Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Λαική Συσπείρωση Θερμαικού: Νέα βάρη στις πλάτες του λαού.

Σύμφωνα με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Αποβλήτων κάθε δήμος ή ομάδα δήμων θα πρέπει να καταρτίσει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Πατώντας πάνω στα σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής που έχει η μέχρι σήμερα διαχείριση της αποκομιδής και της επεξεργασίας των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης  και με το πρόσχημα της ¨αποκέντρωσης¨ έχουμε σήμερα έναν κατακερματισμό έργων και προγραμμάτων για την  ευκολότερη παραχώρηση τους σε ιδιώτες που είναι και ο βασικός στόχος.

Η Τοπική Διοίκηση έχοντας αποδειχτεί ότι είναι η ποιο κατάλληλη για να εφαρμόσει όλες τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές σήμερα καλείται να εφαρμόσει όλο το αντιλαϊκό ευρωενωσιακό πλαίσιο για τα απόβλητα μέσα από την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση τους. Όλα κινούνται στη λογική της ¨ανταποδοτικότητας¨ και των ¨αντικινήτρων¨ που σημαίνει παραπέρα χαράτσωμα του λαού.

Θεσμοθετείται το εξοντωτικό και παραπλανητικό για τα λαϊκά στρώματα σύστημα ¨πληρώνω όσο πετάω¨ της ΕΕ, που αποτελεί προέκταση του ¨ο ρυπαίνων πληρώνει¨  ως δήθεν κίνητρο για την ανακύκλωση. 
Καθορίζοντας τα  τέλη  καθαριότητας  με βάση την ποσότητα των απορριμμάτων και όχι τα τετραγωνικά το κόστος φορτώνεται αποκλειστικά στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας μιας και η συμμετοχή της στην ανακύκλωση έχει κάποια όρια ενώ αντίθετα σχεδόν απαλλάσσει τις μεγάλες κατοικίες, εμπορικά κέντρα, βιομηχανίες κλπ.
Το  ¨τέλος ταφής¨ που θα εφαρμοστεί, από 1/1/2017, για τα απορρίμματα που διατίθενται ανεπεξέργαστα στους χώρους ταφής  θα εκτινάξει  στα ύψη τις εισφορές που πλήρωναν μέχρι τώρα οι δήμοι,  που θα σημάνει ραγδαία αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Έσοδα που θα πριμοδοτήσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον κλάδο της διαχείρισης και αποκομιδής. Επίσης σε τμήματα της ανακύκλωσης έχουν δραστηριοποιηθεί διάφορες ΚΟΙΝΣΕΠ, επιχειρήσεις που επίσης προκρίνονται και από την ΕΕ επιζητώντας μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση στα σχέδια πλήρους ιδιωτικοποίησης.

Το ΤΣΔΑ του δήμου μας, που ψηφίστηκε, πλήρως εναρμονισμένο αναφέρει τι έχει κάνει μέχρι σήμερα και τι θα κάνει ο δήμος μας για αυτό τον σκοπό.
·         Έχει παραδώσει όλες τις υπηρεσίες καθαριότητας και ανακύκλωσης σε ιδιώτες μέσα από προκηρύξεις διαγωνισμών και συμβάσεις. Ενώ παραμένει η ιδιωτική ΕΕΑΑ ΑΕ – μπλε κάδοι, που έχει πάρει πλήθος επιδοτήσεων.
·         Θα δημιουργήσει  τα λεγόμενα ¨πράσινα σημεία¨, που θα στοιχήσουν συνολικά 500.000 ευρώ.  Χώροι που θα πρέπει να διαθέσει μαζί με προσωπικό  για τα ανακυκλώσιμα και άλλα υλικά προς όφελος των ιδιωτών που τα έχουν αναλάβει. 
·         Θα κατασκευαστούν 2 μονάδες που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και μεγάλα κόστη κατασκευής και διαχείρισης,  η μονάδα κομποστοποίησης και η μονάδα διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων. Υπολογίζεται    ότι απαιτείται για κάθε μια μονάδα 1.500.000 ευρώ.
·         Αδειοδοτείται ο ΣΜΑ Μηχανιώνας που είναι ακατάλληλης, ενώ στα σχέδια υπάρχει νέος.
·         θα υπάρχει ¨κάρτα του δημότη¨ όπου αυτόματα θα χρεώνονται τα τέλη ανάλογα με τα απόβλητα που θα παράγει ενώ ως κίνητρο για τη  συμμετοχή του σε προγράμματα ανακύκλωσης θα είναι η μείωση των τελών όταν παραδίνονται στα πράσινα σημεία. Τα ανακυκλώσιμα όμως υλικά ενός λαϊκού νοικοκυριού είναι περιορισμένα επομένως η μείωση των τελών θα είναι μικρή σε αντίθεση με τα ανακυκλώσιμα πχ των σουπερ μάρκετ.

Το συνολικό κόστος του ΤΣΔΑ είναι 5.090.000 ευρώ που θα καλυφτεί από ίδιους πόρους, δηλαδή μέσα από την δημοτική φορολογία, τον ΦΟΣΔΑ και το  ΕΣΠΑ που προκρίνει ΣΔΙΤ, Συμβάσεις Παραχώρησης, ΚΟΙΝΣΕΠ.
Δεν είναι αθώες επιλογές και περιβαλλοντικά, τα πράσινα σημεία στην Ευρώπη τα αποκαλούν σκουπιδερη ενώ οι 2 μονάδες που θα γίνουν και προβλήματα θα δημιουργήσουν από την διέλευση των απορριμματοφόρων και των οχημάτων και από τις οσμές και τυχόν διαρροές στραγγισμάτων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αντίθετη στην εφαρμογή αυτών των μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων ( Ευρωπαϊκή οδηγία) που στοχεύει στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων μέσα από την εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων, τις ειδικές επιδοτήσεις στα μονοπώλια που θα τα διαχειριστούν και την οικονομική επιβάρυνση προϊόντων πλατιάς κατανάλωσης, που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά ως κίνητρο  για ανακύκλωση.
Ø Όχι στην εμπορευματοποίηση. όχι στην  ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης  
Ø Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.
Ø Διαλογή στην πηγή υλικών με ευθύνη δημόσιου φορέα διαχείρισης και όχι της ΕΕΑΑ ΑΕ, επέκταση των μπλε κάδων.







{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI