Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Η «Μάνα των Πεσόντων» στο αλβανικό μέτωπο.

Κοντεύει τα εκατό η γιαγιά Ερμιόνη. Κοριτσόπουλο ήταν στον πόλεμο του σαράντα. Παρούσα στην πρώτη γραμμή του μετώπου μαζί με όλες τις γυναίκες της Βορείου Ηπείρου. Έζησε τη θριαμβευτική πορεία των ελληνικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Αλβανίας εναντίον των Ιταλών. Είδε να πέφτουν νεκροί στην αυλή του σπιτιού της, στη Χειμάρρα, έξι Έλληνες στρατιώτες. Τους έκλαψε. Τους έθαψε στην αυλή της. Και από τότε, τον Δεκέμβριο του 1940, φροντίζει κάθε μέρα τα μνήματα των έξι στρατιωτών. Εβδομήντα τέσσερα χρόνια πίστη στο καθήκον. Κάθε μέρα. Κάθε ώρα το μυαλό της στα παιδιά της Ελλάδας που έπεσαν υπέρ πατρίδος. Για εμάς εδώ στον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» είναι μια άξια Ελληνίδα και μια  μοναδική ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ του έθνους. Η Ερμιόνη Πρίγκου είναι, πανάξια, η «Μάνα των Πεσόντων» στο μέτωπο της Αλβανίας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος την τίμησε παραμονές της Εθνικής επετείου σε μια σεμνή τελετή, την οποία δυστυχώς αποσιώπησαν τα γνωστά τηλεοπτικά μέσα τα οποία αρέσκονται νυχθημερόν σε άλλου είδους θεματολογία.

Η Χειμάρρα

Η Χειμάρρα είναι περιοχή και πόλη της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία με σημαντικό ελληνικό πληθυσμό. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και τα χωριά: Παλάσα, Δρυμάδες, Βουνό, Πύλιουρι, Κηπαρό, Άγιος Βασίλειος, Κούδεσι και οι Λιάτες. Από την Χειμάρρα κατάγονται μεταξύ άλλων:
- Ο Τζώρτζ Τένετ, πρώην διευθυντής της CIA στις Ηνωμένες Πολιτείες.
- Ο βουλευτής, τρεις φορές χρυσός και μια φορά αργυρός Ολυμπιονίκης, Πύρρος Δήμας.
- Ο Σπύρος Μήλιος (1800-1880), στρατηγός, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης και πολιτικός.
- Ο Σπύρος Σπυρομήλιος (1864-1930), αξιωματικός της Ελληνικής Xωροφυλακής, ο οποίος ανακήρυξε την αυτονομία της περιοχής το 1914.


Η απελευθέρωση της Χειμάρρας

«Τη νύχτα του Σαββάτου 22 Δεκεμβρίου 1940, ελληνικά τμήματα εισέρχονταν στο κάστρο του Ελληνισμού της Ηπείρου, στην αδούλωτη Χιμάρα και προχωρούσαν προς το Σκουταρά όπου οι Ιταλοί θα προβάλουν σθεναρή αντίσταση. Ο Ελληνικός Στρατός εισήλθε στη Χιμάρα με οδηγούς πολλούς ντόπιους Έλληνες: Θανάσης Κούστας, Αντώνης Κοκκαβέσης, Σάββας Πρίφτης, Πολυμέρης Κολιάκης, Π. Μπολάνος, Ν. Μπελέρης, Γ. Δημογιάννης, Σ. Λυκόκας, Γ. Μπρίγκος, Γ. Δήμας, Δ. Ζώτος, Ν. Ντούκος, Γρ. Πρίφτης, Π. Γκόρος κ.α. Παράλληλα Χιμαριώτες πήραν τα όπλα και ενίσχυσαν δυναμικά τον Ελληνικό Στρατό στις επιχειρήσεις. Την Κυριακή το πρωί, μετά την πρώτη δοξολογία στην παλιά μονή του Αγίου Κοσμά, λαός και στρατός έψαλαν το «Χριστός Ανέστη» στους Άγιους Πάντες και ας ήταν παραμονές Χριστουγέννων. Ένας μεγάλος χορός αγκάλιασε ντόπιους και ελευθερωτές».πηγή
Απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Χατζηαντωνίου, Χιμάρα – Το άπαρτο κάστρο της Βορείου Ηπείρου, Διόρασις, 2002

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI