Web Informer Button

Οι άλλες μας ιστοσελίδες.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη .!!
========================================

Δώδεκα ρωσικά ρεκόρ “Γκίνες”


Η Ρωσία είναι καταγραμμένη στο βιβλίο “Γκίνες” ως η μεγαλύτερη χώρα. Εχει επίσης το μεγαλύτερο δάσος στον κόσμο, το πιο εκτεταμένο δίκτυο μεταφορών, το μεγαλύτερο τιράζ εφημερίδας, κ.ο.κ.. Ωστόσο, υπάρχουν και ασυνήθιστες καταγραφές. Ιδού 12 από αυτές.

1.  Το μεγαλύτερο κτίριο Πανεπιστημίου στον κόσμο

Πηγή: flickr/mr.letof

Το κτίριο του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσωφ της Μόσχας (MGU) είναι το μεγαλύτερο κτίριο Πανεπιστημίου στον κόσμο. Το ύψος της κεντρικής πτέρυγας των 32 ορόφων είναι 240 μέτρα. Εκεί, βρίσκονται 40 χιλιάδες αίθουσες σεμιναρίων, διαλέξεων, διοικητικών και βοηθητικών χώρων.

2.  Ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός

Πηγή: PhotoXPress

Ένα άλλο γιγαντιαίο κτίριο είναι ο Ναός του Σωτήρος, που βρίσκεται επίσης στη Μόσχα. Είναι ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στον κόσμο. Το ύψος του είναι 103 μέτρα, η συνολική επιφάνεια 8000 τμ, ενώ η συνολική έκταση του συγκροτήματος του ναού είναι 70.000 τμ.

3.  Το εκτενέστερο στον κόσμο δίκτυο τραμ

Πηγή: Lori / Legion Media

Η βόρεια πρωτεύουσα της Ρωσίας, η Αγία Πετρούπολη, διαθέτει το πιο εκτενές δίκτυο κυκλοφορίας του τραμ στον κόσμο, σύμφωνα με το βιβλίο “Γκίνες” (2002). Στις γραμμές της πόλης λειτουργούν 2600 τραμ που καλύπτουν 64 δρομολόγια. Η συνολική έκταση των γραμμών είναι 690 χιλιόμετρα. Φέτος το δίκτυο τραμ της Αγίας Πετρούπολης συμπλήρωσε τα 105 του χρόνια.

4.  Ο πιο παγωμένος οικισμός

Πηγή: RIA Novosti

Ο πιο παγωμένος οικισμός στον κόσμο βρίσκεται στην Γιακουτία και είναι το χωριό Οϊμιακόν. Το χωριό είναι απλωμένο σε μια κοιλάδα, ανάμεσα σε δύο ψηλές βουνοκορυφές, και για το λόγο αυτό ο ψυχρός αέρας δεν αφήνει τη ζέστη να περάσει στην κοιλάδα. Η μέση θερμοκρασία στο χωριό τον μήνα Ιανουάριο είναι -50 βαθμούς Κελσίου. Συχνά το ψύχος φτάνει τους -70 βαθμούς.

5.  Η μεγαλύτερη διαφορά σε αριθμό ψήφων στις εκλογές

Όσον αφορά τα πολιτικά ρεκόρ της Ρωσίας, το βιβλίο “Γκίνες” κατέγραψε τον πρώτο Πρόεδρο της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν. Το 1989, στις εκλογές για το Ανώτατο Συμβούλιο στην εκλογική περιφέρεια της Μόσχας ο Γιέλτσιν πήρε μία πρωτοφανή παγκοσμίως, και για πριν και για μετά, πλειοψηφία (4.726.112 περισσότερους ψήφους από τον αντίπαλό του, που έλαβε λιγότερο από 400 χιλιάδες ψήφους).





6.  Ο μεγαλύτερος αριθμός αντιτύπων καθημερινής εφημερίδας

Πηγή: TASS

Η εφημερίδα “Κομσομόλσκαγια Πράβντα”, το Μάιο του 1990, κυκλοφόρησε σε 22 εκατομμύρια αντίτυπα. Αυτό το ρεκόρ δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί από καμία άλλη εφημερίδα στον κόσμο. Η εφημερίδα ιδρύθηκε το 1925 και ήταν η πρώτη που βραβεύτηκε με το παράσημο Λένιν. Σήμερα πρωταγωνιστεί ως προς τον αριθμό αντιτύπων ανάμεσα σε άλλες ρωσικές καθημερινές εφημερίδες. Προς τιμήν της ονομάστηκε ένα νέο είδος σκαθαριών: Το Boreaphilus komsomolkae, που ανακαλύφτηκε το 2000.

