Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα.


του Κ.Στεφανίδη
Δυσάρεστη αλλά αναμενόμενη ήταν η είδηση ότι μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ τα φιλέτα-ακίνητα που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου μας και συγκεκριμένα το κάμπινγκ της Επανομής, το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας και το οικόπεδο της ΕΡΤ στα Τσαϊρια της Περαίας. Η διοίκηση του δήμου μέσω του δημάρχου αρκέστηκε να χαρακτηρίσει την απόφαση ότι είναι «γραμμένη στο πόδι», ενώ ο πρώην αντιδήμαρχος ανάπτυξης προσπάθησε να αποποιηθεί κάθε ευθύνης μέσω των blogs.

Όμως η δημοτική αρχή δεν δικαιούται να μη γνωρίζει τι επρόκειτο να γίνει, ιδιαίτερα όταν τους είχα προειδοποιήσει επανειλημμένα πολλούς μήνες πριν και δεν δικαιούται να μη προσπαθήσει να αποτρέψει αυτήν την εξέλιξη. Δεν επιτρέπεται δε να μη παίρνει θέση και να μη ξεμπροστιάζει το κύριο διαστρεβλωτή της αλήθειας, αυτόν που κάποτε εμπιστεύτηκε την ανάπτυξη του δήμου μας και ευθύνεται για όλες αυτές τις λανθασμένες επιλογές της διοίκησης. Όχι μόνο δεν προέβλεψε όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα, αλλά δεν έκανε καμιά προσπάθεια να αποτρέψει αυτήν την πιθανότητα. Αντίθετα μαζί με κάποιους διέψευδαν ή χλεύαζαν και προκλητικά αγνόησαν τα παρακάτω ντοκουμέντα: 

1ον Στις 25-5-2012 με Αρ. Πρωτ.: 14365 έστειλα επιστολή στον δήμαρχο (μπορείτε να δείτε ολόκληρη την επιστολή κάνοντας κλικ εδώ) στην οποία μεταξύ άλλων του έγραφα: «Στην έκταση «τσαΐρι Περαίας» υφίσταται έκταση 600 στρεμμάτων του Ελληνικού δημοσίου η οποία μαζί με την έκταση των κεραιών της ΕΡΤ έχουν περιέλθει στην «ειδική γραμματεία αποκρατικοποιήσεων» του Υπουργείου Οικονομικών η οποία έχει αναθέσει την μελέτη αξιοποίησης τους στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος η οποία με την σειρά της την έχει αναθέσει στην Τράπεζα Αττικής. Αν υπάρξει θετική αξιολόγηση της πρότασης της Τράπεζα Αττικής, η έκταση θα περάσει στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» το οποίο λειτουργεί με το ειδικό καθεστώς του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι αν επενδυτικά παρουσιαστεί ενδιαφέρον θα μπορούσε να απορροφήσει και την έκταση που είναι περιουσία του Δήμου Θερμαϊκού (έναντι χρεών του) και να την αξιοποίηση όπως αυτό νομίζει χωρίς να αποδώσει τα αναλογούντα στον Δήμο. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό θα ήταν τραγικό για τον Δήμο, και η Διοίκηση θα έχει τεράστιες ευθύνες. Η πρότασή μου είναι να έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία με την Τράπεζα Αττικής, ώστε η οποιαδήποτε πρόταση να συντονίζεται με τις προτάσεις μας για την αξιοποίηση της περιοχής ή ακόμα καλύτερα άμεσα να προβούμε στην αξιοποίηση της περιοχής αυτής»

2ον Τον Ιούλιο του 2012 στην τοπική εφημερίδα «ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ-ΝΕΤ» (μπορείτε να δείτε την εφημερίδα κάνοντας κλικ εδώ) ο δημοσιογράφος κος Παγώνης Απόστολος πρόβαλε στην 1η σελίδα το θέμα «Χάθηκε η ευκαιρία αξιοποίησης των κάμπινγκ του ΕΟΤ σε Αγία Τριάδα και Επανομή» και αναφερόταν στην αδιαφορία της διοίκησης του Δήμου η οποία δεν διεκδίκησε τα συγκεκριμένα ακίνητα του ΕΟΤ από την τότε ΕΤΑΔ. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι 56 δήμοι διεκδίκησαν και πήραν 83 ακίνητα του ΕΟΤ. Πιθανολογώ ότι αν ο δήμος είχε διεκδικήσει τότε τα κάμπινγκ, η παραχώρηση αυτή θα ήταν εύκολη, αφού υπήρχαν ήδη δυο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επέστρεφαν το κάμπινγκ στον τέως δήμο Επανομής. Αποδείχθηκε ότι η διοίκηση του Δήμου μας «αγρόν αγόραζε»



3ον Στις 6 Σεπτεμβρίου 2012 σ’ ένα άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στα τοπικά blogs με τίτλο «Πόσο τολμηροί μπορούμε να γίνουμε;» (δείτε ολόκληρο το κείμενο εδώ) είχα επισημάνει την ανάγκη «να περάσουν άμεσα στην περιουσία και την διαχείριση των Δήμων oι περιουσίες της Κτηματικής Υπηρεσίας, του ΕΟΤ και άλλων κρατικών φορέων» και ότι η δημοτική αρχή πρέπει άμεσα «να αξιοποιήσει την μεγάλη ακίνητη περιουσία που διαθέτει ο ίδιος ο Δήμος αλλά και των ακινήτων της Κτηματικής Υπηρεσίας και του ΕΟΤ. Η αξιοποίηση των ακινήτων θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα αυξήσει τα έσοδά του δήμου από τα ενοίκια και θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα της περιοχής. Εκτός φυσικά από τη πολιτική βούληση χρειάζεται και ένα διοικητικο-οικονομο-νομικό πλαίσιο, που σε γενικές γραμμές υπάρχει στον δήμο μας, αλλά μπορεί να βελτιωθεί. Υπάρχουν επίσης και έτοιμες – ώριμες μελέτες για ορισμένα ακίνητα, όπως και κάποια πολύ προνομιακά ακίνητα για τα οποία ήδη έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον. Άμεση προτεραιότητα λοιπόν της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία business plan γι’ αυτά. Η δημοτική αρχή πρέπει να κινηθεί αστραπιαία, πριν οι δανειστές του κράτους μας βάλουν χέρι και στην δημοτική περιουσία». Επίσης στο τέλος του άρθρου τόνισα ότι «Το μέλλον του Δήμου μας θα είναι ζοφερό αν κάποιοι δεν μπορέσουν να ξεπεράσουν την απλή διαχειριστική τακτική τους. Η διοίκηση μας πρέπει να είναι σε θέση να προβλέπει το μέλλον, να διοικεί σωστά και να προσαρμόζεται στις συνθήκες που διαμορφώνονται κάθε φορά».
Όλα τα παραπάνω τα έγραψα όσο ήμουν μέλος της Διοίκησης και μάλιστα Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Λίγες μέρες μετά ανεξαρτητοποιήθηκα από την παράταξη που δημιουργήσαμε προεκλογικά, γιατί όταν κερδίσαμε τις εκλογές ο δήμαρχος χάραξε μια πολιτική με την οποία ποτέ δεν συμφώνησα. Μιας διαχειριστικής πολιτικής της φτωχής κρατικής επιδότησης και έρμαια του κυβερνητικού κρατισμού. Μιας πολιτικής που ποτέ δεν αξιοποίησε το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου, είτε υπαλλήλους, είτε εκλεγμένους, είτε εθελοντές δημότες. Μιας πολιτικής που στον βωμό της «διατήρησης των ισορροπιών» δημιούργησε «κλίκες» και συστήματα αντίθετων δυνάμεων με αντίρροπους ρόλους, σκοπούς και προοπτικές, που οδήγησε στη διάσπαση της ομάδας.
Η δημοτική αρχή έτσι όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα δείχνει ανίκανη να συγκρουστεί με τον αντι-αναπτυξιακό κρατισμό στην λειτουργία των Δήμων και δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να εκπληρώσει τα όνειρα και οι φιλοδοξίες των δημοτών. Μια δημοτική αρχή που «άγεται και φέρεται» υπό το καθεστώς πανικού, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς όραμα, ενώ οι οποιεσδήποτε φιλότιμες προσπάθειες κάποιων αντιδημάρχων δεν φτάνουν να περισώσουν την αξιοπιστία της.
Πίστευα και πιστεύω ακράδαντα ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι δήμαρχοι πρέπει να είναι μπροστάρηδες και να διεκδικούν το αυτονόητο από το κράτος. Να διεκδικούν με δυναμισμό δίπλα στους δημότες, όχι με συνδικαλιστική συμπεριφορά, αλλά με επιχειρήματα. Δημάρχους που να μας εμπνέουν, να πείθουν με την σοβαρότητα και την αποφασιστικότητά τους, να θέτουν κανόνες και στόχους και να τους πετυχαίνουν βάζοντας τάξη στο Δήμο τους. Δημάρχους που να αξιοποιούν και να συντονίζουν όλο το ανθρώπινο δυναμικό, να αξιοποιούν την κάθε σπιθαμή της δημοτικής ακίνητης περιουσίας. Δημάρχους που να προηγούνται των εξελίξεων και όχι να τρέχουν πίσω από αυτές. Δημάρχους αισιόδοξους, καινοτόμους, πρωτοπόρους, δημιουργικούς, αποτελεσματικούς και κυρίως μεγαλόψυχους.

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI