Την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας «και να τα καταφέρει παρά το γεγονός ότι θα γίνει μέσα στις χειρότερες συνθήκες οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής διάλυσης», εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.
Ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του, ενώπιον 3.400 αντιπροσώπων, περιέγραψε τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού, αλλά και την επίδραση που επιδιώκει να ασκήσει στις νέες συνθήκες, καθώς συνδύασε τον πολιτικό στόχο για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας με την ταυτόχρονη δράση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, τονίζοντας ότι «συγκροτούμε ένα κόμμα της κοινωνίας και όχι του κράτους και του συστήματος».
Ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, κατηγορώντας τον ότι ακολουθεί την γραμμή «ό,τι πουν οι δανειστές», ενώ προέβλεψε και νέα μείωση μισθών.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αφήνουμε πίσω μας τη γραφειοκρατία και τους μηχανισμούς» και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε ένα κόμμα που με έφοδο θα καταλάβει το κράτος, αλλά θέλουμε έναν κομματικό οργανισμό που η δομή του και οι διαδικασίες του να καθρεπτίζουν τον κόσμο της εργασίας και του μόχθου, θέλουμε ιδεολογική ηγεμονία στο λαό».
Μπορεί να μην έχουμε τη στήριξη των μέσων, την οικονομική δύναμη και τα μέσα των αντιπάλων μας, αλλά έχουμε τη δύναμη των ιδεών μας, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι από το σύστημα προπαγάνδας του μνημονιακού κατεστημένου, από αυτό το ενιαίο πια κέντρο εκδοτών, καναλαρχών και γραφείων επικοινωνίας των τριών μνημονιακών κομμάτων, το τελευταίο διάστημα εκπορεύεται το ίδιο μονότονο μήνυμα. Δηλαδή, πρόσθεσε, «αφού απέτυχαν να μας αντιμετωπίσουν με τις ανιστόρητες θεωρίες τους περί των δύο άκρων, σήμερα μας λένε πως θέλουμε να μοιάσουμε με κομμάτια του πολιτικού συστήματος που σήμερα καταρρέει και με τα κόμματα του χθες», διαβεβαιώνοντας ότι «ούτε ανακαίνιση κάνουμε, ούτε η νέα εκδοχή κάποιου άλλου κόμματος είμαστε. Δεν αντιγράφουμε κομματικά μοντέλα, ούτε καν τα δικά μας. Δε βαδίζουμε στη πεπατημένη».
Σε μια ιδιαίτερα μακρά αναφορά στο ΚΚΕ, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη θλίψη του και έθεσε πολλά ερωτηματικά για τη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ τονίζοντας, ότι «αν είχε διαφοροποιηθεί, έστω στα σημεία, την κρίσιμη περίοδο πριν τις εκλογές του Ιούνη, θα είχε γίνει πράξη η μεγάλη πολιτική ανατροπή προς όφελος των εργαζομένων και του λαού».
Για την μετεκλογική στάση του ΚΚΕ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πολλοί πιστέψαμε ότι, θα συνειδητοποιήσουν τη βαριά ευθύνη απέναντι στην ιστορία, απέναντι στο λαϊκό κίνημα, απέναντι στην ιστορία του ίδιου του ΚΚΕ, που ποτέ δεν έλειψε από τις μεγάλες μάχες του λαού μας, αλλά διαψευστήκαμε.
Μετά τις εκλογές, μας δίνουν την αίσθηση ότι όχι μόνο δεν επιλέγουν να πάρουν, με τις δικές τους διακριτές θέσεις και την ιστορικότητά τους, μέρος σε αυτή τη μεγάλη διαδικασία λαϊκής χειραφέτησης και πολιτικής ανατροπής που λαμβάνει χώρα στο τόπο μας, αλλά επιλέγουν να στέκονται απέναντι».
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης την ενόχλησή του, γιατί όπως είπε «μας ενοχλεί και μας πονά ακόμα περισσότερο να βλέπουμε τον κ. Στουρνάρα, τον κ. Σαμαρά και τους βουλευτές της πλειοψηφίας, να χειροκροτούν μέσα στη βουλή την κυρία Παπαρήγα» και πρόσθεσε ότι «ακόμα και αν η ηγεσία του ΚΚΕ φαίνεται να μην κατανοεί την ιστορική περίοδο που διανύουμε, εμείς από τη μεριά μας θα επιμείνουμε- πρέπει να επιμείνουμε - στη γραμμή της ενότητας των δυνάμεων της αριστεράς, στη γραμμή της ενότητας των λαϊκών δυνάμεων».
Ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ , τους ζήτησε να συμβάλλουν «στους κοινούς ταξικούς αγώνες, σε ένα μέτωπο κοινωνικό και πολιτικό, σε ένα μέτωπο λαϊκής ενότητας για να αποκρούσουμε τη βαρβαρότητα του μνημονίου».
