας και λαϊκής μας κληρονομιάς, να γίνεται γέφυρα φιλίας με άλλους λαούς και πολιτισμούς
Αντιστεκόμαστε στα σχέδια τους και διεκδικούμε:
Την εξασφάλιση της μηνιάτικης άδειας και του 14 μισθού.
Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και φτωχούς και μεσαίους αγρότες.
Δωρεάν διακοπές για τα παιδιά των εργαζομένων, τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αγρότες.
Δημόσιες και δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις, όπως και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Φτηνά δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.
Διάνοιξη του παραλιακού μετώπου. Ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.
Επαναλειτουργία των 2 κάμπινγκ.
Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας.
1 σχόλια:
http://adf.ly/JmU30
Λαική συσπειρωση
Δημοσίευση σχολίου