Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Eπιστολή Ζέρβα σε Μπουτάρη.


Σύλλογος Εργαζομένων Συνδέσμου Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης
Φράγκων 6-8
Τηλ. 2310508800
Φαξ. 2310508787
Πληρ. κ. Ζέρβας Κων/νος
Κιν. 6948388944


Θεσσαλονίκη   
17-12-2012


Προς: Δήμαρχο Θεσσαλονίκης
 κ. Γιάννη Μπουτάρη



κύριε Δήμαρχε,

Σχετικά με τη δημιουργία μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Σίνδο την οποία εξαγγείλατε μέσω των δημοσιευμάτων των εφημερίδων της 8/12/2012 αλλά και των αναρτήσεων στον ηλεκτρονικό τύπο, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι αποκλειστικός Φορέας Σχεδιασμού και Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο Νομό μας έως σήμερα είναι ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης και μετά τη ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης του νέου Φορέα (ΦοΔΣΑ) σύμφωνα με το ΦΕΚ 1908Β’/15-6-2012 θα είναι ο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.
Μιλώντας για ολοκλήρωση των διαδικασιών οφείλουμε να αναφερθούμε στο γεγονός ότι ενώ οι 38 Δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν εκλέξει τους αντιπροσώπους τους, καθυστερεί η πρόσκληση από τον πλειοψηφόντα σύμβουλο του Δήμου σας προκειμένου να εκλεγεί ο Πρόεδρος και η Εκτελεστική Επιτροπή του Περιφερειακού ΦοΦΣΑ όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ στις 5/12/2012, η οποία αφορά την προκήρυξη τεσσάρων διαγωνισμών για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στο νομό Αττικής, «οι διαγωνιστικές διαδικασίες επιτρέπουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες που καλύπτουν τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών στόχων και η ανοιχτή τεχνολογία ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό». Βάσει αυτής της ανακοίνωσης λοιπόν δεν μπορούμε να μιλάμε και να προτείνουμε αποκλειστικά μία τεχνολογία, αυτή της καύσης των απορριμμάτων, αλλά να είμαστε δεκτικοί σε όλες τις τεχνολογίες με κυρίαρχη αρχή τον περιορισμό του συνολικού όγκου των αποβλήτων μέσω της επαναχρησιμοποίησης, της ανάκτησης υλικών και της ανακύκλωσής τους. (ΚΥΑ 509102727/2003).
Ο Σύλλογος Εργαζομένων Συνδέσμου ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκη έχει την υποχρέωση να θέσει το θέμα της πορείας κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) ΒΔ Πολεοδομικού Συγκροτήματος Ν. Θεσσαλονίκης στην επιστολή αυτή εκφράζοντας τη θετική γνώμη του για τη θέση που πήρατε υπέρ του ΣΜΑ αλλά και να ζητήσει απόφαση του Δημοτικού σας Συμβουλίου για το θέμα αυτό τονίζοντας για ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα κατασκευής του έργου.
Θα πρέπει να ενεργήσουμε σε κοινή βάση για να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν τόσο τα έργα του Περιφερειακού Σχεδιασμού όσο και τα έργα που προβλέπονται στο νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό. Στο σημείο αυτό να γνωστοποιήσουμε ότι ο Σύνδεσμος ως αποκλειστικός φορέας ΦοΔΣΑ που μπορεί να συνδέσει τον τωρινό με τον νέο Σχεδιασμό σε επίπεδο Περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια, οργάνωσε με επιτυχία ημερίδα διαλόγου στις 15/11/2012 με θέμα την έναρξη του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Κεντρικής Μακεδονίας.
Θεωρούμε ότι κάνοντας αναφορά στη στρατηγική ενός ΦοΔΣΑ, αναφερόμαστε στην έννοια της αποκλειστικότητας του φορέα (ΦοΔΣΑ) πάνω στα θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων που σκοπό έχει την οικονομία χρόνου και τον καλύτερο σχεδιασμό των έργων από μηδενική βάση μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Όλες οι υπόλοιπες δηλώσεις περί δημιουργίας ΧΥΤΑ ή γενικότερα έργων διαχείρισης απορριμμάτων με αρμόδιο φορέα τους Δήμους είναι θεωρίες ανυπόστατες και υπόλογες απέναντι στους Έλληνες φορολογούμενους.
Να τονίσουμε ότι ο Σύλλογος έχει πάρει θέση υπέρ της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων και μάλιστα έχει διαχωρίσει τη θέση του από την ομοσπονδία αλλά με όρους αδιαπραγμάτευτους για τους πολίτες και εργαζομένους, όπως:
1.      Η υλοποίηση των έργων να γίνονται με κύριο των έργων το ΦοΔΣΑ και όχι μέσω ΣΔΙΤ
2.      Η ενεργειακή αξιοποίηση να περιλαμβάνει τα υπολείμματα τα οποία θάβονται μέχρι σήμερα και όχι τα απορρίμματα
3.      Να μην προτείνεται μια τεχνολογία αλλά να ξεχωρίζει η καλύτερη και πιο συμφέρουσα   
Προτείνουμε κ. Δήμαρχε ο καθένας από εμάς να ασχοληθεί με το δικό του αντικείμενο το οποίο αδιαμφισβήτητα είναι εκτεταμένο και μαζί, με συντονισμένες κινήσεις να αντιμετωπίσουμε το θέμα της οργάνωσης της διαχείρισης απορριμμάτων και της υλοποίησης των δυο εργοστασίων ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων στον Άγιο Αντώνιο και στη Μαυροράχη όπως προβλέπονται από τον ΠΕΣΔΑ και για τα οποία έχουν ήδη δαπανηθεί χρηματικά ποσά.
Σχέδια για κατασκευή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων εκτός πλαισίου ΠΕΣΔΑ σε μια πόλη όπως τη Θεσσαλονίκη του 1.000.000 κατοίκων ακόμη και μέσω ΣΔΙΤ δεν πρέπει να δεσμεύουν κανένα Δήμαρχο ή πολιτικό παράγοντα του τόπου και να μην εξαγγέλλονται πολιτικές δεσμεύσεις σε καιρούς που οι πολίτες ούτε τα λεφτά τους θέλουν να πάνε χαμένα ούτε και έχουν για να τα επενδύσουν σε φαντασιακά εργοστάσια καύσης απορριμμάτων.
Αυτό λοιπόν που πρέπει να εξαγγείλετε, ως δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου της Περιφέρεια, είναι η άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για την σύσταση του νέου Φορέα (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ισχυρός οργανισμός που θα υλοποιεί τον ΠΕΣΔΑ, θα είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και θα λειτουργεί ως θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.



Για το Δ.Σ.

     Ο Πρόεδρος                                                Ο Γ. Γραμματέας



Ζέρβας Κωνσταντίνος                                  Παναγιωτίδης Λεόντιος

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI