Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Σε ένα απέραντο χυτήριο έχει μετατραπεί η Περαία, καθώς τα μέλη ενός μεγάλου καταυλισμού Ρομά λιώνουν διάφορα υλικά, προκειμένου να εκμεταλλεύονται πολύτιμα μέταλλα, και επεμβαίνουν στις κολόνες της Δ.Ε.Η. για να τροφοδοτούν με ρεύμα τις εγκαταστάσεις τους.
Η περιοχή, η οποία θυμίζει πλέον σκουπιδότοπο, πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί μεγάλη εστία μόλυνσης, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, έχει μεταβληθεί σε κέντρο πυρκαγιών, για τις οποίες υπάρχει ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος να επεκταθούν, κατακαίοντας τα πάντα στο διάβα τους.
(Ο καταυλισμός)
Βάζουν φωτιές καθημερινά
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι τα μέλη του καταυλισμού κάνουν καύση υλικών καθημερινά, ρίχνοντας στην πυρά οτιδήποτε περιέχει μέταλλο, όπως στρώματα και λάστιχα.
Οι κλήσεις στην Πυροσβεστική είναι καθημερινές, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα καθώς -και ένεκα της έλλειψης οχημάτων- καλείται μόνιμα να απασχολεί τουλάχιστον ένα όχημα, μην μπορώντας να ανταποκριθεί σε άλλα περιστατικά.
Το φαινόμενο έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις: Φέτος λίγο έλειψε να υπάρξει μεγάλη καταστροφή αφού οι πυρκαγιές ξέφυγαν από τον έλεγχο και επεκτάθηκαν απειλώντας κατοικίες και χωράφια. Τα πράγματα θα είχαν τραγική εξέλιξη αν δεν είχαν σπεύσει στο σημείο άντρες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι πρόλαβαν να κατασβήσουν τη φωτιά την τελευταία στιγμή.
(Επί το έργον...)
Οι επικεφαλής του σώματος βρίσκονται πλέον σε απόγνωση καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο διοικητής της 2ης Ε.Μ.Α.Κ. Θεσσαλονίκης, έφτασε στο σημείο να αποστείλει αναφορά τόσο στο Δήμο όσο και στον εισαγγελέα, ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους ώστε το πρόβλημα να επιλυθεί.
«Αυτό γίνεται τα τελευταία 10 χρόνια. Έχει τύχει να πάμε τέσσερις φορές σε μία ημέρα. Καίνε λάστιχα, στρώματα, οτιδήποτε έχει σύρμα και καλούν την πυροσβεστική να σβήσει τις φωτιές. Παίρνουν τα σύρματα και τα πουλάνε. Μετά από δύο ώρες ξαναβάζουν φωτιά και πάλι τα ίδια. Κάποιες φορές βάζουν φωτιές επίτηδες για να πάμε, να σβήσουμε τη φωτιά και τους βάλουμε νερό σε βαρέλια. Αν μάλιστα δεν έχουν καεί καλά τα λάστιχα ώστε να πάρουν τα σύρματα, τότε μας πετάνε πέτρες για να φύγουμε», αναφέρει ένας πυροσβέστης μιλώντας στη zougla.gr.
Κρανίου τόπος
Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που παρουσιάζει η ηλεκτρονική εφημερίδα, μιλούν από μόνα τους.
Πόρτες, σίδερα και λάστιχα είναι μερικά από τα αντικείμενα τα οποία «διακοσμούν» την ευρύτερη περιοχή της Περαίας, η οποία αν και αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης, οι αρμόδιοι φορείς φέρονται να την έχουν «αφήσει στην μοίρα της».
Η περιοχή μοιάζει με βραζιλιάνικη φαβέλα, ερημωμένη και μαραζωμένη.
(Ένας απέραντος σκουπιδότοπος)
Κάτοικοι, μιλώντας στη zougla.gr, καταγγέλλουν την αδιαφορία των φορέων, οι οποίοι αν και γνωρίζουν το πρόβλημα, τηρούν ρόλο παρατηρητή, κάνοντας τα «στραβά μάτια», με σκοπό, όπως λένε, την αποδοχή κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη «φιλοξενία» του καταυλισμού.
Όταν μάλιστα κάποιοι εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, ενημερώθηκαν από τους τοπικούς άρχοντες ότι θα πρέπει να ηρεμήσουν και να μάθουν να συμβιώνουν με αυτόν.
«Κάποτε είχαν μπει στο χωράφι μου και κλέβανε σταφύλια. Τους πήρα χαμπάρι και πήγα να δω τι συμβαίνει. Τότε μου είπαν σήκω φύγε γιατί αλλιώς μπορεί να μην γυρίσεις σπίτι σου. Πήγα στον δήμαρχο, του εξήγησα το πρόβλημα και μου είπε θα μάθετε να ζείτε με αυτούς», αναφέρει ένας κάτοικος χαρακτηριστικά.
Προσοχή, ρεύμα!
Τα παράδοξα όμως δεν σταματούν εδώ. Το καθεστώς ατιμωρησίας και ιδιότυπης ασυλίας κάτω από το οποίο τελούν, επέτρεψε στα μέλη του καταυλισμού να επέμβουν ακόμα και στις κολώνες της Δ.Ε.Η. συνδέοντας (παράνομα) καλώδια ώστε να τροφοδοτήσουν με ρεύμα τις εγκαταστάσεις τους.
Τα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό έχουν μετατραπεί σε ρευματοφόρες επιφάνειες αφού τα ηλεκτρικά καλώδια, τα οποία βρίσκονται κατά μήκος των χωραφιών, είναι «γυμνά» χωρίς να τηρείται κανένας κανόνας ασφαλείας.
(Οι παρεμβάσεις στις κολόνες της ΔΕΗ)
«Καθώς κατευθυνόμουν προς τον καταυλισμό ώστε να σβήσω τη φωτιά, με χτύπησε το ρεύμα. Μετά είδα ότι τα καλώδια ήταν γυμνά και βρίσκονταν κάτω από τα χόρτα. Ξεκινούν από ένα κεντρικό και χωρίζονται μέσα στα χωράφια προς διάφορες κατευθύνσεις», περιγράφει ένας πυροσβέστης ο οποίος κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του.
Αν και η Δ.Ε.Η. είχε παλαιότερα απομακρύνει την αυθαίρετη ηλεκτρική παροχή του καταυλισμού, τα μέλη της επιχείρησαν -και τα κατάφεραν- να την ξανασυνδέσουν. Τραγικός απολογισμός ένας άνθρωπος, ο οποίος στην προσπάθεια του να συνδέσει το ρεύμα, έχασε την ζωή του.
*Σημείωση Τσουνάμι:Για το ρεπορτάζ μας ενημέρωσε η αναγνώστρια Maria Par.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου