Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Προϋπολογισμοί στα Τοπικά Συμβούλια του Θερμαϊκού: Ένα πρώτο θετικό, πλην όμως ατελές βήμα

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Με εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Οικονομικών, που θα συζητηθεί στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, θα ισχύσει από το επόμενο έτος 2016 ένας μικρός προϋπολογισμός για την κάθε μία από τις οκτώ δημοτικές ενότητες και κοινότητες. Πρόκειται για ένα θετικό μέτρο που το χαιρετίζουμε. Το είχε ζητήσει η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» από τις πρώτες μέρες της θητείας αυτής της διοίκησης και όλους αυτούς τους 10 μήνες που πέρασαν έκτοτε, πίεζε φορτικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Υπάρχει βέβαια ένα ζήτημα τι θα γίνει για τους υπόλοιπους έξι μήνες που απομένουν μέχρι να κλείσει αυτή η χρονιά. Θα συνεχίσουν τα τοπικά συμβούλια να λειτουργούν με την ανεμική Παγία των 2.000 ευρώ;
Προκύπτει όμως και ένα άλλο θέμα πολύ σοβαρότερο: Πολύ πρόσφατα, η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού αποφάσισε την παραχώρηση 39 (!) αρμοδιοτήτων στα τοπικά συμβούλια «επί παντός επιστητού» για όλα όσα συμβαίνουν στις τοπικές κοινότητες. Μπορεί όμως να φανταστεί κανείς ότι είναι δυνατό να ανταποκριθούν σε όλες αυτές τις αρμοδιότητες με αυτούς τους μίνι προϋπολογισμούς; Αλλά και πως θα τα βγάλουν πέρα χωρίς να διαθέτουν δικό τους προσωπικό, δίχως να μπορούν να παρεμβαίνουν άμεσα σε επείγοντα θέματα της αρμοδιότητάς τους;
Γιαυτό και η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» στην ερώτηση που είχε καταθέσει προς τον δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη ακόμη από 20 Σεπτεμβρίου 2014, ζητούσε να έχουν τα τοπικά συμβούλια εκτός από ένα μικρό προϋπολογισμό και δικό τους τεχνικό πρόγραμμα έργων, αλλά και αποκεντρωμένες λειτουργικές μονάδες.
Σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης Μαυρομάτη που εισάγεται στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ., το συμβούλιο της κάθε δημοτικής ή τοπικής κοινότητας έως το τέλος Ιουνίου, καθορίζει το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων κάθε κοινότητας για το επόμενο οικονομικό έτος. Αυτός ο προϋπολογισμός εξόδων της κοινότητας, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ανώτατο ποσό που καθορίστηκε και αφορά στις δαπάνες άσκησης αρμοδιοτήτων των τοπικών συμβουλίων.
Ο καθορισμός του ανώτατου ύψους του προϋπολογισμού εξόδων των κοινοτήτων για το οικονομικό έτος 2016, που προτείνει η διοίκηση Μαυρομάτη, έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

Δημοτική Κοινότητα Περαίας
30.000,00€
Δημοτική Κοινότητα Νέων Επιβατών
15.000,00€
Δημοτική Κοινότητα Αγίας Τριάδας
15.000,00€
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

Δημοτική Κοινότητα Νέας Μηχανιώνας
25.000,00€
Δημοτική Κοινότητα Αγγελοχωρίου
15.000,00€
Δημοτική Κοινότητα Νέας Κερασιάς
15.000,00€
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

Δημοτική Κοινότητα Επανομής
25.000,00€
Δημοτική Κοινότητα Μεσημερίου
15.000,00€



Η πρόταση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»
Με την ερώτηση εκείνη πριν 10 μήνες, η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» ζητούσε να δοθούν στα τοπικά συμβούλια αυξημένες αρμοδιότητες με ένα μικρό προϋπολογισμό, δικό τους τεχνικό πρόγραμμα έργων και αποκεντρωμένες λειτουργικές μονάδες.
Όπως αναφέρονταν χαρακτηριστικά στην πρόταση της παράταξης:
«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας των νέων Τοπικών Συμβουλίων στις Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες του δήμου Θερμαϊκού, όπως αυτά προέκυψαν από τις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαίου 2014, θέλουμε να ρωτήσουμε τη δημοτική αρχή εάν σκέπτεται να δώσει αυξημένες αρμοδιότητες στα Τοπικά Συμβούλια.
Για εμάς, τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», όπως είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε κατ’ επανάληψη, ο θεσμός των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων αποτελεί το κύτταρο της Δημοκρατίας και θεμελιώδες συστατικό της αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι τα Τοπικά Συμβούλια θα πρέπει να ενισχυθούν ουσιαστικά με διαθέσιμο μικρό προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα και αποκεντρωμένες λειτουργικές μονάδες.  
Πιστεύουμε ότι με την ανάπτυξη στο έπακρο των δημοκρατικών διαδικασιών στο δήμο Θερμαϊκού, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των συνδημοτών μας στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν το δήμο μας και στην υποβοήθηση του έργου της δημοτικής αρχής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Θερμαϊκού πρωτοπορώντας, θα μπορούσε να  καθιερώσει νέους θεσμούς, όπως είναι οι συνοικιακές συνελεύσεις, τα τοπικά δημοψηφίσματα, η δημοσίευση των «πόθεν έσχες» των αιρετών, η δημιουργία Επιτροπής των Επικεφαλής των Παρατάξεων και η θέσπιση Συμβουλευτικού  Συμβουλίου πρώην δημάρχων που θα έχουν εισηγητικό χαρακτήρα για τη διαμόρφωση ενιαίου μακροχρόνιου σχεδιασμού για την ανάπτυξη του δήμου μας.
Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες, προκειμένου να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες. ΚΙ αυτό γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η  ενίσχυση της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο, μπορεί να δώσει νέα πνοή στο δήμο Θερμαϊκού και να βοηθήσει στην αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων του, προς όφελος του Δήμου και των συνδημοτών μας.

                                                                                         Με εκτίμηση
                                                                               Σπύρος Κουζινόπουλος

                                                            Επικεφαλής «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI