Ένας αγώνας διαφορετικός θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2013 στις 5 το απόγευμα στο γήπεδο της Καλαμαριάς, με διοργανωτές την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και τον Απόλλων 1926, μεταξύ των παλαιμάχων της Εθνικής Ομάδας Euro 2004 και της μεικτής Ποντίων Παλαιμάχων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
Οι παλαίμαχοι της Εθνικής Ομάδας του Euro 2004, με προπονητή τον Γιάννη Τοπαλίδη, θα είναι, οι Αντώνης Νικοπολίδης, Κώστας Χαλκιάς, Νίκος Νταμπίζας, Άγγελος Μπασινάς, Γιάννης Γκούμας, Τραϊνός Δέλλας, Μιχάλης Καψής, Ντέμης Νικολαΐδης, Στέλιος Βενετίδης, Βασίλης Λάκης, Ζήσης Βρύζας, Θόδωρος Ζαγοράκης και Γιώργος Γεωργιάδης.
Την Μεικτή Ποντίων παλαιμάχων, αποτελούν δόξες του παρελθόνος από την ΑΕΚ, Απόλλων Καλαμαριάς, Άρη, Δόξα Δράμας, Ηρακλή, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Πιερικό, με προπονητή των Χρήστο Τερζανίδη και είναι. Ονούφριος Σιαμίδης, Παναγιώτης Μαυρίδης, Δημήτρης Μαυρογενίδης, Νίκος Παπαδόπουλος, Νίκος Φυτανίδης, Κούλης Καραταΐδης, Γιάννης Δημητριάδης, Λάκης Σημαιοφορίδης, Κυριάκος Αλεξανδρίδης, Αλέξανδρος Αλεξανδρίδης, Άνθιμος Χατζημωυσιάδης, Σάββας Κωφίδης, Κώστας Λαγωνίδης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Νίκος Σακελλαρίδης, Νίκος Σαμλίδης, Θόδωρος Τσολερίδης και Θεόδωρος Ζελελίδης.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο ημίχρονο του αγώνα θα γίνει η απονομή του πρωταθλητή στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, για την άνοδό του στην Football League.
Δήλωση Γιώργου Παρχαρίδη
Δηλώσεις Γιώργου Παρχαρίδη
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ομότιμος καθηγητής ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Παρχαρίδης «93 χρόνια μετά, οι απόγονοι των γενοκτονηθέντων Ποντίων στο πρόσωπο καταξιωμένων Διεθνών Ποδοσφαιριστών βρίσκουν ηθική δικαίωση, καθώς η θρυλική αθλητική εμφάνιση με τις οριζόντιες άσπρες και γαλάζιες γραμμές με το γράμμα Π στην μέση, που συμβολίζει τον Πόντο, με τις οποίες κρεμάστηκαν οι αθλητές του Κολλεγίου της Μερτζιφούντας, στην Αμάσεια του Πόντου το 1921 από τους Κεμαλικούς, ξανάρχονται στο προσκήνιο.
Η διοργάνωση του αγώνα, αποτελεί μια ελάχιστη απότιση φόρου τιμής στους 353.000 αθώους που έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια της Γενοκτονίας. Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός ως δίδυμα αδέρφια μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη, παράλληλα όμως μπορούν να γίνουν και οι διάκονοι της μνήμης η οποία δεν έχει ως σκοπό την εκδίκηση, αλλά τον σεβασμό στα θύματα. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θέλει να ευχαριστήσει από βάθους καρδιάς όλη την οικογένεια του Απόλλωνα Καλαμαριάς για την συγκινητική βοήθεια που προσφέρει στη διοργάνωση της εκδήλωσης».πηγή