7.  Το πολυτιμότερο ψάρι

Πηγή: Getty Images

Το πολυτιμότερο ψάρι αλιεύτηκε επίσης στη Ρωσία. Πριν από 80 χρόνια στον ποταμό Τίχαγια Σοσνά (Κεντρική Ομοσπονδιακή Περιφέρεια, περιοχή του Μπέλγκοροντ), οι ψαράδες έπιασαν έναν οξύρρυγχο βάρους 1227 κιλών. Απ' αυτό το ψάρι έβγαλαν 245 κιλά χαβιάρι, το κόστος του οποίου στις μέρες μας θα ανερχόταν σε 289 χιλιάδες δολάρια.

8.  Η πιο συντριπτική ήττα στην ιστορία του ράγκμπι

Πηγή: Reuters

Η Ρωσία άφησε ιστορία και στον χώρο του αθλητισμού. Ο αγώνας της ρωσικής ομάδας ράγκμπι απέναντι στην ομάδα από την Αυστραλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2000, αποτέλεσε την πιο συντριπτική ήττα στην ιστορία του αθλήματος. Οι Ρώσοι έχασαν απ’ τους Αυστραλούς με σκορ 4 : 110.

9. Οι πιο δυνατοί άντρες στον κόσμο

Πηγή: TASS

Οι “Ρώσοι- παλικάρια”, μια ομάδα από τρεις άντρες με βάρος πάνω από 125 κιλά ο καθένας, φουσκώνουν λαστιχένιες θερμοφόρες, σκίζουν τηλεφωνικούς καταλόγους, διπλώνουν τηγάνια και φτιάχνουν κουλούρες από μεταλλικές βέργες. Έχουν μπει πέντε φορές στο βιβλίο “Γκίνες”, και η τελευταία εγγραφή έγινε το 2011. Mέσα σε τρία λεπτά έσκισαν 10 τηλεφωνικούς καταλόγους, κρατώντας τους πίσω από τις πλάτες, και μέσa σε ένα λεπτό λύγισαν 24 σιδερένιες βέργες.

10. Ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχών σε τηλεδιάσκεψη

Πηγή: TASS

Το υψηλής τεχνολογίας λογισμικό, που αναπτύχθηκε από Ρώσους προγραμματιστές το 2011, δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε online τηλεδιάσκεψη για μεγάλο αριθμό ατόμων. Στην τηλεδιάσκεψη όπου παρουσιάστηκε αυτό το λογισμικό και που είχε τον τίτλο “Πολλαπλές πηγές γρήγορου εισοδήματος”, παρέστησαν εκπρόσωποι επτά ομοσπονδιακών περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και ξένοι. Ο συνολικός αριθμός των μετεχόντων κυμαινόταν από 12012 μέχρι 14248 άτομα. Η τεχνολογική καινοτομία των Ρώσων προγραμματιστών προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών εγχώριων εταιρειών, κρατικών φορέων και ιδιωτών χρηστών.

11. Η πρώτη λίμνη

Πηγή: Photoshot/Vostock Photo

Η λίμνη Βαϊκάλη της Σιβηρίας είναι η βαθύτερη λίμνη στον κόσμο (1642 μέτρα). Η δεύτερη, ως προς το βάθος, μετά τη Βαϊκάλη είναι η λίμνη Τανγκανίκα στην κεντρική Αφρική, η οποία υπολείπεται κατά ολόκληρα 200 μέτρα. Εκτός τούτου, η Βαϊκάλη αποτελεί την αρχαιότερη λίμνη στον πλανήτη (η ηλικία της είναι 20-25 εκατομμύρια χρόνια). Εχει επίσης, το μεγαλύτερο απόθεμα γλυκού νερού. Αν όλο το νερό της λίμνης μοιραστεί στο σύνολο κατοίκων της Ρωσίας (143 εκατομμύρια περίπου), ο καθένας θα πάρει από 2773 βαγόνια-δεξαμενές των 60 τόννων το καθένα.

12. Το μεγαλύτερο δάσος στον πλανήτη

Πηγή: kinopoisk.ru

Στη Ρωσία βρίσκεται το μεγαλύτερο δάσος στον πλανήτη. Η τάιγκα της Σιβηρίας. Τα δάση της αρχίζουν στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, απλώνονται από τον άνω ρου του Βόλγα και τον Φιννικό κόλπο προς τα ανατολικά, καλύπτουν τα Ουράλια, το Αλτάι, όλη την Δυτική και Ανατολική Σιβηρία και ένα τμήμα της Άπω Ανατολής. Η ζώνη της τάιγκα εκτείνεται για εννέα χιλιάδες χιλιόμετρα. Η δασική περιοχή καταλαμβάνει το 45% του εδάφους της χώρας, ενώ τα δασικά αποθέματα αποτελούν πάνω από το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων ξυλείας.πηγή

{Ενημέρωση}

    Παρακαλώ κατά την αναδημοσίευση να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το tsounami
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αντιγραφή, διασκευή ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου του παρόντος Ιστολογίου, χωρίς την παραπομπή στην πηγή (Νόμος 2121/1993).
    copyright: Tsounami 2019
TSOUNAMI