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι χαμένοι θα είναι για μια ακόμα φορά τα ασφαλιστικά ταμεία, η περιουσία των οποίων απειλείται και με δεύτερο δραστικό κούρεμα και λεηλασία, ενώ προέβλεψε ότι «θα έρθουν τα νέα μέτρα για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις πείνας». Εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης ο κ.Τσίπρας είπε ότι «στη πραγματικότητα δε κυβερνά, παριστάνει ότι κυβερνά» καθώς ακολουθεί πιστά την γραμμή «ό,τι πουν οι δανειστές».
Ο κ. Σαμαράς , είπε ο κ. Τσίπρας, «παριστάνει τον πρωθυπουργό, έχοντας παραδώσει τα κλειδιά στην τρόικα και οι υπουργοί, όπως και οι ίδιοι ομολογούν, απλά καλούνται να υπογράψουν διατάγματα και νόμους που άλλοι ετοιμάζουν».
Το σχέδιο οργανωτικής ανασυγκρότησης
Ένα «φορέα πλουραλιστικό, που σέβεται τις διαφορετικές ιδεολογικές και ιστορικά διαμορφωμένες ευαισθησίες, που αναγνωρίζει τη δυνατότητα ύπαρξης διαφορετικών πολιτικών εκτιμήσεων και δίνει έδαφος να καλλιεργηθούν απρόσκοπτα», περιέγραψε η Σοφία Σακοράφα με την εισήγησή της για τα οργανωτικά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κ. Σακοράφα είπε ότι η Κεντρική Επιτροπή, το όργανο που θα καθοδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο της άνοιξης, θα αποτελείται από 301 μέλη. Από αυτά, τα 226 (75%+1) θα εκλεγούν απευθείας από τη Συνδιάσκεψη και τα 75 (25%) θα υποδειχθούν από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Με βάση την εισήγηση: Βασικό οργανωτικό κύτταρο είναι η Οργάνωση, στον τόπο κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης. Κυρίαρχο όργανο της Οργάνωσης είναι η Γενική Συνέλευση των μελών. Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται τακτικά ανά μήνα ή έκτακτα. Η Γενική Συνέλευση εκλέγει Γραμματεία, ως εκτελεστικό όργανο. Η Γραμματεία εκλέγει Γραμματέα ή Συντονιστή. Στους νομούς (νομαρχιακές ενότητες), συγκροτείται νομαρχιακό όργανο (νομαρχιακή επιτροπή). Το νομαρχιακό όργανο συγκροτείται από συνδιάσκεψη εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις Οργανώσεις με μέτρο που θα καθορισθεί από την Κεντρική Επιτροπή στην πρώτη της Συνεδρίαση. Εκλέγει Γραμματεία και Γραμματέα.
Σε καθεμιά από τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας, συγκροτείται περιφερειακό όργανο, με συντονιστικές και συμβουλευτικές αρμοδιότητες. Αναφερόμενοι, πάντα, στη μεταβατική φάση από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη έως το Ιδρυτικό Συνέδριο, είναι σαφές ότι την κεντρική πολιτική ευθύνη για τη συνολική δράση του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ έχει το Κεντρικό Όργανο. Αυτό αφορά και την κοινοβουλευτική ομάδα του φορέα.
ΝΔ: «Σήμερα, γεννήθηκε επισήμως το κόμμα της δραχμής», σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ
«Σήμερα είναι η ιστορική ημέρα της προσπάθειας να ενωθούν η συνιστώσα που ονειρεύεται τη δραχμή και τη χρεοκοπία, η συνιστώσα που απειλεί με λιντσάρισμα βουλευτές, αλλά και ξένους επενδυτές, η συνιστώσα που υποστηρίζει την τρομοκρατία και τους κουκουλοφόρους, η συνιστώσα που φαντασιώνεται την Ελλάδα με κατοίκους μόνον λαθρομετανάστες, η συνιστώσα των εργατοπατέρων του κρατισμού, η συνιστώσα που ονομάζει τα Σκόπια "Μακεδονία"», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, σχετικά με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του κόμματός του. Και καταλήγει: «Ο κ. Τσίπρας σήμερα ζει το όνειρό του, γεννήθηκε επισήμως το κόμμα της δραχμής».
ΚΚΕ: Ο Αλ. Τσίπρας αντιγράφει ανερυθρίαστα το ΠΑΣΟΚ
«Αποτελεί πρόκληση η ομιλία του κ. Τσίπρα» αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος, υπογραμμίζοντας πως «αντιγράφει ανερυθρίαστα το ΠΑΣΟΚ, που όσο έστριβε πιο δεξιά τόσο πιο πολύ επετίθετο κατά του ΚΚΕ».
«Τα επιχειρήματά τους δείχνουν την ιδεολογική τους στειρότητα» σχολιάζει το ΚΚΕ τονίζοντας πως «ας καταλάβουν ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να υποκύψει στον ευρωενωσιακό μονόδρομο».
«Δεν πρόκειται να εξαργυρώσει με υπουργεία και θεσούλες τους αγώνες του, το αίμα των αγωνιστών του, την προσφορά του στην εργατική τάξη και στο λαό και να παραιτηθεί από το σοσιαλισμό που είναι αναγκαίος και επίκαιρος», καταλήγει το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου