BLOG TSOUNAMI:"γιά τεχνικούς λόγους δεν κατέστη δυνατό να παρουσιάσουμε την ομιλία του Κ. Στεφανίδη σε βίντεο.
Διαβάστε την όμως όπως ακριβώς ειπώθηκε".
Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας
Αν δεν ήταν ο κος Παράσχου να αναφερθεί στον πρόεδρο ΔΣ, ενδεχόμενα να πίστευε κανείς ότι το 2011 πέρασε χωρίς να γίνουν Δημοτικά Συμβούλια και χωρίς προεδρείο. Η έλλειψης συνεργατικότητας και συμμετοχικότητας είναι χαρακτηριστικό αυτής της διοίκησης, γι’ αυτό και υπάρχουν και τέτοιοι αποκλεισμοί.
Γνωρίζω ότι κουραστήκατε, γι’ αυτό δεν θα μακρηγορήσω, θα είμαι πολύ συνοπτικός αν και είχα ετοιμάσει 3 σελίδες με το έργο του Προεδρείου του ΔΣ για το 2011. Το 2011 διαχειρίστηκα μαζί με τους ικανότατους συνεργάτες μου – υπαλλήλους του προεδρείου – όλα τα θέματα που πέρασαν από το ΔΣ. Συμβάλαμε όσο μπορούσαμε στο φιλτράρισμα και την σωστή προώθηση των αποφάσεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Δύσκολο έργο, αφού χρειάζεται γνώσεις, εμπειρία και πολύ διάβασμα. Θεωρώ όμως ότι το σημαντικότερο πράγμα που πετύχαμε είναι να λειτουργήσει σωστά το διευρυμένο Δημοτικό Συμβούλιο που αποτελείται από 33 Συμβούλους, 8 πρόεδρους τοπικών Συμβουλίων και 6 Δημοτικές παρατάξεις. Παρά τους όποιους διαξιφισμούς ή διχογνωμίες και αν προέκυψαν, η λειτουργία ήταν άμεμπτη, χάρη στην αξιοπρεπή στάση όλων των Δημοτικών Συμβούλων, αλλά και χάρη στον νέο κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Η κα Παπαμιχαήλ, ο κος Ζαβέρκος και εγώ εργαστήκαμε πολλές ώρες, έχοντας την βοήθεια των ικανότατων συνεργατών του γραφείου μας, αφήσαμε πίσω τις οποιεσδήποτε προσωπικές επιδιώξεις και ρεβανσισμούς και προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο έναν ολοκληρωμένο κανονισμό. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι τον αποδέχθηκαν και σήμερα το δημοτικό συμβούλιο λειτουργεί άψογα και δημοκρατικά.
Επίσης σημαντικό έργο ήταν ότι διαχειριστήκαμε την ίδρυση της «Επιτροπής Διαβούλευσης», ένα σημαντικότατο συμβουλευτικό όργανο – εργαλείο, το οποίο ακόμα δεν το έχει αξιοποιήσει η δημοτική αρχή. Δυστυχώς το 2011 δεν καταφέραμε ως δημοτικό συμβούλιο να εκλέξουμε τον «συμπαραστάτη του Δημότη», αλλά η διοίκηση δεν είχε την διάθεση να επαναφέρει το θέμα για ψήφιση παρά τις επίμονες εκκλήσεις μου.
Τέλος θα αναφέρω ότι με δική μου πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το ιατρείο κατά του καπνίσματος στο οποίο συμμετείχα και εγώ ως γιατρός και πρέπει να αναφέρω ότι αρωγός στην προσπάθεια μου ήταν ο κος Βασιλειάδης. Το κοινωνικό φαρμακείο είναι και αυτό δική μου πρωτοβουλία και περιμένω από την κα Φαρίνη να το ολοκληρώσει. Σήμερα άκουσα ότι η «Ομάδα Πρωτοβουλίας» ξεκίνησε ένα Κοινωνικό Φαρμακείο και τους πληροφορώ ότι σ’ αυτήν την προσπάθεια θα είμαι συνεργός, γιατί είναι κάτι που το χρειάζεται ο τόπος μας – οι δημότες μας.
Θα ήθελα να αναφερθώ για λίγο στην διαδικασία. Πριν από πολλά χρόνια όταν ήταν Δήμαρχος Μηχανιώνας ο κος Μαυρομάτης, του πρότεινα και το προτείνω σήμερα η εκάστοτε διοίκηση να εκδίδει ένα μικρό βιβλίο σε μορφή έντυπου με μικρό κόστος ή ηλεκτρονικού αρχείο, το οποίο θα μπορεί ο κάθε πολίτης να το προμηθευτεί και να το μελετήσει. Σ’ αυτό το βιβλίο θα μπορούσε ο δήμαρχος να κάνει μια γενική αναφορά και οι αντιδήμαρχοι να εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και να απαριθμήσουν τι μπόρεσαν να πετύχουν.
Ο λόγος στον απολογισμό πεπραγμένων θα πρέπει να δίνεται κυρίως στους δημότες και λιγότερο στους αιρετούς. Αντίθετα με αυτό που συμβαίνει σήμερα. Όλοι μαζί συμπολίτευση και αντιπολίτευση, θα πρέπει να απαντήσουμε γιατί «δεν έγινε το συγκεκριμένο έργο» ή «γιατί έγινε με αυτό τον τρόπο». Να γίνει δηλαδή ουσιαστικός έλεγχος αν το 2011 έγινε χρηστή και δίκαιη διαχείριση των χρημάτων των δημοτών.
Αυτά που ακούσαμε σήμερα ήταν αρκετά αντιφατικά. Από την μια ο αντιδήμαρχος οικονομικών λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα και από την άλλη ακούμε τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων να παραθέτει ένα πίνακα με μια πλειάδα προμηθειών και μελετών. Νομίζω ότι οι δημότες σήμερα θα έπρεπε να ρωτούν και αισθάνομαι ότι εκφράζω την πλειοψηφία των δημοτών:
α) τι παρεμβάσεις έκανε ο αντιδήμαρχος οικονομικών για να αυξηθεί η ρευστότητα στον Δήμο μας;
β) τι έκανε για να παρακάμψει την κρατική γραφειοκρατία που είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη του Δήμου, και να προχωρήσουν τα διάφορα έργα, όπως το λιμενικό γραφείο το οποίο λιμνάζει εδώ και 2 χρόνια και στερεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τον δήμο μας;
γ) τι κίνητρα έδωσε ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης για να αυξηθεί η επιχειρηματικότητα και γιατί έβαλε τόσα λουκέτα στις επιχειρήσεις;
δ) γιατί δεν διεκδίκησε τα τουριστικά ακίνητα και συγκεκριμένα τα κάμπινγκ από τον ΕΟΤ, όπως έκαναν άλλοι δήμοι που πέτυχαν να αυξήσουν την περιουσία τους;
δ) ποιες ήταν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της διοίκησης;
Έχω βαρεθεί να ακούω εδώ και 2 χρόνια ότι δεν έχουμε χρήματα. Έχω βαρεθεί να βλέπω να κάνουμε μια απλή διαχείριση των χρημάτων που παίρνουμε από το κράτος μας και να μην κάνουμε τίποτε για να φέρουμε περισσότερα χρήματα στον τόπο μας μέσα από την ανάπτυξη. Έχω βαρεθεί να ζητάμε συνεχώς περισσότερα χρήματα από τους δημότες, που πλέον δεν έχουν και δεν μπορούν να τα δώσουν.
Ευχαριστώ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου